Flybilletter

Derfor stuper prisene

Slik fungerer det, ifølge ekspert.

BILLIGERE: Flyprisene har blitt billigere etter at SAS-streiken ble avsluttet. Foto: NTB
BILLIGERE: Flyprisene har blitt billigere etter at SAS-streiken ble avsluttet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka ble SAS-streiken avblåst, og det har ført til at flybilletter har blitt billigere både innenlands og utenlands. Flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, sier at systemene flyselskapene bruker til å regulere flyprisene i hovedsak er styrt av tilbud og etterspørsel, og at prisene svært sjelden justeres manuelt.

Reagerer på klikk

- Når cirka halvparten av SAS-flyene har stått på bakken de siste 14 dagene og det er mange som skal ut og reise, er det naturlig at flyprisene hos de andre flyselskapene går opp. Hvis mange går inn på nettsida til for eksempel Norwegian, skjønner systemet at mange er interessert i å kjøpe billett, og prisene justerer seg deretter, forklarer Elnæs og legger til at det motsatte skjer når færre er interessert i å kjøpe billetter.

- Og når etterspørselen går ned, er det naturlig at også flyprisene synker. Elnæs mener at flyselskapene ikke skor seg på streiken, men at billettsystemene rett og slett reagerer på klikk.

Han sier det er vanskelig å vite om flyprisene Norwegian og de andre flyselskapene opererer med nå, er de laveste vi kommer til å få, eller om de vil fortsette å synke. Han påpeker at flyselskapene baserer seg på historiske data.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer