Hytteferie:

Det er ikke for sent

Slik skaffer du deg topp påskeferie til lavest mulig pris.

Vinterpåske: Utleiehytta Abborbua ved Halsjøen i Gravberget i Våler kommune i Hedmark er klar for påsken. Foto: Torkel Skoglund
Vinterpåske: Utleiehytta Abborbua ved Halsjøen i Gravberget i Våler kommune i Hedmark er klar for påsken. Foto: Torkel Skoglund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påska nærmer seg med stormskritt. Dersom du ikke har planlagt påskeferien, men likevel drømmer om herlige hytteopplevelser i fjellet, da begynner det virkelig å haste.

Flere av de store hytteformidlerne melder om stor pågang etter hytter og leiligheter som ligger nær de store skianleggene. Størst mulighet til å finne ledige hytter er den første halvdelen av påska, som i år kommer i uke 15 (10.-18. mars).

SYNÅL OG TRÅD: Det er ikke alltid like lett å få tråden gjennom synåla, men med dette tipset vil du aldri slite med det igjen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

Rett på hytta

Fire av ti planlegger påskeferie, og blant disse skal over halvparten tilbringe ferien på privat hytte i Norge. Det viser en undersøkelse fra bransjeorganisasjonen Virke.

– Påska er tradisjon for mange, og da er det hyttetur med familie og venner som står øverst på listen, sier leder for politikk og kommunikasjon i Virke Maria Østerhus Lobo.

De to siste årene har påsken vært preget av coronarestriksjoner, som blant annet har rammet lokalt reiseliv.

– I år blir det endelig en påske uten restriksjoner. Det er gledelig nytt og vi forventer at folk kommer til å bruke tilbudene på vinterdestinasjonene og det lokale reiselivet, sier Østerhus Lobo

Dyrere enn før

Stor etterspørsel fører også til økte priser, og du må regne med en prisøkning på rundt ti prosent i forhold til i fjor.

– Vi har rundt 120 åpne buer (enkelte hytter) plassert rundt om i noe av det fineste vi har av norsk natur. Disse kan man låne helt gratis, sier Eva Kristin Grøndal, utmarkskonsulent i Statskog Midt-Norge, til DinSide.

– Mange av buene har stor historisk verdi. Noen passer for dagstur, men de fleste buene ligger ganske langt fra vei, sier Grøndal.

FINE DAGER: Er du klar for fine fjellturer i påsken? Foto: Odd Roar Lange
FINE DAGER: Er du klar for fine fjellturer i påsken? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det gode liv

De åpne buene er enkle hytter som er utstyrt med senger, ved og/eller gassfyring og flere av dem har enkelt kokeutstyr. De er plassert rundt om i landet, fra Kongsberg i sør til Kvænangen i nord.

Buene driftes av Statskog, gjerne i samarbeid med lokale ressurspersoner. De små hyttene har noen få sengeplasser og her kan man få oppleve det enkle friluftslivet på nært hold. Noen av disse kan brukes til én overnatting, før man må gå videre.

Statskog har også 90 andre hytter som er til utleie – mange av dem til en svært lav pris. Disse koster fra 500 kroner og oppover. Og du finner en oversikt her.

Fjellstyrehytter

Norges Fjellstyresamband er interesseorganisasjon for de 93 fjellstyrene i Sør-Norge .

Fjellstyrene har til sammen 330 åpne hytter og utleiehytter. Dette er alt fra de åpne buene på Hardangervidda til noen få hytter med strøm og vann. De fleste er noe midt imellom.

De fleste av fjellstyrenes utleiehytter ligger til booking på nettsiden Inatur.no. Du kan også finne hytter som ligger på lokale fjellstyrers egne nettsider. Et eksempel er Gausdal fjellstyre som har ni utleiehytter og 14 åpne hytter.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer