Taxfree på flyplassen

Derfor får du ikke kjøpt peanøtter på taxfree

Du får ikke kjøpt hverken nøtter eller potetgull på taxfree-butikken på flyplassen. Her er grunnen.

FÅR IKKE LOV Å SELGE PEANØTTER OG CHIPS: Taxfreebutikkene på flyplassene får kun lov til å selge sukkervarer i godteriavdelingen, ikke peanøtter, potetgull og annen snacks - fordi det ikke er sukkeravgift på de varene. FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FÅR IKKE LOV Å SELGE PEANØTTER OG CHIPS: Taxfreebutikkene på flyplassene får kun lov til å selge sukkervarer i godteriavdelingen, ikke peanøtter, potetgull og annen snacks - fordi det ikke er sukkeravgift på de varene. FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert

I høst åpnet en splitter ny og mye større taxfree-butikk på Oslo Lufthavn. Butikkarealet er mer enn fordoblet, og det betyr også mange flere produkter i hyllene.

Da Dinside besøkte den nye taxfreebutikken, ble vi presentert for et større utvalg av mer eksklusiv sjokolade, selv om vår pristest viser at det oftest er billigere å handle sjokoladen på dagligvarebutikken. Se også alt det nye Gardermoen har å by på etter å ha åpnet den nye terminalen i videoen under:

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

Men hvor er peanøttene?

Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norge (TRN), selskapet som driver taxfreesalget på Oslo Lufthavn, kunne fortelle Dinside at de daglig får spørsmål om hvorfor de ikke selger peanøtter på taxfreebutikken.

Du har kanskje også lagt merke til at du heller ikke finner chips eller annen saltsnacks i hyllene på taxfreebutikken på flyplassen?

Forklaringen er like enkel som den er overraskende:

- Vi får ikke lov å selge peanøtter på taxfree, sier Dagestad.

BEVILLINGEN BESTEMMER: Haakon Dagestad i Travel Retail Norge forteller at det er bevillingen som bestemmer hva de har lov til å selge på taxfreebutikken - og peanøtter er ikke innafor. FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BEVILLINGEN BESTEMMER: Haakon Dagestad i Travel Retail Norge forteller at det er bevillingen som bestemmer hva de har lov til å selge på taxfreebutikken - og peanøtter er ikke innafor. FOTO: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Grunnen til det er at det ikke er sukkeravgift på peanøtter. Det må være definert som sukkervare for at vi skal kunne selge det. Derfor kan vi selge M&Ms men ikke peanøtter - fordi det er greit når det er sjokoladetrekk utenpå peanøttene, som i M&Ms, forklarer Dagestad til Dinside.

M&Ms er for øvrig nummer to på bestselgerlisten på taxfreebutikkene til TRN.

Det må være særavgiftsvarer

For å bli solgt på en taxfreebutikk på flyplassene må varen være beskattet med en særavgift.

Derfor finner du sjokolade, alkohol og tobakk der - fordi disse varegruppene er beskattet med en særavgift.

Taxfreebutikker må søke om en bevilling for å drive taxfreesalg, og må da rette seg etter noe som kalles «Tollager C-bevilling», som definerer hva de har lov til å selge.

Dette sier loven:

Tollager C-reglene gjelder kun taxfreebutikker hvor det selges brennevin, vin, sigaretter og så videre, i avgangs- og ankomsthall på en flyplass - og med et tilhørende lager på flyplassen.

Butikker som selger klær, matvarer og annet på flyplassene, kommer ikke innenfor denne regelen. Det gjør heller ikke taxfree-butikkene på utenlands-fergene.

Det er kun disse varene som kan lagres og selges på et tollager C - eller altså en taxfreebutikk på flyplassen:

  • Alkoholholdig drikke over 0,7 volumprosent
  • Sigaretter i hele kartonger
  • Andre tobakkvarer i originalpakninger
  • Sjokolade- og sukkervarer
  • Parfyme, kosmetikk og toalettartikler som hører under en egen tolltariff (kapittel 33 og posisjon 34.01)

Saken har vært publisert første gang i september 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer