Det meste er dekket

Norske reiseforsikringer dekker mer, ikke mindre, enn normvilkårene - selv om du bare er en tur i butikken.

Dekkes av reiseforsikringen: De fleste norske helårs reiseforsikringer godtar en tur til butikken som en reise, men det gjelder ikke alle. Foto: Per Ervland
Dekkes av reiseforsikringen: De fleste norske helårs reiseforsikringer godtar en tur til butikken som en reise, men det gjelder ikke alle. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i vinter skrev DinSide om at en av ti reiser uten forsikring. Det er ikke så lurt, men om du har forsikring - vet du egentlig hvor godt dekket du er? Enten du skal til svigermor eller til Mallorca, en helårs reiseforsikring dekker det mye av det som kan inntreffe på veien.

For en kortere tur er også en reise. Faktisk er det slik at mange helårs reiseforsikringer ikke stiller noen krav om overnatting for at forsikringen skal gjelde.

Codan, Travel Guard, Nemi, DnB NOR, Gouda, Storebrand, SpareBank 1 og Gjensidige er blant forsikringsselskapene som ikke stiller krav om overnatting for at deres helårs reiseforsikringer skal dekke eventuelle tap.

Men til tross for at helårs reiseforsikringer dekker de fleste situasjoner du kan bli utsatt for, tegner likevel mange en ny reiseforsikring i forbindelse med kjøp av selve reisen, i de fleste tilfeller helt bortkastede penger.

Alle dekker dette

Finansportalen har gjort en grundig jobb med å definere såkalte normvilkår for hva en reiseforsikring bør dekke/inneholde. Det er bare én reiseforsikring, nemlig Jernbanepersonalets Forsikring, som tilbyr dårligere vilkår enn normvilkårene.

Å ramse opp hele listen over vilkår som dekkes blir omfattende, men nedenfor har vi oppsummert de kanskje viktigste punktene du bør kjenne til. Merk deg at svært mange reiseforsikringer dekker mer enn dette, men bare én tilbyr altså dårligere vilkår.

Her blir flest turister syke

Biltur med kjæresten? Så lenge du er utenfor hjemmet, og ikke på arbeidsstedet, vil reiseforsikringen gjelde. Foto: Colourbox.com
Biltur med kjæresten? Så lenge du er utenfor hjemmet, og ikke på arbeidsstedet, vil reiseforsikringen gjelde. Foto: Colourbox.com Vis mer


 • Forsikringen gjelder for: Det antall personer som er nevnt i forsikringsbeviset, som er medlem av norsk folketrygd, har bostedsadresse i Norge, registrert i folkregisteret, og som skal returnere til Norge etter reisen.

  Har du familieforsikring, må medforsikret ektefelle/samboer ha samme bostedsadresse om deg selv. Har du nylig fått barn, sjekk om forsikringen din også gjelder for barna. Det skal fremkomme av forsikringsbeviset.

 • Hvor og når forsikringen gjelder: På fritidsreiser med minst én overnatting og med varighet inntil 45 dager for hver enkelt reise i hele verden - med utgangspunkt fra bostedsadressen i Norge.

  Merk at mange reiseforsikringer ikke stiller noe krav til overnatting, bare at du er på reise utenfor hjemmet.

 • Hvor forsikringen ikke gjelder: På bostedsadresse, arbeids- eller undervisningssted og på ekspedisjoner; reiser som krever større og spesiell utrustning for et spesielt formål. Forsikringen gjelder heller ikke ved innreise i krigsområder.

  Ikke beskyttet: Mindre skader på reisegods er ikke dekket i normvilkårene til norske reiseforsikringer. Foto: Colourbox.com
  Ikke beskyttet: Mindre skader på reisegods er ikke dekket i normvilkårene til norske reiseforsikringer. Foto: Colourbox.com Vis mer


 • Hva er forsikret: Personlig reisegods, sykeutgifter og sykehusopphold, hjemtransport ved sykdom eller skade, utgifter ved avbrutt reise, utgifter ved tilkallelse, utgifter ved forsinkelse, utgifter ved avbestilling, reiseansvar og rettshjelp.

  Merk at begrepet "reisegods" også dekker "sjekker, billetter og pass med inntil kr xx per person hvis tapet ikke dekkes på annen måte, dessuten penger som sikrede bærer med seg med inntil kr xx per skadetilfelle".

  Beløpet som dekkes, kan varierer fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, men hos for eksempel If får du 3.000 kroner dekket dersom du blir utsatt for ran. Du er altså godt dekket ved ran og trenger ikke en egen ransforsikring.

God avbestillingsforsikring

I normvilkårene til reiseforsikringene er du godt dekket ved avbestilling. Forsikringen skal dekke avbestillingsutgifter som du "påføres i henhold til fastlagte bestemmelser av" transportør, reisearrangør, hotell eller utleier ved avbestilling av reise eller opphold før planlagt avreise.

Ved akutt sykdom, ulykkesskade eller død, eller ved akutt forverring av en kronisk lidelse som rammer deg, reiseledsager og nærmeste familie er du dekket av avbestillingsforsikringen. Det samme gjelder skade på egen bolig som gjør at du må være borte.

Også mange unntak

Men reiseforsikringer er som andre forsikringer, de dekker slett ikke alt.

Avbestillingsforsikringen gjelder ikke dersom du allerede har planlagt et sykehusopphold, som av en eller annen grunn skulle vise seg å bli forlenget. Reiseforsikringen dekker normalt heller ikke mindre skader på reisegods, og som reisegods gjelder ikke møbler og flyttegods. For å nevne noe.

Du bør derfor sette deg inn i normvilkårene før du skal ut og reise og deretter sammenligne med den forsikringen du har, eller vurderer å tegne. Som tidligere nevnt tilbyr reiseforsikringene mer enn det som står i normvilkårene. På Finansportalen.no finner du alle reiseforsikringene som tilbys i Norge, hva de dekker, og - ikke minst - hva de koster.

Her finner du normvilkårene utformet av Finansportalen.

Tre feller du bør unngå!

1. Helsekortene dekker bare sykehusbehandlingen, ikke hjemreise og andre utgifter i forbindelse med sykdom. Du trenger en reiseforsikring dersom du vil ha dekket dette.

2. Dropp avbestillingsforsikring: Har du en helårsreiseforsikring, trenger du ikke tegne egen avbestillingsforsikring, slik mange gjør idet de bestiller en reise, eller en flybillett. Da betaler du dobbelt opp for noe som du selvsagt bare vil få tilbake én gang.

3. Ikke tro at kredittkortet beskytter deg. Kortforsikringene dekker det du faktisk har betalt med kortet, men tvilstilfeller kan gi deg ubehagelige overraskelser:

– Disse kortforsikringene kan passe godt hvis du skal på pakketur slik at hele turen er dekket av forsikringen, men forsikringen er lite egnet for bilferie til Danmark. Da vet du aldri når på turen du er dekket ettersom hva og hvor mye du betaler med kortet vil variere, har Helga Skofteland i Forbrukerrådet tidligere forklart DinSides lesere.

Har du hatt problemer med reiseforsikringen? Tips oss på okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer