Det er ikke sikkert du skal sykle hjem fra puben ...

Noen land har nulltoleranse for alkoholpåvirket sykling.

Det kan bli dyrt å sykle hjem fra puben, noen steder bør du rett og slett la sykkelen stå. Tsjekkia og Slovakia har nulltoleranse, mens du risikerer saftige bøter i Irland om du er uskikket til å sykle på grunn av alkoholinntak. Foto: Colourbox.com
Det kan bli dyrt å sykle hjem fra puben, noen steder bør du rett og slett la sykkelen stå. Tsjekkia og Slovakia har nulltoleranse, mens du risikerer saftige bøter i Irland om du er uskikket til å sykle på grunn av alkoholinntak. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykler du hjem etter et glass vin eller tre? Det bør du kanskje ikke gjøre, sånn helt uten videre ...

I Norge er promillegrensen for motorvognførere 0,2 - som regulert i vegtrafikklovens paragraf 22.

Syklister faller imidlertid utenfor denne bestemmelsen, da den gjelder spesifikt for førere av motorvogn.

– Syklister faller utenfor bestemmelsen, men disse kan rammes av vegtrafikklovens paragraf 21, som setter forbud mot å føre kjøretøy - blant annet sykkel - når man er i en slik tilstand at man ikke kan føre kjøretøyet på en trygg måte, forteller Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening.

Vegtrafikkloven § 21. Alminnelige plikter

Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy når han er i en slik tilstand at han ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, hva enten dette har sin årsak i at han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, eller i at han er syk, svekket, sliten eller trett, eller skyldes andre omstendigheter.

Departementet kan gi forskrifter om kjøre- og hviletid, om arbeidstid og om arbeidsvilkår for førere, grupper av førere, andre arbeidstakere innenfor vegtransport og avtalepart i transportoppdrag. Departementet kan videre gi forskrifter om plikt til å registrere opplysninger om disse forhold og om lagring, nedlasting, oppbevaring, innsending og kontroll av opplysningene, og om kontrollmyndighetenes tilgang til virksomheter, kjøretøy og kontrollapparater. Departementet kan også gi forskrifter om gebyr for utstedelse av fartsskriverkort.


Her er det påbudt med sykkelhjelm!

Liknende regler i våre naboland

Det er ikke bare i Norge du bør begrense miksen av alkohol og sykling. Også svenskene og danskene har liknende lovgivning som vi har i Norge: Her er ingen absolutt promillegrense for syklister, men du må være i stand til å føre sykkelen uten å sette egen eller andres sikkerhet i fare.

– Hvis man ikke kan sykle "på betryggende vis" på grunn av alkoholkonsum,
kan man få en bot på 1.500 kroner (eller mindre), men jeg har aldri hørt om
syklister som har fått slike bøter - så det er ytterst sjelden at det skjer, forteller Claus Steffen Hansen, landsformann i det danske Cyklistforbundet til DinSide.

Cyklistforbundet er det danske svaret på Syklistenes Landsforbund i Norge, og er altså et uavhengig interesseforbund for syklistenes fremme.

Det er altså greit å ta en bayer i Danmark, og så sykle hjem - men du bør ikke sykle og snakke i mobiltelefonen samtidig - ei heller sykle med noen bakpå: Det kan fort bli dyrt ...

Av den svenske organisasjonen Cykelfrämjandet får vi vite at det heller ikke i Sverige er promillegrense for syklister der til lands, men en liknende formulering som vi finner i den norske vegtrafikkloven stiller krav til syklistene.

«Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt,» heter det i den svenske trafikförordningen. Og sykkel er her å regne som et fordon - eller kjøretøy - i lovens mening.

Politiet skal stoppe alt for berusede syklister å fortsette ferden, dersom den medfører fare for trafikksikkerheten eller man er til vesentlig ulempe.

– Er man ikke så beruset at syklingen er en fare for trafiksikkerheten, er det i prinsippet tillatt å sykle etter alkoholinntak, så lenge man kan gjøre det på en betryggende måte. Dette bedømmes fra tilfelle til tilfelle, og om en ulykke skulle inntreffe er definitivt berusningen en kraftig forverrende omstendighet i skyldspørsmålet, får vi vite av foreningen for Cykelfrämjandet.

Flere begrensninger i andre land

Tyske ADAC (tilsvarende som NAF i Norge) advarer mot å sykle under alkoholpåvirkning under feriereisen, og anbefaler å la sykkelen stå og heller ta taxi eller annen kollektivtransport dersom du har nytt alkohol.

– I de fleste ferielandene som Italia, Frankrike, Kroatia, Sveits eller Nederland kan du sykle lovlig med en promille på 0,5. Østerrike har den høyeste toleransegrensen, hvor de tillater 0,8 i promille. Dersom du sykler med mer alkohol i blodet enn dette, må regne med straffer på fra 800 euro (6.022 norske kroner).

I Tsjekkia og Slovakia har de nulltoleranse for alkoholinntak hos syklister, der er grensen på 0,0 promille.

– Der bør turister la sykkelen stå etter alkoholinntak. De som ikke gjør det, kan bli straffet med en bot på 390 euro i Tsjekkia (2.935 norske kroner), skriver ADAC.

De oppfordrer også til forsiktighet i land hvor det ikke er en uttalt promillegrense for syklister - som eksempelvis i Skandinavia og i Storbritannia og Irland.

Blir du tatt i uskikket tilstand på sykkel i Irland, kan du risikere bøter på opptil 2.000 euro - tilsvarende 15.056 norske kroner. Da kan det heller lønne seg å spandere en taxi ...

Promillegrenser for syklister (* Som i den norske vegtrafikkloven: Det stilles krav til at du kan føre sykkelen på en trygg måte)
LandPromillegrenseSanksjon (euro)
DanmarkIngen*Fra 135
FinlandIngen*Inntektsavhengig
IrlandIngen*Opptil 2000
NorgeIngen*Risikerer bøter /ingen fast bøtesats
SverigeIngen*Fra 180
StorbritanniaIngen*Fra 35
Belgia0,5Fra 140
Frankrike0,5Fra 135
Italia0,5Fra 500
Kroatia0,5Fra 65
Luxembourg0,5Fra 145
Nederland0,5Fra 110
Østerrike0,8Fra 800
Polen0,2Fra 145
Portugal0,5Fra 125
Sveits0,5Fra 110
Slovakia0,0Fra 150
Spania0,5Fra 500
Tsjekkia0,0Fra 390
Kilde: ADAC.de.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer