Mobiltelefon

Det er forbudt

Dette må du unngå når du reiser med fly.

PÅBUDT - OG FORBUDT: Det er lov å ta med powerbanks om bord i flyet som håndbagasje, men Norwegian forbyr deg å bruke dem under flyreisen. Foto: Odd Roar Lange
PÅBUDT - OG FORBUDT: Det er lov å ta med powerbanks om bord i flyet som håndbagasje, men Norwegian forbyr deg å bruke dem under flyreisen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du med deg mobiltelefonen på flyreiser?

Sannsynligheten for at svaret er «ja» er veldig stor.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

96 prosent av befolkningen har sin egen mobiltelefon, og vi bruker i gjennomsnitt omtrent 2,5 timer på mobilen per dag. Det viser tall fra SSBs Mediebarometer.

Kort fortalt

  • Vet du at der er strenge regler for lading av mobiltelefoner under flyreiser.
  • Ifølge Avinor er det forbudt å ha med powerbank i innsjekket bagasje, og det er begrensninger i håndbagasjen.
  • Norwegian tillater ikke bruk av powerbanks til lading om bord på deres flyvninger.

På flyreiser bruker vi den både til innsjekk og for å komme oss gjennom sikkerhetskontrollen. Og kanskje til å betale for mat, drikke, taxfree og andre varer på flyplassen.

Da kan det være smart å ha med en ekstra batteripakke, også kjent som power bank.

Men ikke alle vet at det kan være strenge regler for lading av mobiltelefonen under flyturen.

Tom for strøm

Mange av oss bruker mobiltelefonen på vei til flyplassen og ikke minst når man sitter og venter på å få gå om bord i flyet.

STØRRELSEN TELLER: Sjekk reglene før du tar med en powerbank på flyet. Foto: Odd Roar Lange
STØRRELSEN TELLER: Sjekk reglene før du tar med en powerbank på flyet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Batteriene tappes, og det er ikke alltid man har mulighet til å lade på flyplassen. Mange tenker kanskje at de kan lade om bord, men her kan man gå på en real smell.

Med få unntak er det lademuligheter på SAS’ fly. Dermed er powerbanklading unødvendig, men på Norwegians fly er det ikke lademuligheter.

Når det gjelder dette med lading og mobiltelefoner er det en rekke internasjonale regler som gjelder for alle flyselskaper.

Og Avinor forklarer det på denne måten:

«Nødlader, eller såkalt powerbank, er forbudt å legge i innsjekket bagasje. Disse pakkes i håndbagasjen.

Men også i håndbagasjen er det begrensning i størrelse og antall. Sjekk med flyselskapet ditt hva du kan ha med om bord i kabinen», forklarer Avinor.

Og reiser du med Norwegian så er det helt spesielle regler som ikke alle er klar over.

Det er ikke lov

«Vi gjør oppmerksom på at det ikke er tillatt å bruke powerbanks til å lade dine elektroniske enheter om bord på våre flyginger.»

Dette skriver Norwegian på sine nettsider.

Du skal ta den med om bord i håndbagasjen, men du får ikke lov til å bruke den om bord.

Dette sier Norwegian

- Det er ikke mulighet til å lade i flyene, sier senior kommunikasjonsrådgiver, Eline Hyggen Skari, til DinSide, og fortsetter:

Har du et tips om reiser med Norwegian

Har du et tips om reiser med Norwegian

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser med Norwegian til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

- Vi følger EASAs anbefalinger for håndtering og bruk av nødlader. Dersom bransjestandard er å tillate det, kan det være vi vil gjøre en ny vurdering, men per i dag er det altså ikke tillatt å benytte dette om bord.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart