Turer utenfor allfarvei:

Det går rett vest

Lenger ut mot vest i Sverige kommer du ikke.

TETTBYGD: Husene du kan leie på Väderöarna, 13 km vest for Fjällbacka, ligger tett i tett. Foto: Odd Roar Lange
TETTBYGD: Husene du kan leie på Väderöarna, 13 km vest for Fjällbacka, ligger tett i tett. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

VÄDERÖARNA (Dagbladet): Bølgene fra Skagerrak treffer land. Vannet slynges metervis til værs før det fanges av vinden og dras innover land. Noen norske seilere er klare til å kaste loss i gjestehavna. Men gruer seg til været – eller heller uværet – som venter dem.

HOLD PÅ HATTEN: Det kan blåse heftig. Derav navnet Väderöarna - eller Værøyene. Foto: Odd Roar Lange
HOLD PÅ HATTEN: Det kan blåse heftig. Derav navnet Väderöarna - eller Værøyene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Smartest er de som nyter en ekstra lang frokost inne i vertshuset. Det er godt, når østavinden kaster seg for full kraft mot Sveriges vestligste punkt Väderöarna.

Det ukjente øyriket

Mens tusenvis av nordmenn besøker Bohuslän på den svenske vestkysten hvert eneste å, har Väderöarna lenge vært en skjult skatt i Sveriges vakre skjærgård.

Mens mange reisende velger de mer kjente destinasjonene som Stockholm, Göteborg, eller Gotland, gir Väderöarna et unikt glimt av uberørt natur, isolerte svaberg og en autentisk opplevelse langt til havs.

STEMNINGSFULLT: Ta en tur i vintermørket. Foto: Odd Roar Lange
STEMNINGSFULLT: Ta en tur i vintermørket. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Når du er kommet til øyriket som har posisjon 58 grader og 34 minutter nord, 11 grader og 4 minutter øst er du kommet til Väderöarna som er den siste utposten i Vest-Sverige.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Det er et sted langt borte fra hverdagens bråk. Uten stress, plikter og annen støy enn den naturen skaper. Men på dager med vind og høye bølger blir det alt annet enn stille.

TUREN UT: Båtreisen fra Hamburgsund er også en vakker del av turen. Foto: Odd Roar Lange
TUREN UT: Båtreisen fra Hamburgsund er også en vakker del av turen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Historisk grunn

Selv om vinden uler over de karrige klippene på øyriket er det rolig nede ved vertshuset og de gamle loshusene. Det er her du kan rusle en tur ut etter å ha sittet inne i det lille biblioteket og lest historier om sjøfarende, loser og deres familier.

MAT OG DRIKKE: Restauranten i Vertshuset på øya. Foto: Odd Roar Lange
MAT OG DRIKKE: Restauranten i Vertshuset på øya. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fra 1200-tallet skal det ha bodd folk på Väderöarna. Og i 1754 ble den første offisielle losstasjonen etablert. Dermed måtte det bygges hus for losene, deres assistender og for familiene.

Når det i dag er ro, fred og trygt som preger både det å reise til øyene i vest, og ikke minst å tilbringe noen fine dager der, så har det ikke alltid vært slik. Livet som los var beinhardt. Særlig i høst- og vinterstormer – når behovet for los var aller størst.

GJESTEHAVN: Storö har en trygg gjestehavn. Foto: Odd Roar Lange
GJESTEHAVN: Storö har en trygg gjestehavn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Historiene fra losplassen på Storön, den største øya i gruppen Väderöarna, eller som de tidligere ble kalt Vargöarna, er mange.

Liv og død

De eldste losene, som noen nålevende husker eller har hørt om, inkluderte losoldermannen Olle Persson, som tjenestegjorde på 1820-tallet. Historiene både om Persson og kolleger før og etter ham er fulle av dramatikk.

Både om utrolige redningsdåder og umenneskelige bragder som endte godt etter at losene hadde satte livet på spill for å redde skipbrudne sjøfolk.

UTSIKT: Sitt inne og nyt utsikten til utelivet. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKT: Sitt inne og nyt utsikten til utelivet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men også om død og sørg etter at losbåtene kullseilte eller gikk på grunn, og familiens inntektsbringende overhodet ikke kom i live hjem til kone og barn.

Fra 1874 til 1901 hadde øya egen losbarneskole hvor det på det meste var 10 elever. Men i 1902 og åra som fulgte måtte barna inn til fastlandet for å gå på skole der.

DYRELIV: Väderöarna har et rikt dyreliv både over og under vann. Foto: Odd Roar Lange
DYRELIV: Väderöarna har et rikt dyreliv både over og under vann. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ifølge folketellingen for 1916 var antallet fastboende på Väderöarna oppe i hele 33 personer. Det har aldri, verken før eller etter, vært flere som har vært fast bosatt her.

Men på travle sommerdager er antall besøkende mye høyere. Om høsten og vinteren er det langt færre, selv om det er høsten og vinteren dette som er den virkelig fine tida.

Å oppleve nordlyst fra Väderöarna er noe du ikke glemmer på ei stund.

Den fine båtturen

I dag er øyene, selv om det er et av de mest værharde område i Sverige, blitt et turiststed. Det er helårsdrift ved Väderöarna Värdshus og det betyr at du kan dra hit på dagstur eller bo en eller flere netter – og uansett få en annerledes opplevelse enn det de fleste andre reiser i Sverige.

For å komme til Väderöarna, må man først reise til Hamburgsund som er et tettsted i Tanum kommune i Västra Götalands län.

Der går man om bord i skyssbåten som tar gjestene ut til Väderöarna.

DET ER SERVERT: Maten på Väderöarna smaker godt etter en dag ute. Foto: Odd Roar Lange
DET ER SERVERT: Maten på Väderöarna smaker godt etter en dag ute. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Husk å bestille plass på forhånd.

Underveis går reisen gjennom det pittoreske sundet med alle båthusene og sommerhusene, deretter via de sørlige delene av Fjällbackas fine skjærgård, før man krysser Väderöfjorden og til slutt når havna på Storö / Väderöarna. Reisen er omtrent åtte nautiske mil lang og tar ca. 35 minutter, og på vei ut er det ikke uvanlig å se noen seler.

Båtreisen til og fra øya går mer eller mindre daglig hele året rundt.

Ved ankomst på øya blir man tatt imot av vertskapet på vertshuset som forteller om Väderöarna Nordre, Väderöarna Søndre, og en rekke mindre øyer i området.

Opplevelser

HOPP I STAMPEN: De vedfyrte stampene er populære. Foto: Odd Roar Lange
HOPP I STAMPEN: De vedfyrte stampene er populære. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Väderöarnas Värdshus tilbyr overnatting, restaurant og bryggekafé – hele året. Vertshusmenyen tar gjerne hensyn til sesongen og tilbyr ferske lokale ingredienser fra hav og land.

Vertshuset blir ofte benyttet som lokale både for bryllup, dåp og selskaper. I regi av vertshuset er det også muligheter for kajakkpadling, makrellfiske eller kreps- og hummersafari.

Vel tilbake fra utflukten kan du varme deg opp i den vedfyrte granittbadstua eller i en av badetønnene. Badetønnene varmes opp i perioden 21. august til 18. juni.

HISTORIEN: Väderöarna er full av historie. Foto: Odd Roar Lange
HISTORIEN: Väderöarna er full av historie. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bærekraft

Väderöarnas natur er ekstremt verdifull, og området er en eget naturreservat. Både på land og under havoverflaten finnes det uvanlige miljøer som trenger beskyttelse. Blant annet ligger en av Sveriges to levende korallrev her.

Gjestene oppfordres derfor til å ta et ansvar for å være forsiktig og vise respekt for naturen enten de er på land eller til sjøs.

Husk også at noen av øyene er fugleredet, slik at det er forbudt å gå i land i hekketida.

Natur- og fuglekikking

LUN: Det gule vertshuset ligger lunt mellom de andre husene på øya. Foto: Odd Roar Lange
LUN: Det gule vertshuset ligger lunt mellom de andre husene på øya. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

For naturelskere generelt og fuglekikkere spesielt er Väderöarna et paradis. Øyene er hjemsted eller landingssted for en rekke sjeldne fuglearter. Ta på deg varmt tøy og godt fottøy og ta en spasertur rusletur over holmer og skjær for å observere fuglelivet. Eller utforsk stiene som leder til panoramautsikt over skjærgården og til fabelaktige solnedganger i horisonten.

Mange av øyene har et stort biologisk mangfold, og det er ikke uvanlig å støte på nysgjerrige selkolonier langs kysten.

BRYGGELANGS: Det kan minne om livet på Saltkråkan. Foto: Odd Roar Lange
BRYGGELANGS: Det kan minne om livet på Saltkråkan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ta turen

En weekendopplevelse på Väderöarna er garantert en minneverdig opplevelse. Både båtturen ut og inn, og ikke minst et par dagers opphold på vertshuset og i en av hyttene ligger i en liten klynge gir en autentisk følelse av skjærgårdslivet. Kanskje et snev av Livet på Saltkråkan, for den som husker tv-serien.

TIL TOPPS: Ta turen oppå til utkikkstårnet på Storö. Foto: Odd Roar Lange
TIL TOPPS: Ta turen oppå til utkikkstårnet på Storö. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Väderöarna er mer enn bare en destinasjon. De gir en opplevelse av å være i ett med naturen, borte fra stress og mas.

Øyene gir de besøkende en sjanse til å utforske det uberørte og til virkelig oppdage en av Sveriges skjulte skatter.

Så, hvis du søker etter ro, eventyr og autentisk skandinavisk sjarm bør du legge Väderöarna til din reiserute for å oppleve Sveriges mest sjarmerende skjærgård.

Har du et tips om feriesteder i Bohuslän?

Har du et tips om feriesteder i Bohuslän?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om feriereisemål i Bohuslän? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?