Åpningstider for øl, vin og brennevin

Derfor har Systembolaget stengt i dag

Både fredag og lørdag denne uka er helligdager i Sverige.

STENGT: Det er helligdag i Sverige både fredag og lørdag i midsommar-helga. Dermed er det ikke mulig å handle på Systembolaget. De store kjøpesentrene rett over grensa har derimot åpent som normalt, med salg av øl under 3,5 prosent. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB Scanpix
STENGT: Det er helligdag i Sverige både fredag og lørdag i midsommar-helga. Dermed er det ikke mulig å handle på Systembolaget. De store kjøpesentrene rett over grensa har derimot åpent som normalt, med salg av øl under 3,5 prosent. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har tenkt deg en tur over grensa for å kjøpe billigere øl, vin eller brennevin i dag eller i morgen, møter du stengte dører.

Årsaken er at svenskene feier midsommar, som i motsetning til norske Sankthans innebærer to helligdager.

Bestemt av Riksdagen

- Det er Riksdagen som har bestemt at vi skal ha stengt disse dagene. Dette er helligdager i Sverige som Julafton, forklarer pressesekretær Matilda Dannetun i Systembolaget til Dinside.

- Er det mange sure, uvitende nordmenn som kommer til stengte dører og lurer på hva som skjer?

- Jeg jobbet tidligere på kundetjenesten, så dette har jeg litt erfaring med. Svært mange ringer på forhånd for å sjekke. Så jeg tror ikke så mange nordmenn faktisk møter opp og finner butikken stengt, sier Dannetun.

Skiller seg fra Norge

På Systembolagets nettsider finnes en samlet oversikt over de dagene det svenske, statlige utsalget for sterkøl, vin og sprit har stengt ut året og i begynnelsen av neste år.

Flere dager som det norske Vinmonopolet holder åpent er det altså stengt på Systembolaget i Sverige.

Dette gjelder foruten midsommarafton og midsommardagen, også 6. juni (den svenske nasjonaldagen), allehelgensdag (3. november i år) og trettende dag jul (6. januar, som også er en søndag neste år).

Midtsommer er en høytid som feires på varierende datoer, både i hvert enkelt land og landene i mellom.

I Sverige faller høytiden i perioden 19.-26. juni. Midsommarafton faller på fredagen før 25. juni, mens lørdagen er midsommardagen.

Åpent for ølsalg

Vanlige butikker har som oftest begrenset åpningstid midsommarafton (gjerne til kl. 14), og de aller fleste har stengt midsommardagen på lørdag.

Unntaket er de store «norske» kjøpesentrene rett på innsiden av grensen. Nordbysenteret har normale åpningstider begge dager. Det samme gjelder Töcksfors.

Det svenske lettølet selges innenfor ordinær åpningstid i butikkene, selv om det er høytid.

Det finnes to klasser øl i svenske matbutikker: Øl med maks 3,5 prosent alkohol, og øl med maks 2,8 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer