Å gi en reise i julegave

Det er ikke angrerett ved kjøp av reiser

Mange planlegger å gi bort en reise i julegave i år, men det er viktig å vite om rettighetene du har som giver og mottaker.

REISESJEKKEN: Det er lurt å sjekke kontaktinformasjonen til forhandleren, vilkårene og avtalene som gjeder for handelen, samt bruke kredittkort dersom du planlegger å gi bort en reise i julegave. Fotomontasje: Per Ervland
REISESJEKKEN: Det er lurt å sjekke kontaktinformasjonen til forhandleren, vilkårene og avtalene som gjeder for handelen, samt bruke kredittkort dersom du planlegger å gi bort en reise i julegave. Fotomontasje: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juleprognosene til Virke viser at 33 prosent av landets befolkning ønsker å gi en reise i julegave i år.

Det siste året opplyser én av ti at de har mottatt en reise som gave.

- Vi vet at tid er et knapphetsgode for mange, og det å gi bort en reise kan være en måte å kombinere en gave og samvær. Dette kan bli verdsatt av både giver og mottaker, sier Sverre McSeveny-Årli, direktør for reise utland i Virke.

Antallet som mottar og gir reiser i gave har holdt seg veldig stabilt de siste årene, på henholdsvis rundt 10 og 30 prosent.

Lurt å velge pakkereise

Virke har inntrykk av at mange kjøper reisegavekort på pakkereiser, da det gir en helhetlig opplevelse med reise, opphold og kanskje et arrangement.

- Reisende vil alltid være best beskyttet ved en pakkereise, siden arrangøren vil være ansvarlig for hele reisen og dens innhold om problemer først skulle oppstå, sier McSeveny-Årli.

Dette understreker også Forbrukerrådet. Det er viktig å huske at det ikke er angrerett ved kjøp av reiser. Unntaket er om du har kjøpt en pakkereise, som gjør det mulig å avbestille.

- Du har flest rettigheter hvis du kjøper en pakkereise, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Birkeland Tangen.

Det kan være ulike grunner til at folk ønsker å avbestille en reise, ifølge Tangen. Den reisende kan ha blitt syk, terror kan skape usikkerhet eller været blir ikke så bra som håpet. Pass spesielt på at tiden passer for den du ønsker å gi en reise eller opplevelse til.

Husk at det kan koste mer å avbestille jo nærmere avreise du kommer. Det kan være et alternativ å spørre flyselskapet og hotellet om du kan reise på et annet tidspunkt.

- Det er også greit å kjenne til at med reiseforsikring kan du få pengene tilbake hvis du har legeerklæring, sier Tangen.

- Mange bestiller på julaften

Reisebyrået Tui erfarer også at stadig flere gir reiseopplevelser i julegave.

Tall fra julen i fjor viste at Tui solgte reiser for mer enn 50 millioner kroner fra lille julaften til nyttårsaften. Nordmenn kjøper reiser for om lag 20.000 kroner per person, men det betyr ikke at denne prisen gis bort i gave.

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Tui. Foto: Tui.
Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Tui. Foto: Tui. Vis mer

- Veldig mange bestiller faktisk reiser på julaften og første juledag. Da er det overraskende mye aktivitet hos oss, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspgren.

Reisebyrået får ingen konkret informasjon om reisen er en gave eller ei, men ser en stor økning i bookinger i perioden rundt julaften. De får også tilbakemeldinger fra kunder som forteller at reisen er en gave, eller de kjøper gavekort.

- Det er ikke rart at reiser og ferieopplevelser er populært. De aller fleste har jo det de trenger. Reiseopplevelser har man for livet, og de er noe man kan dele med andre og glede seg til sammen, sier Aspgren.

Aspgren anbefaler å bestille reiser i desember og januar, da prisene og utvalget er godt.

Populært med fotball- og treningsreiser

Ving, et annet reisebyrå, får også mange henvendelser før jul angående å gi bort reisegaver.

- Det går mye i storbyreiser, trolig fordi det er lettere å gi bort enn lengre reiser på én til to uker, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff.

Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving. Foto: Ving.
Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving. Foto: Ving. Vis mer

Det blir i tillegg solgt en del fotballreiser som gave, ifølge Røhr-Staff. For de som vil kjøpe kamp for neste sesong, anbefaler hun å kjøpe gavekort enn så lenge.

- Terminlistene er ikke klare før i juni, så da kan mottakerne selv bestemme hvilken kamp de ønsker, sier informasjonssjefen.

Treningsreiser er også populært som gaver. Da tilrettelegger reisebyrået for at du kan bestille reisen rett før jul og betale et depositum etter jul, slik at du har muligheten til å avbestille uten kostand.

Advarer mot Viagogo

De siste ukene har Forbrukerrådet fått flere henvendelser om den nettbaserte markedsplassen Viagogo og hvordan de blåser opp billettprisene.

Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog, sier at flere forteller at prisen på Viagogo blir langt høyere enn hva de selges for andre steder, at de får dårligere billetter enn det de trodde de hadde bestilt, eller mottar billettene veldig sent.

Mange opplever også at en del kostnader ikke vises før billettene skal betales.

Tangen legger til at en opplevelsesgave, for eksempel en billett til konsert, teater eller kino, også kan være fint å gi bort i julen.

- Et gavekort kan være et alternativ, slik at den som får gaven selv kan velge, men pass på hvem du handler fra, sier hun.

Det er lurt å sjekke kontaktinformasjonen til forhandleren, hvilke vilkår og avtaler som gjelder for handelen, samt å bruke kredittkort eller annen sikker betalingsløsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer