Helsedirektoratet:

Derfor får du denne tekstmeldingen

På fredag fikk 150 000 personer tekstmelding om å teste seg for coronavirus - selv om de ikke hadde vært i utlandet.

CORONATEST: Helsedirektoratet sender ut en tekstmelding om at du må teste deg for coronavirus, selv om du ikke har vært i utlandet. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
CORONATEST: Helsedirektoratet sender ut en tekstmelding om at du må teste deg for coronavirus, selv om du ikke har vært i utlandet. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

Har mottatt en tekstmelding fra Helsedirektoratet - selv om du ikke har vært i utlandet?

DinSide kjenner til at flere for tiden har mottatt en tekstmelding fra Helsedirektoratet etter at toget de sitter på har passert en flyplass, slik som Torp Sandefjord Lufthavn eller Oslo Lufthavn. I tillegg vet vi at enkelte har fått mange slike tekstmeldinger uten å ha vært i utlandet.

I tekstmeldingen står det at du må teste deg innen 24 timer dersom du kommer fra utlandet, men veldig mange av de som mottar tekstmeldingen har ikke vært i utlandet den siste tiden, og heller ikke reist innenlands med fly.

Nye krav

Hvorfor blir da meldingen sendt ut til personer som ikke har vært i utlandet?

Beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet forklarer til DinSide i en e-post at de startet med å sende ut tekstmeldingen etter at det ble innført krav om at alle som kommer til landet skal ta en coronatest, fredag 3. desember.

TEKSTMELDING: Mange får denne tekstmeldingen når de er ved et grenseområde eller et område med en flyplass. Skjermdump
TEKSTMELDING: Mange får denne tekstmeldingen når de er ved et grenseområde eller et område med en flyplass. Skjermdump Vis mer

- Den tekniske løsningen vi bruker, sender en tekstmelding til alle mobiltelefoner som er i et bestemt område og til alle telefoner som kommer inn i dette området.

Dermed fikk anslagsvis 150 000 mobiltelefoner denne tekstmeldingen på fredag.

- Det beste hadde vært om vi kunne ha sendt tekstmeldingen bare til mobiltelefoner som kommer fra utlandet, men det har vi dessverre ikke mulighet til, sier Olsen.

Viktig informasjon

Tekstmeldingen sendes til områder med flyplasser der det lander fly fra utlandet og områder der veier krysser grensen.

Dermed kan du som sitter på et tog som for eksempel passerer et område med en flyplass oppleve å motta tekstmeldingen - selv om du ikke har reist til utlandet den siste tiden.

- Det er viktig å gi folk som kommer fra utlandet informasjon om at de har plikt til å teste seg. Derfor valgte vi å gjøre det på denne måten, påpeker Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer