Det kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser

Avinor vurderer å kjøpe nye røntgenmaskiner for bagasje, og dermed kan den øvre grensen for hvor mye væske man kan ta med i håndbagasjen på fly, bli opphevet.

VÆSKEFORBUD: Nye røntgenmaskiner kan gjøre at det kan bli lov å ta med seg vannflasker gjennom sikkerhetskontrollen - og du kan slippe å forholde deg til væskebegrensningene generelt. Foto: NTB Scanpix
VÆSKEFORBUD: Nye røntgenmaskiner kan gjøre at det kan bli lov å ta med seg vannflasker gjennom sikkerhetskontrollen - og du kan slippe å forholde deg til væskebegrensningene generelt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avinor, som drifter de fleste flyplassene i Norge, har ennå ikke besluttet om de skal investere i de nye skannerne, ifølge flysmart24.no.

– Det er til vurdering hos oss nå. Gitt de store kostnadene, vil det nok i første omgang være aktuelt på de største flyplassene i Norge, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor.

De nye røntgenmaskinene er tredimensjonale og gir kontrollørene mulighet til å studere innholdet i bagasjen fra alle vinkler. Maskinene er testet og godkjent av transportsikkerhetsmyndighetene TSA i USA.

Testes i London

Britenes statsminister Boris Johnson har nylig beordret alle britiske flyplasser til å innføre den nye skanneren innen 2022. Utstyret testes allerede på Heathrow-flyplassen ved London.

Maskinene gjør at kontrollørene kan skille mellom farlig og ufarlig innhold, og at de dermed kan oppdage sprengstoff og andre ulovlige gjenstander. På flyplassene som bruker de nye skannerne, trenger dermed ikke reisende å begrense hvor mye væske de tar med eller ta ut beholdere med væske fra bagasjen i sikkerhetskontrollen.

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

Dette er innafor – og utafor

Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske, inkludert frosne væsker. Vann, brus og vin er åpenbare væsker – men husk at også smørepålegg, gelé, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, maskara, tannkrem, barberskum, spraybokser og gjenstander med liknende konsistenser også regnes som væsker.

Husk at også beholdere som inneholder væske sammen med noe annet, for eksempel hermetisk frukt i lake, regnes som væske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer