Flybilletter

Derfor stuper prisene

Slik fungerer det, ifølge ekspert.

BILLIGERE: Flyprisene har blitt billigere etter at SAS-streiken ble avsluttet. Foto: NTB
BILLIGERE: Flyprisene har blitt billigere etter at SAS-streiken ble avsluttet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne uka ble SAS-streiken avblåst, og det har ført til at flybilletter har blitt billigere både innenlands og utenlands. Flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, sier at systemene flyselskapene bruker til å regulere flyprisene i hovedsak er styrt av tilbud og etterspørsel, og at prisene svært sjelden justeres manuelt.

Reagerer på klikk

- Når cirka halvparten av SAS-flyene har stått på bakken de siste 14 dagene og det er mange som skal ut og reise, er det naturlig at flyprisene hos de andre flyselskapene går opp. Hvis mange går inn på nettsida til for eksempel Norwegian, skjønner systemet at mange er interessert i å kjøpe billett, og prisene justerer seg deretter, forklarer Elnæs og legger til at det motsatte skjer når færre er interessert i å kjøpe billetter.

- Og når etterspørselen går ned, er det naturlig at også flyprisene synker. Elnæs mener at flyselskapene ikke skor seg på streiken, men at billettsystemene rett og slett reagerer på klikk.

Han sier det er vanskelig å vite om flyprisene Norwegian og de andre flyselskapene opererer med nå, er de laveste vi kommer til å få, eller om de vil fortsette å synke. Han påpeker at flyselskapene baserer seg på historiske data.

Spår rekord

- Nå nærmer vi oss slutten på fellesferien, og skolestart. Da er det vanlig at flyprisene synker litt.

Analytikeren tror både Norwegian og Flyr vil oppleve flere rekorder i juli måned - for første gang siden pandemien brøt ut.

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

- Både når det kommer til omsetning, antall fraktede passasjerer og fyllingsgrad på flyene. Skal jeg tippe vil jeg tro fyllingsgraden på Norwegian-flyene vil være opp mot 90 prosent, og Flyr ikke langt unna, sier Elnæs.

Analytikeren sier at flyselskapene til vanlig ser en oppgang i antall søk visse tider på døgnet. Dette kan i enkelte tilfeller gjøre utslag på prisen.

- For eksempel i lunsjpauser og på kveldene er det flere som søker etter flybilletter.

Han synes det er vanskelig å gi et godt svar på når man skal kjøpe flybilletter, men han gir et generelt råd:

- Når du føler prisen er riktig for deg, da skal du kjøpe.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer