Pant:

Derfor kan den ikke pantes

Handler du øl på taxfree er det slett ikke sikkert du får pante den.

KUN RESIRKULERING: Ølboksene som ble kjøp på taxfree i ankomsthallen på Gardermoen manglet en viktig detalj. Foto: Elisabeth Dalseg
KUN RESIRKULERING: Ølboksene som ble kjøp på taxfree i ankomsthallen på Gardermoen manglet en viktig detalj. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En tur innom taxfreebutikken på flyplassen er et kjært rituale for mange reisende. Kvoten har blitt noe innskrenket de siste åra, men inntil videre kan du ta med deg både alkohol og tobakk til en redusert pris både ut og inn av landet.

For å tilpasse seg kvoten, har enkelte taxfreevarer en litt annen størrelse enn på Vinmonopolet, og de har gjerne et litt annet utseende. Boksen med Aass, som et familiemedlem tok med seg fra Gardermoen, hadde riktig størrelse, men manglet en viktig detalj: Pantemerket.

- Vi har bokser uten pantemerke og med egen strekkode på Taxfree. Det er strekkoden automatene skanner for utbetaling, sier Leif Eliassen, merkevareansvarlig i Aass.

Årsaken til at det produseres to typer emballasje er at boksene med pantelogo på koster mer enn de uten, noe du også vil se på sluttsummen på kvitteringen.

Dette gjelder også på ferjer til og fra utlandet og deres Taxfree utsalg.

Ifølge Håkon Dagestad, kommunikasjonsdirektør i Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på Gardermoen, er det vanlig å selge ølbokser uten pant på taxfree før avgang, og med pantemerke ved ankomst.

- Det varierer litt hva vi får fra leverandørene, iblant får vi leveranser av bokser for eksport, iblant ikke.

De prøver så godt som råd å ha bokser med pant på ankomst, men det er ikke alltid det stemmer med leveransene.

Det er likevel ingen grunn til å la boksen gå rett i søpla når du har drukket opp ølet.

- Vi oppfordrer uansett til resirkulering.

- Vi tilpasser oss det taxfreeutsalgene ønsker, så lenge det er et begrenset antall varianter som vi trenger å holde dobbel emballasje på, sier Eliassen.

- I tillegg er det viktig for oss at vi følger retningslinjer gitt i avtalen vi har signert med Infinitum som drifter pantesystemet i Norge.

Per i dag gjelder dette tre ulike Aass produkter på boks uten pantemerking, ett av dem er et juleøl.

- Dette er egne varenummer hos oss som bestilles separat fra produkter med pantemerking.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer