Flyreiser og sikkerhet:

Det overrasker

Dette visste du neppe om detaljen i flyvinduet.

DET MYSTISKE HULLET: Du har kanskje lurt på hvorfor flyvinduet har et lite hull? Her får du forklaringen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen elsker setet i midtgangen på flyreisen. Noen få synes midtsetet er det det beste, mens mange sverger til vindusplassen.

Vindusplassen gir passasjeren god mulighet til å følge med hva som skjer utenfor flyet og kan noen ganger by på fantastiske naturopplevelser.

Sitter du ytterst på vindusrekka har du kanskje lagt merke til at det er et litt hull nederst på vinduet.?

FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Og er du usikker på hvorfor dette lille hullet er der er du neppe alene om det.

Det er nok flere som undrer seg over det, og i denne saken får du vite hva hullet er godt for.

Se også: Book din neste flyreise hos Momondo her (annonselenke)

Dette er forklaringen

Flyvinduet består av flere lag, og sjefpilot Karl Wilhelmson i SAS forklarer årsaken på denne måten til DinSide:

- Ytterst finner vi et eksteriør, som er hovedstrukturen i vinduskonstruksjonen på kommersielle fly.

Deretter kommer et eksternt mellomprodukt som er en backup for det eksterne glasset. Så fortsetter det til en en indre midtdel som gir beskyttelse dersom de to ytre går i stykker, forklarer Wilhelmson.

Etter dette kommer en indre del som beskytter mot skader på den indre midtdelen. De tre ytre delene er forseglet og i utgangspunktet lufttette.

LAG PÅ LAG MED VINDU: Her ser du en skisse av hvordan flyvinduet på passasjersidene er konstruert. Illustrasjon: SAS
LAG PÅ LAG MED VINDU: Her ser du en skisse av hvordan flyvinduet på passasjersidene er konstruert. Illustrasjon: SAS Vis mer

- Så kommer delen hvor du finner det synlige hullet. For det er et mellomrom mellom den ytre og indre midtdelen, og for å tillate trykkutjevning mellom dem er det et lite hull hvor luften kan passere.

- Dette er årsaken til at det er et lite hull i flyvinduet, og det er ingen grunn til bekymring når du legger merke til «pustehullet» på din neste flyreise, avslutter Karl Wilhelmson.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et spørsmål om fly og flyreiser? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart