Det billigste landet i Syden

Det er mange måter å finne ut hvor du reiser billigst. En av måtene er å sjekke charterprisene - det har vi gjort til flere av de populære øyene og landene i og rundt Middelhavet.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Reiselysten er det som regel ingen begrensninger på, det er gjerne pengepungen som stopper oss når feireplanene blir for ekstravagante. Så hvor kan vi da reise for å få både en deilig ferie, og en lommebok uten anorektiske symptomer? Det er flere måter å finne frem til de billige reisemålene på. Denne gangen har vi tatt for oss det store landet Syden, og brukt charterkatalogenes prislister som guide til de billigste landene.

Se lenger ned på siden for tips om billige reisemål.

Syden på billigsalg

Tyrkia kommer godt ut av prissammenligningen som et billig ferieland. Foto: Dag Yngve Dahle Foto: Dag Yngve Dahle
Tyrkia kommer godt ut av prissammenligningen som et billig ferieland. Foto: Dag Yngve Dahle Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer


Selv om de ligger i eller i nærheten av Middelhavet, og alle tilhører området vi definerer som Syden, er prisforskjellene betydelige. Det koster ikke det samme å reise til Spania, Hellas, Tyrkia, Frankrike, Italia, Portugal, Tunisia og Bulgaria. Men hvor er det billigst, og hvor er det dyrest?

 • Se prisforskjellene her
 • Vi har sett på middelklassehoteller (trestjerners eller trestjerner pluss) og priser for to-romsleiligheter for to personer hos charteroperatører som Star Tour, Saga, Ving, STS, Bonus og Gulliver. Prisene er for en uke, i midten av mai (typisk lavsesong) og i begynnelsen av juli (typisk høysesong).

  Det er naturlig å anta at prisene reflekterer det øvrige kostnadsnivået på reisemålet. Flykostnadene til disse reisemålene er tilnærmet lik (med unntak av Kanariøyene, Madeira og Azorene), og da er det hotellprisene som gjør de store forskjellene. Det betyr at du kan regne med å slippe billigere unna andre kostnader på reisen i de billige landene. Mat, klær, severdigheter og transport bør være billigere i lavpris-syden enn i høykost-syden.

  Hellas er også billig, men Santorini er av de dyreste øyene. Foto: Roald Bergstrøm Foto: Roald Bergstrøm
  Hellas er også billig, men Santorini er av de dyreste øyene. Foto: Roald Bergstrøm Foto: Roald Bergstrøm Vis mer

  Syden

  Hvilket land frister mest? (Avsluttet)
  Hellas(38%) 648
  Spania(18%) 305
  Tyrkia(15%) 260
  Italia(10%) 172
  Portugal(8%) 128
  Tunisia(6%) 104
  Frankrike(4%) 73
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Spar tusenlapper

  Velger du å reise i samme periode, til hoteller med like høy klassifisering, kan du altså spare tusenlapper på å velge riktig reisemål. I mai kan vi være en uke på Rhodos for en snittpris som er drøye 2.000 kroner lavere enn for en uke i Italia. I høysesong er differansen litt lavere, knappe 1.500 kroner mellom en uke i Tyrkia og en uke i Italia (Roma). Og da snakker vi altså om pris per person. Med flere på tur sammen, sparer du lett flere tusen kroner.

  Vil du til de portugisiske øystolthetene Madeira eller Azorene må du ut med enda flere ekstra tusenlapper, men så er det også færre som tilbyr reiser hit. Legg også merke til at selv om greske reisemål kommer godt ut, så betyr ikke det at du slipper billig uansett hellasreise. Santorini er for eksempel nesten på høyde med Roma i høysesongen.

 • Se prisforskjellene her
 • Merk at prisene er snittpriser av flere hoteller på reisemålet, alle med klassifisering tre eller tre pluss, og alle av typen toroms leilighet eller hotell med frokost.

  Verdens billigste land

  Ingen av disse landene kommer i betraktning når vi jakter på verdens billigste land. Ser vi på statens reiseregulativ, er det kun Portugal av landene vi har sett på over, som kommer med på listen over de ti billigste i Europa. Tunisia er nok enda rimeligere å besøke, men i Afrika er det så mange lavkostland, at nordafrikanerne befinner seg langt unna ti på bunn i kostnader. Seks av verdens ti billigste land ifølge reiseregulativet, ligger i Afrika.

 • Verdens billigste land
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer