Derfor har SAS problemer

KOMMENTAR: SAS kan med enkle grep bli mer attraktiv for passasjerene, men aller viktigst er det at de ansatte lemper på kravene.

SAS er inne i en krise. En snuoperasjon er tvingende nødvendig. Foto: Colourbox
SAS er inne i en krise. En snuoperasjon er tvingende nødvendig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 12. august kom nyheten om at SAS-gruppen tapte én milliard kroner i andre kvartal (april-juni). Det kom ikke som noen bombe, men det er ingen hyggelig nyhet, uansett.

SAS varsler at opp mot 1.500 ansatte må gå i forbindelse med fremtidige sparetiltak og restrukturering av selskapet for å få det til å overleve i den stadig tøffere konkurransen i lufta. For de ansatte som får bli, venter antageligvis lønnskutt på 10-20 prosent. Det er i hvert fall det SAS-ledelsen ønsker seg, skriver e24.no.

Jeg har ingenting imot SAS. Jeg har aldri hatt en eneste kjip opplevelse med selskapet. Trass i flere vanskelige år, er SAS i mitt hode fortsatt en sterk merkevare. Det er leit at selskapet ikke går bedre.

Det vil være synd om SAS går dukken. Siden de skandinaviske statene er hovedeiere er det mange som mener at dette uansett ikke vil skje, fordi de vil gå inn og redde selskapet uansett, og at det er derfor selskapet har blitt drevet så dårlig. Men skulle det skje, vil det imidlertid neppe medføre at Norwegian nærmest får monopol på innenrikstrafikken (og for så vidt utenrikstrafikken) her i landet. En utenlandsk konkurrent vil garantert dukke opp og kapre markedsandeler. Ryanair har for eksempel uttrykt at det kunne være interessert i å satse mer i Norge, også med innenriksflyvninger. Selskapet etablerer som kjent en rekke utenlandsruter fra Rygge flyplass denne høsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer