Det spøker i Göteborg

Bli med på høstens opplevelser i Vest-Sverige - hvis du tør

DET SPØKER: Er du klar for skumle - og lærerike - opplevelser på Universeum i Göteborg? Foto: Ellika Henrikson
DET SPØKER: Er du klar for skumle - og lærerike - opplevelser på Universeum i Göteborg? Foto: Ellika Henrikson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske vestkysten har i mange år vært som en reiselivsmagnet for mange nordmenn. Og det er ikke bare utsikter til billig svenskehandel som gjør at mange fra Norge har Sverige som sin reisefavoritt.

Göteborg, som er «den lille storbyen» i Sverige har alt det du trenger for å trivelig langweekend eller kortferie: Varierte shoppingmuligheter, meget gode barer og restauranter, fine hotell og et svært variert kulturliv. Og nå spøker det i Göteborg, for byen er klar for halloween.

HØSTEN PÅ LISEBERG: Halloween og høsten har inntatt Liseberg. Foto: Frida Winter
HØSTEN PÅ LISEBERG: Halloween og høsten har inntatt Liseberg. Foto: Frida Winter Vis mer

Når sola ikke lenger står like høyt på himmelen, det største turisttrykket har gitt seg, og svenskene begynner å rigge seg til senhøstopplevelser og førjulsarrangement er det kanskje Vest-Sveriges «hovedstad» Göteborg du skal legge turen til.

På vei mot en bærekraftig storby

Mens store deler av reiselivet i Europa foreløpig bare snakker om bærekraft så har Göteborg gjort noe med det.

Og om du synes ordet høres kjedelig ut så er det bare å åpne opp for nye inntrykk. For Göteborgs satsing på et bærekraftig reiseliv er alt annet enn kjedelig.

Og i fjor høst ble Göteborg kåret til verdens mest bærekraftige by for fjerde året på rad i kåringen Global Destination Sustainability Index.

Göteborg stakk av med førsteplassen tett fulgt av København og Zürich. Totalt konkurrerte hele 50 byer om topplasseringen. Rangeringen ble første gang arrangert i 2016 og konkurransen blir tøffere for hvert år.

Du kan bidra

Alle byer bedømmes ut ifra flere kriterier: eksempelvis hvor bra byen er på gjenvinning, søppelhåndtering, miljøsertifisering av hotell og restauranter, utslipp av drivhusgasser, tilgjengelighet, trafikksituasjon, systemer for bysykler og om det finnes bærekraftighets-strategier både hos offentlige og private aktører.

I tillegg var Göteborg også European Capital of Smart Tourism 2020.

– Begge utmerkelsene kommer til å sette enda mer fokus på Göteborg som et forbilde. Vi skal jobbe for å bli smartere innenfor områder som digitalisering, tilgjengelighet, kultur og bærekraft, sier Peter Grönberg, daglig leder i Göteborg & Co.

Og satsingen på smartturisme og bærekraft gjør at turistene kan bidra med å ta Göteborg til en bedre by på den gode måten.

Hva betyr det for deg

Blant byens hoteller er omtrent 95 prosent dem blitt miljøsertifisert. Og hele året rundt skjer det arrangementer med en grønn profil i storbyen, som blant annet festivalene Göteborgs Kulturkalas og Way Out West.

Også byens restauranter satser på økologisk, kortreist og vegetarisk mat. En stor andel av Göteborgs spisesteder er såkalt Krav-sertifisert. Dette betyr at maten er økologisk produsert. Og det dukker selvsagt stadig vekk opp nye vegetariske og veganske alternativer i byen.

Shopping i Göteborg

Som ved de fleste byferier er det smart å finne hotell nært sentrum. Da kan du gå tilbake til hotellet for en liten pause eller for å legge igjen innkjøpte varer som du slipper å drasse rundt på hele dagen. Gode hotelltips kommer litt seinere.

HANDLEGLEDE: Grandpa er en av butikkene i Gøteborgs fine shoppingområde, Vallgatan. Foto: Odd Roar Lange
HANDLEGLEDE: Grandpa er en av butikkene i Gøteborgs fine shoppingområde, Vallgatan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Byens hovedgate heter Kungsportavenyen, blant de lokale bare kalt Avenyn. Her finner du mange butikker og hyggelige kafeer.

En rusletur (eller trikketur) unna ligger et av Sveriges mest klassiske varehus, NK. Er du på jakt etter vintage? Ta en tur opp i andre etasje. Nordstan kjøpesenter ligger like ved. Her

Magasingatan er navnet på en annen populær shoppinggate. Her finner du både kafeer og restauranter. Like ved Magasingatan ligger Domkyrkan som er omkranset av en rekke motebutikker. Vallgatan 12 er navnet på en butikk som er nærmest et lite kjøpesenter i seg selv, med kvalitetsklær, designdekor og mat.

Steder å bo

Göteborg har selvsagt overnattingssteder for de fleste lommebøker. Fra enkel innkvartering til luksushotell.

SOV GODT: På hotell Pigalle er det slike senger som møter deg. Foto: Odd Roar Lange
SOV GODT: På hotell Pigalle er det slike senger som møter deg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men vil du ha noe som er litt annerledes så skal du ta en kikk på Hotel Pigalle. Designhotellet er sterkt inspirert av 1900-tallets Paris. Et lite eventyr å komme inn i. Mens Pigalle er fransk så er hotell Bellora inspirert av Italia. Gå inn fra Avenyn, og du er plutselig i «et annet land».

Hotel Gothia Towers, Elite Plaza, Upper House, First Hotel G, Hotel Post og Hotel Flora er noen av de andre hotellene du bør ta en kikk på før du bestiller.

Ut og spise

En forunderlig ting med mange reiser er at man bruker god tid på å finne et godt hotell, men når det kommer til middagen så skal man absolutt finne en restaurant et annet sted utenfor hotellets vegger. Det kan selvsagt ha noe for seg dersom hotellet enten ikke har restaurant i det hele tatt eller ikke har noe som tilfredsstiller behov og lyst.

SMAKEN AV STORBYEN: Göteborg er i ferd med virkelig å bli en gourmetby. Foto: Odd Roar Lange
SMAKEN AV STORBYEN: Göteborg er i ferd med virkelig å bli en gourmetby. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men vær klar over at mange hotell i dag har både gode og hyggelige spisesteder. Så som hotellene Pigalle og Bellora som nettopp er nevnt. Pigalle har en meget god restaurant i hotellets øverste etasje, mens du spiser i italiensk 50-60-tallsomgivelser på Bellora i første etasje.

Michelin-stjerner

Göteborg har fem restauranter med Michelin-stjerne, så la oss ta en kikk på disse først.

SK Mat & Människor serverer skandinavisk mat.

Restaurang 28+ har svensk-fransk mat på menyen. Og en imponerende vinkjeller.

Bhoga satser alt på lokal vestsvensk meny.

REN KUNST: Når kunsten blir til å spise opp. Foto: Odd Roar Lange
REN KUNST: Når kunsten blir til å spise opp. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

KOKA er blitt kjent for sin svenske gastronomi, og også her er det kortreist mat som gjelder.

Restaurant Project er den siste restauranten i Göteborg som har fått tildelt en stjerne i Michelin guiden. Serverer moderne europeisk mat.

Topp lokalmat

Ikke alle legger lista på Michelin-nivå. Det er likevel mer enn nok andre gode spisesteder å ta av. Restaurant Tavolo er et godt valg for deg som liker en italiensk restaurant med New York-inspirert innredning. Drar du til Bar Bulot i Saluhallen midt i byen så finner du en restaurant som har fokus på naturvin og mat som passer til dette. Martin Moses har tidligere blitt kåret til «Årets kokk» i Sverige. Nå driver han restaurant Human. En sesongbasert flerrettersmeny frister stadig flere gjester til å komme på besøk.

MAT OG DRIKKE: Skanshof er stedet for deg som vil ha god fisk og skalldyr - og god drikke. Foto: Odd Roar Lange
MAT OG DRIKKE: Skanshof er stedet for deg som vil ha god fisk og skalldyr - og god drikke. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Eller hva med restaurant Skanshof, som har spesialisert seg på fisk og skalldyr med inspirasjon fra New York.

Litt enklere måltid

Før du drar til restauranten for dagens middag vil de kanskje passe med et kafébesøk. Enten det er for et glass lokalbrygget øl, et glass vin eller kanskje en kopp god kaffe. Mange av serveringsstedene i Göteborg er tradisjonsrike og har eksistert i årevis. Men det dukker også opp nyheter.

0/0 Bar flyttet inn i det lokalet som tidligere huset restaurant Bang i Banggatan 22. Er åpen torsdag til søndag. Her får du også gode italienske pastaretter, så det er ikke nødvendig å forflytte seg til en annen restaurant etterpå.

I den vakre teglsteinsbygningen du finner i krysset Linnégata/Tredje Långgatan ligger bistroen Papa Mastani.

I andre etasje finner du en bar som serverer lokalt øl på fat, østers, klassiske franske retter og dermed selvsagt crêpes.

Når du først i er i Linnéstaden kan du besøke Molokini kafé som har hentet sin inspirasjon fra Hawaii og den undersjøiske vulkanøya Molokini. Maten har gjerne tropiske smaker og kaffen er selvsagt fra Hawaii.

Noe å drikke

Det krys av barer og puber og det er mer enn nok å velge mellom. Men om jeg skal trekke fram noen gode tips så er Bar Bruno allerede nevnt. Her finner du både tradisjonelle og moderne cocktails. Og lokalet er i seg selv verd et besøk.

KLASSISK ELLER NYTT: Om du velger de klassiske drinker eller moderne cocktails, Göteborg har alt. Foto: Odd Roar Lange
KLASSISK ELLER NYTT: Om du velger de klassiske drinker eller moderne cocktails, Göteborg har alt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Zamenhof er tre ulike konsept i ett. Så her er det mye å teste. Du finner Café Gazette, The Silver Lining samt Mayday på Esperantoplatsen 5. Mange av gjestene tilbringer nesten en hel dag på Zamenhof. Og avslutter kvelden med noen riktig gode cocktails på The Silver Lining. I lokalene finner du også en spillehall og ølbar, så dette er noe for enhver smak.

Barabicu er en panamerikansk grill. Men nå setter vi fokus på stedets cocktailbar som er en hyllest til New Orleans. Her kommer du til å kose deg enten du velger noe tradisjonelt eller noe mer moderne.

MATKALLEN: Saluhallen er som et paradis for matglade. Foto: Odd Roar Lange
MATKALLEN: Saluhallen er som et paradis for matglade. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

*****

Ting å gjøre i høst Liseberg

Fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg disker opp med ordentlig guffen høst. Startskuddet gikk allerede tidligere i oktober, da Liseberg startet årets Halloween.

De hjemsøkte husene er gjort om til skumle steder, og rundt i parken lusker det zombier og andre vesener som er klare for å skremme deg.

Fem skrekkhus, to skrekkområdet, 33 attraksjoner, 300 aktører og 100 tonn gresskar har forberedt seg på en skummel høst i fornøyelsesparken. Velg selv hvilket nivå du vil bli skremt på. Husk å book billett i forkant siden det er begrenset med plasser og dette er en populær begivenhet i Göteborg.

I HAGEN: Å besøke Trädgårdsforeningen midt i byen er nesten et must. Foto: Odd Roar Lange
I HAGEN: Å besøke Trädgårdsforeningen midt i byen er nesten et must. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Universum

På Sveriges nasjonale vitenskapssenter, Universeum i Göteborg, er det alle mange gode opplevelser. Her kommer du tett på mange av naturens undre og vår egen historie. Også i går blir det skremmende vitenskap i Universeum hele oktober og til 6. november.

Store og små tøffinger inviteres til å være med på eksperiment, lek og læring. Og rundt på huset er det gjemt masse gal vitenskap. Universeum ligger vegg-i-vegg med Liseberg. Men begge disse krever hver sin dag, så ikke legg opp til at du rekker begge deler på én dag. I så fall misser du mye skummel moro.

Vandreturer

Det er ikke bare nordmenn som liker vandreturer. Göteborg har sin kjente vandretur som heter Gotaleden og går mellom Alingsås og Göteborg. Hele turen er på 71 km og de som går den bruker gjerne fire dager på den. Men den går ved en rekke togstasjoner, så her kan du ta turen med tog ut fra byen og rusle i fin natur tilbake til Göteborg. Turen slutter ved Kungsportpladsen midt i byen.

Dra til sjøs

Mange tar en båttur rundt i byen med sightseeingbåten Paddan. Men et bedre forslag er å dra ut til en av de seks øyene i Göteborgskjærgården. Du kan ta trikk fra sentrum og ut til der båtene går til f.eks. Vrångö og Styrsö. Ta trikk 11 eller 114 fra Brunnsholmen og til Saltholmen. Herfra går ferje nr. 281 til Styrsö og Vrångö. Sjekk gjerne rutetabellen og se om det er andre øyer du vil besøke i samme slengen. Øyene byr på fine vandremuligheter og fabelaktige solnedganger. Om sommeren er de populære badeøyer. Er du klar for et høstbad?

Slottsbesøk

Gunnebo slott og trädgårdar er et helårsåpent slott fra 1700-tallet er åpen for publikum. Du kan oppleve slottet på egen hånd, men det er mye mer interessant å bli med på en guidet omvisning der du virkelig får høre og se hvordan slottslivet var i gamle dager.

OMVISNING: Bli med guiden rundt på Gunnebo slott. Foto: Odd Roar Lange
OMVISNING: Bli med guiden rundt på Gunnebo slott. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Etter omvisningen kan turen gå til bakeriet eller restauranten som serverer man med råvarer fra slottets egen hage. Jeg anbefaler å bestille bord på forhånd, for her blir det fort fullt.

I slottet er det om høsten en egen utstilling med tørkede blomster. Og de to siste helgene i november arrangeres det et unikt julemarked utenfor.

Gunnebo har også et såkalt oransjeri, som er et drivhus for sitrusplanter og eviggrønne planter. Bygget har vindu bare på sidene, ikke i taket. Ta en tur innom selv. Gunnebo har også flere små butikker. Kanskje på tide å starte årets julehandel

Reisen dit: Enten egen bil. Eller ta f.eks. buss linje 753 fra sentrum til Mölndal via Helenedal. Turen tar ca. 15 min, og fem min å gå fra parkeringsplass og opp til slottet.

På museum

Midt i Göteborg ligger Röhsska Museet, som åpnet allerede i 1916. Dette er et museum for design og kunsthåndverk. Museet har både faste utstillinger og utstillinger som er her bare for en kort periode. Du finner også noen skatter fra Norge på Röhsska, som har som formål å fortelle om skaperkraft, uttrykksvlje. Ulike stiler, moter og kunstnerisk ideal gjennom ulike perioder og verdensdeler. Bli gjerne med på guidet omvisning så får du ekstra mye ut av besøket.

STOL PÅ MUSEET: Röhsska Museet har mange ulike utstillinger. Foto: Odd Roar Lange
STOL PÅ MUSEET: Röhsska Museet har mange ulike utstillinger. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fakta om Göteborg

Göteborg er Sveriges nest største by.

Den ligger på vestkysten, ved munningen av Göta elv.

Göteborg hadde 587 549 innbyggere i 2021, mens byregionen Stor-Göteborg hadde 1 049 592 innbyggere i 2021. Göteborg ble anlagt på initiativ av Gustav II Adolf og fikk bystatus i 1621

Reisen dit

Med bil er det 290 km fra Oslo via E6. Nærmeste flyplass er Landvetter flyplass.

Tar du tog kjører du med utgangspunkt fra Oslo forbi byer som Moss, Fredrikstad og Sarpsborg.

Det går fire tog hver vei mellom Oslo og Göteborg i ukedagene og tre i helgene. Reisetida er under 4 timer. Togene kjøres av norske Vy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer