Buss og tog er noe veldig mange av oss bruker på vei til og fra jobb eller skole, og i rushet på morgenen eller ettermiddagen er det lett å bli irritert.
- Tar du kollektivtransport har du sikkert opplevd at noen sitter med føttene i setet, og opptar to plasser i stedet for en. Noen opplever det som provoserende, mens andre tenker bare at det er mangel på folkeskikk. Uansett er det ikke greit å okkupere setet ved siden av deg - eller overfor deg - verken med skitne sko eller med pose eller sekk, skriver Tønsbergs Blad.
Avisa har vært i kontakt med Vestfold Kollektivtrafikk (VKT) som omtaler dette som et problem.
- Dessverre er det et kjent problem at enkelte sitter med beina i setet, eller benytter et ekstra sete til sekk/veske, forteller Trond Myhre hos VKT.

Skjerpes kraftig
DinSide har kontaktet Vy, Ruter og Agder kollektivtrafikk for å høre om de opplever det samme problemet.
- Vi får kundehenvendelser på dette og vi kjører også holdingskampanjer om bord på bussene. Vi opplever at folk sier ifra og jeg tenker at det må være greit, forteller Siv Viken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk.
Sofie Bruun, kommunikasjonssjef i Ruter, informerer om at en av deres kundeundersøkelser viser at 13 prosent ergrer seg over at setet blir brukt til vesker og bager.
- De største ergrelsene gjelder støy fra mobiltelefonsamtaler og trengsel foran dørene når passasjerene skal av. Vi har tidligere hatt kampanjer som retter seg mot hvordan passasjerene oppfører seg om bord, og vi vurderer i disse dager om det er behov for en ny kampanje.

Vil forby omstridt praksis
Hun fortsetter:
Vi tenker det må være helt greit å be om å få sitteplassen når bussen, T-banen eller trikken begynner å bli full. På denne måten blir kapasiteten i kollektivtrafikken bedre utnyttet og ikke minst blir det hyggeligere å reise kollektivt. Det aller beste er selvsagt at alle passasjerer selv uoppfordret tar hensyn ved at vesker og bæreposer settes på gulvet.
Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i Vy, forklarer at de ikke opplever dette på sine tog.
- På tog opplever vi at det er stor justis blant de reisende, og at våre konduktører hjelper til med at setene blir benyttet.