Derfor sover du dårlig første natta

Og her er tipsene som gir deg en god natts søvn fra første stund.

God natt: Det er smartere å lese et magasin eller en bok enn å bruke nettbrett eller mobiltelefon rett før du skal sove. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
God natt: Det er smartere å lese et magasin eller en bok enn å bruke nettbrett eller mobiltelefon rett før du skal sove. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er mer frustrerende enn fin reise, et flott hotellrom, en deilig seng - og så får du ikke sove. I så fall er du ikke alene.

For søvnforskning dokumenterer at svært mange sover dårlig den første natten hjemmefra. Og fenomenet har til og med fått sitt eget navn: First night effect (FNE).

Nattevakt

Vi opplever ofte urolig søvn i et nytt miljø. Det blir sett på som en typisk søvnforstyrrelse og oppstår fordi den venstre hjernehalvdelen er mer våken enn den høyre. Den venstre er rett og slett nattevakt for den høyre.

Dette viser en amerikansk søvnundersøkelse som ble gjennomført på personer som sov på et nytt og ukjent sted.

Og resultatene fra søvnundersøkelsen viser at en del av venstrehjernen holdt seg mer våken enn høyrehjernen under søvnen, og den reagerer lettere på lyder, slik at man våkner lettere ved ukjente forstyrrelser.

Advarer kroppen

Denne delen av hjernen – som blant annet jobber med dagdrømmer, fantasier og tankevandring tar på seg jobben som nattevakt for å beskytte den sovende mot farer i et fremmed miljø, og vekker den sovende når ukjente eksterne signaler oppdages, skriver søvnforskere fra Brown University på nettstedet Current Biology.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer