Pakke bilen

Det er livsfarlig

Hvordan bør du pakke før bilturen til årets julefeiring? Vi gir deg de gode tipsene.

MIN BIL ER LASTET MED: Livsfarlig last. Ikke gjør det på denne måten. Foto: Heiko Junge / NTB
MIN BIL ER LASTET MED: Livsfarlig last. Ikke gjør det på denne måten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er på reisefot i jula. Over halvparten skal reise bort eller hjem, eller begge deler i løpet av de kommende dagene. Og bilen er en soleklar vinner når det kommer til reisemåte.

Det viser ny undersøkelse utført for forsikringsselskapet Frende.

- Én av tre kjører bil når de skal forflytte seg i høytida, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

HJEM TIL JUL: Er du klar for at kjøreforholdene kan bli som dette? Foto: Odd Roar Lange
HJEM TIL JUL: Er du klar for at kjøreforholdene kan bli som dette? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ni prosent av oss skal ta fly mens sju prosent av de spurte velger tog.

Undersøkelsen viser at 71 prosent av Oslo-innbyggere flytter på seg i jula mens innbyggerne i Vestfold og Telemark, Nordland og Troms og Finnmark flytter seg minst.

STRØMLØS: Dagbladet TV fulgte bilberger Marius Englund på jobb i morgentimene da årets første snø falt på Østlandet - og det var ikke bare biler som skled av veien som trengte hjelp. Reporter/foto: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Pakker du trygt?

Når man skal på juleferie så ser bagasjerommet ganske annerledes ut enn de andre feriene i året. Nå skal det både være plass til uteklær og finklær, samt et antall julegaver som helst skal være like hele og fine når kan kommer fram. Dermed kan det være fristende å legge julepakkene øverst.

Pakker du trygt?

- Det viktigste du må tenke på ved pakking av bil, er å sikre at løse gjenstander av en viss tyngde ikke kan fly gjennom kupeen ved en bråbrems. En liten vannflaske vil veie mange kilo hvis bilen stopper i stor fart. Den vil fare framover som et prosjektil, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

- Bruk de praktiske lommene på baksiden av forsetene til å oppbevare ting i, eller sett dem godt nedi oppbevaringshyllene på dørene. Når du pakker bilen, pakk de tyngste sakene nederst.

Tenk på at hvis bilen endrer tyngdepunkt, kan det påvirke kjøreegenskapene.

Har du stasjonsvogn, er det lurt å legge et bagasjenett over bagasjen. Det sørger for at alt ligger på plass ved en bråstopp.

Skiboksen

- Kan man pakke ting i skiboksen?

- En skiboks er en skiboks, og er bare ment for lettere saker og ting. Hvis du stapper denne full av tunge julegaver eller bager, vil bilen få veldig endret tyngdepunkt, og det vil kunne gi sterkt utslag på kjøreegenskapene.

- På glatt føre og i snø må du, som ellers, ha god kontroll over bilen. Legg saker og ting du trenger til reisen øverst og lett tilgjengelig.

VÆR FORBEREDT: Er du klar for bilturen hjem til jul? Sigmund Clementz i If forsikring deler gode råd. Foto: If
VÆR FORBEREDT: Er du klar for bilturen hjem til jul? Sigmund Clementz i If forsikring deler gode råd. Foto: If Vis mer

Ha med deg godt med klær til å for eksempel kunne takle en motorstopp og det å vente på veihjelp, sier Sigmund Clementz, som gir dette rådet til slutt:

- Litt mat og drikke skader heller ikke å ha med, hvis det skulle oppstå et nødstilfelle på veien og det kan ta tid å få hjelp.


Les også: Vil du heller ta fly? Her er 7 ting som redder deg hvis flyet er forsinket eller reisen blir kansellert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer