Det er ikke hver dag man spiser bjørn ...

Filmen heter "I Kina Spiser De Hund". Vel, i Tallinn spiser man bjørn. Om man tør da vel og merke ... Tekst og bilder: Øyvind Blankvandsbråten

Blid servering på Olde Hansa. Foto: Øyvind Blankvandsbråten
Blid servering på Olde Hansa. Foto: Øyvind Blankvandsbråten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første gang vi var her turte vi rett og slett ikke. Blåøyde og naive som vi er ... Men denne gangen hadde vi kompaniskap av et medlokket vennepar, og vi hadde hauset opp dette såpass på forhånd at det å forlate Tallinn uten å ha spist bjørn, ville vært som å reise hjem med halen godt gjemt mellom beina og se frem til at favorittemaet ved fremtidige selskapeligheter ville bli å høre hva vi ikke spiste ...

I spenningens øyeblikk, og i heten av det hjemmebryggede ølet, glemte vi selvsagt å spørre kelneren om hvordan smaken på bjørn i det hele tatt kunne beskrives. Omsider spurte vi da, og svaret vi ble servert var skremmende: "Det smaker ... - interessant! Hva hadde vi begitt oss inn på?

Atmosfære i gamlebyen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Opplevelsen beskrevet fikk vi på restauranten Olde Hansa, som ligger midt-i-midt-i gamlebyen i vakre Tallinn. Olde Hansa er en middelalderrestaurant der alt fra middelalderen er ivaretatt. Lokalet (fra 1300-tallet med en meter tykke vegger), bord, stoler, belysning (stearinlys på kjerrehjul i taket), bekledning hos de ansatte (alle er kloninger av Robin Hood eller jomfru Marion), atmosfæren og ikke minst: Menyen!
Her kan jeg virkelig si at jeg har besøkt en annerledes restaurant. Og etter to besøk her, kan jeg love at jeg skal spise der igjen!

Olde Hansa er absolutt ikke den eneste restauranten i Hansabyen Tallinn. På langt nær. De fleste er meget bra, og ligger langs alle gatene i alle fall i gamlebyen. Der ligger også de stemningsfulle brune bulene som alle har sin egen sjarm. De fleste er svært gamle og stammer fra middelalderen. Felles for dem alle er en atmosfære som går de hippe, trendye cafeene på Grünerløkka en høy gang. Dessuten er det billig å spise og drikke i Tallinn. Eksempelvis får du en halv liter nydelig estisk øl, av merket Saku, til om lag femten kroner. Betaler du det samme i butikk der, får du fire av sorten.

Pikk Jalg - dette er ikke et tamt forsøk på å være pervers, men derimot navnet på gata, og det betyr Lang Fot. Foto: Øyvind Blankvandsbråten
Pikk Jalg - dette er ikke et tamt forsøk på å være pervers, men derimot navnet på gata, og det betyr Lang Fot. Foto: Øyvind Blankvandsbråten Vis mer


Mat er også billig. Som en kuriosa kan nevnes at maten vi spiste på Olde Hansa, som inkluderte en felles forrett av tørket elgkjøtt (servert i tøypose), vin og øl til alle, fire hovedretter (bjørn er dyrest), dessert (rosepudding anbefales!) og kaffe til den nette sum av 375,- NOK per pers.

Vi fikk også en smak av åpenheten til ekte lokale innbyggere der vi en kveld ramlet innom puben i Katarinagaten. Som det sies i esternes egne brosjyrer: "Du ser sjelden en leende Ester, med mindre de treffes på pub." Så sant så sant. Her var det hygge og kos til de små timer. Puben kan for øvrig anbefales på dagtid også, etter en tur ned denne meget spesielle, trange gamle middelaldergaten.

 • Få med deg bildene fra Tallinns vakre gamleby

 • Severdigheter

  Å plukke ut de viktigste bygningene eller gatene man må se mens man er i Tallinn er for meg komplett umulig. Jeg vil heller si at du må se hele gamlebyen. Start gjerne på taket av den, med den gamle middelalderborgen som utgangspunkt og den store, hvite kirken. En del av borgen ble forresten brukt som fengsel for prostituerte i de gamle dager.

  Selve gamlebyen i Tallinn har en del butikker og et relativt nytt handlesenter i passe størrelse. Her kan man handle alt fra klær og sko til antikviteter og rariteter fra Sovjet-tiden. Ellers er det mye hjemmelaget og artig i de mange bodene som vi så før jul, plassert rundt julegrana på rådhusplassen. Her fant vi for eksempel deilig honning til flere typer bruk. Det finnes også flere atelierer og gallerier med utsalg innen flere sjangrer, og tøybutikker der man virkelig kan gjøre gode kupp på for eksempel store og flotte linduker.

  Gamlebyen er ellers en plass man strengt tatt bare skal gå rundt og nyte. Kjenne pulsen av byen. Å lukke øynene mens to damer sklir over brosteinen mens man nesten heller fornemmer lyden av hest og kjerre, musikk i gatene og ekte middelalderstemning. Det å bare snuse inn den nydelige og spesielle atmosfæren som finnes her, og slappe av på de mange kneipene med en Gløggi, kaffe eller en halvliter om det ikke er så kaldt ute. Noe det vanligvis er i vinterhalvåret.

  Mange av kneipene byr også på knitrende varme fra en gammel peis i hjørnet. Dette er det jeg elsker med Tallinn. Det er så annerledes og så spesielt.

  Østblokksjarm

  Løkkupler kroner kirken på toppen av gamlebyen. Foto: Øyvind Blankvandsbråten
  Løkkupler kroner kirken på toppen av gamlebyen. Foto: Øyvind Blankvandsbråten Vis mer


  Går du derimot ut av gamlebyen og inn i den nye delen av Tallinn, vil du finne en mer tradisjonell storby. Eller tradisjonell "østblokkby" om du vil. Mye bærer fortsatt preg av fordums relasjoner, men om jeg skal være veldig subjektiv, har gammel østblokk også en spesiell sjarme.

  Her finner du også de store varehusene så som Stockman, etc. Prisen på klær er lavere enn hjemme, men mye av det som selges er av samme hyllevare som på et hvilket som helst senter i Norge. Men det finnes unntak.

  Som du sikkert har skjønt reiser ikke jeg til Tallinn for å shoppe, men for å nyte den deilige atmosfæren og den avslappende stemningen byen gir meg. Reisefølget vårt ble også overbevist. Tallinn er til for å nytes - rett og slett!

  - Og hva så med bjørnen?

  [Ugjyldig objekt (NAV)]


  Bjørn var godt! Uten at det i grunnen er mulig å sammenlikne kjøttet med noe annet, er det nærmeste jeg kommer sauekjøtt. Eller sauekjøttkonsistens. Marinert i urter i månedsvis og skylt ned med godt, hjemmelaget urteøl. Jo, det smakte fortreffelig og kan anbefales!

 • Få med deg bildene fra Tallinns vakre gamleby


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer