Det tapte paradis

Jeg sover i et skur med politivakt, finner Guatemalas karibiske hemmelighet, men oppdager at alt ikke er så idyllisk som det ser ut som.Tekst og bilder: Lene Heiberg

Publisert
Sist oppdatert

Lene Heiberg skal bruke ett år på å reise jorden rundt. Du kan følge hennes reise og opplevelser på DinSide Reise. Klikk her for å lese Lenes presentasjon av seg selv, tips for andre som planlegger en jorden rundt-reise, og beskrivelse av reiseruten.

Den uendelige reisen

Blood på kirkegården. Foto: Lene Heiberg
Blood på kirkegården. Foto: Lene Heiberg Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Jeg skulle være smart og betalte et reisebyrå for å frakte meg fra Pana til Rio Dulce. Det hørtes så fint ut i teorien, bare sju timer. Det begynte ikke så bra da minibussen kom to timer for sent, og i løpet av de to timene brukte jeg hele vokabularet mitt av stygge ord på engelsk og spansk. Tilslutt satte reisebyrået meg på en annen buss bare for å bli kvitt meg. Jeg kom så langt som Antigua, så fikk jeg beskjed om å vente på en annen van. Jeg var så irritert at jeg nektet å slippe tak i sjåføren, jeg halte ham ut av bilen for å få en forklaring. Tilslutt kom jeg meg på en buss til Guatemala City, men takket være alle stafettløperne på veien, mistet jeg enda en buss til Rio Dulce. Det var dagen før uavhengighetsdagen, og alle mellom 5 og 15 var ute og løp med fakler over hele Guatemala. Joda, jeg kom meg på bussen til Rio Dulce til slutt, men jeg var redd på hele bussturen. Dump meg i en fremmed storby, og jeg klarer meg helt fint, men sett meg på en buss mot landsbygda og jeg begynner å kaldsvette ved tanken på å stå på en øde vei midt på natten alene.

Skroll ned for mer.

Nattevakt med maskingevær

Og gjett hva som skjedde; bussen dumpet meg i den lille landsbyen Rio Dulce klokken tolv på natten. Det tok meg ti minutter å finne ut at alle hotellene var fulle. Så der sto jeg med sekken min, alle verdisakene mine, tåkete linser og ingen gode ideer. Det var da jeg møtte fire politimenn. Normalt ville det være en god ting, men husk at politiet her er beryktet for å plante dop på turister og andre festligheter. Disse politimennene virket imidlertid hyggelige nok, og viste meg et stinkende rom med en madrass på gulvet. Det fantes ingen dør, men en av politimennene sto vakt utenfor med maskingevær hele natten. Jeg våknet morgenen etter med alle klærne på og sekken ved siden av meg, så jeg takket politivakten min med en pakke røyk, og hoppet på båten til Livingston.

Utsikten fra hotellet mitt, Casa Rosada, i Livingston. Foto: Lene Heiberg
Utsikten fra hotellet mitt, Casa Rosada, i Livingston. Foto: Lene Heiberg Vis mer

 • Få med deg bildene fra paradiset. • Paradise Lost

  Etter to dagen døpte jeg om Livingston til Paradise Lost. Dette lille stedet er totalt forskjellig fra resten av Guatemala, med en ekte karibisk stemning og svarte mennesker fra Garifunastammen. På forhånd hadde jeg møtt andre backpackere som hatet følelsen av å være bytte for de lokale turist-husstlerne. Hey, jeg har vært på Cuba, jeg lærte alt som er å vite om utnytting av turister der, så ingenting overrasker meg lengre.

  Under to timer etter at jeg ankom med speedbåten, satt jeg på en bitteliten strandbar og drakk rum med ordførerkandidaten og de andre VIPene i byen. Klærne mine var på vaskeriet, og jeg var rett og slett lykkelig. Men ingenting varer evig, og det tok ikke lang tid før jeg begynte å ane litt av det som ulmer under overflaten her. Forrige lørdag var det en stor skyteepisode på diskoteket her, og det er skremmende hvor mange som går rundt med pistoler synlige i bukselinningen. Turister som legger ut på tur på egenhånd blir ranet rett som det er, og det henger plakater rundt omkring om at enkelte steder er farlige selv med guider. Jeg ville aldri finne på å gå ute om kvelden her alene.

  Kokosnøtt med personlighet. Foto: Lene Heiberg
  Kokosnøtt med personlighet. Foto: Lene Heiberg Vis mer


  Så hvorfor trives jeg så godt her alikevel? Jeg tror jeg blir lettere delirisk av tropeheten, alt blir så mye bedre når man ikke våkner om morgenen og fryser. Først og fremst elsker jeg den avslappede atmosfæren her, og folk er mye mer åpne og hyggelige enn i det konservative høylandet. Og jeg liker å henge med rastafarier, selv om de fleste her ikke har mer til felles med ekte rastafarier enn dreadsene og røykevanene - hva kan jeg si, jeg liker stilen. Når det kommer en ny båtlast med turister blir de fordelt mellom de lokale jinterosene, og det tar ikke lang tid før du har møtt alle som lever av å snylte på turistene. Mitt råd er å bare finne deg i at situasjonen er sånn, får du høre masse bullshit, svar med bullshit, men ikke unngå alle som snakker til deg, bli med på leken.

  Vær også advart om at Livingston er et lite samfunn, det sladres verre her enn i en gjennomsnittlig norsk bygd. Alle vet hva du har gjort, og hvem som har prøvd seg.

  Underholdning

  Livingston består av to hovedgater, som går fra havnen til stranden på hver sin side, og det tar cirka ti minutter å se hele byen. De fleste turistene blir en dag eller to, jeg har vært her en uke allerede, og blir kanskje lenger. Sekken min er alltid ferdigpakket i tilfelle jeg skulle få behov for å komme meg bort fort. Så nå lurer dere sikkert på hva jeg har gjort her i syv dager, vel svaret er ingenting. Det går fort et par timer når jeg sitter på en cafe og titter på de nye turistene som ankommer, de går gjerne forbi en 5-6 ganger i løpet av en halvtime før de skjønner at det ikke er noe å gjøre, og setter seg ned.

  På vei ut i jungelen. Foto: Lene Heiberg
  På vei ut i jungelen. Foto: Lene Heiberg Vis mer


  Ellers så kan du ta den berømte jungelturen til de syv alterne. Det er en dagstur som starter med byen, kirkegården og en mindre Garifunalandsby, etterfulgt av jungel og strand før du når de syv alterne som er en naturlig stenformasjon og kilde. Det er en lang svett tur, og i ren desperasjon har jeg tatt den to ganger allerede, det skjer INGENTING i byen på dagtid. Ikke at det skjer stort om kvelden heller, men det er et diskotek og et par strandbarer nede på standen. Jeg går ikke dit alene, men det er gøy når jeg er sammen med noen jeg stoler på.

  Et usannsynlig sammentreff!

  Jeg har fått følelsen av at verden er bitteliten før også, men dette slår alle rekorder. Etter noen dager her begynte jeg å snakke med en fyr om ei norsk jente jeg kjenner til som har giftet seg med en mann fra Livingston. Mens vi prøvde å finne ut om det var den samme jenta han kjente, oppdaget vi at denne fyren en grandonkelen til en liten gutt jeg kjenner i Norge! Like etter møtte jeg faren til denne gutten, og der satt jeg og fortalte ham om sønnen hans som han aldri har sett, men som jeg har passet hjemme i Norge! Jeg visste at faren til denne gutten var fra Guatemala, men jeg ante ikke at han var fra Livingston!

 • Få med deg bildene fra paradiset.
 • Har du spørsmål eller ideer til Lene? Send dem til alene@dinside.no.

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
  (a)Lene på tur:
  1. Seks spektakulære veistrekninger
  2. Verdens ti beste reisemål
  3. Frivillig ferie gjør mer skade enn gavn
  4. Bli med ombord Oasis of the Seas
  5. Mayliss skal overleve på en øde øy én måned
  6. Det gylne triangel i India
  7. Knefall for deg
  8. Tips til India-turen
  9. Verdens flotteste eksotiske øyer
  10. Ferie i skilpaddefart
  11. Ti topp destinasjoner i 2010
  12. Hva het NYC før?
  13. De fem mest oppskrytte turistmagnetene
  14. Gutteturer på reisereporterens ønskeliste
  15. Her er hun på vei til jomfrutesten...
  16. De lever ved en aktiv vulkan...
  17. Her er årets reisereportasjer
  18. Her trodde du ikke det gikk an å dykke...
  19. Verdens morsomste lokalavis
  20. Robinsons favorittøyer
  21. Å se et barn dø
  22. Du gjetter ikke hvor denne stranden er...
  23. Utnytter dyr på det groveste
  24. Storbyferie med arabisk tvist
  25. Nomadeliv i Sahara
  26. Smaragdjakt ved Mjøsa
  27. Se Afrikas største drapsmaskin
  28. Turist i kokainhelvete
  29. Norges mest uvirkelige reisemål
  30. Hit skal du reise nå
  31. Farg håret og kom deg vekk
  32. Ville du badet her?
  33. Verdens mest hjemsøkte steder
  34. Ti historiske steder du må se
  35. BILDER fra Vietnams paradisøy
  36. De nye megabyene
  37. Ta den store reisequizen
  38. Porten til Andesfjellene
  39. Hvor hører flaggene hjemme?
  40. - Ungdom med maskingevær er helt normalt
  41. Hvilken øy er dette?
  42. Verdens rareste steder
  43. Eventyr ved Everest
  44. 1001 ansikt i Marrakesh
  45. Slik bor du gratis i ferien
  46. De beste safariselskapene
  47. Verdens vakreste vei
  48. Verdens deiligste togreiser
  49. Marrakesh - én by, tre muligheter
  50. Våre drømmereisemål
  51. Årets beste bilder
  52. De største helligdommene
  53. Test deg selv: Er du en skiboms?
  54. Syndefullt verden over
  55. Ferie med mening
  56. Hotell Amazonas
  57. BILDER fra Bali
  58. Drømmeøya Bali
  59. Gøy i Goa - hippienes paradis
  60. Verdens verste turistfeller
  61. Strandluksus til 400 kr
  62. Jentesurf i Portugal
  63. Har do sett på maken?
  64. Topp ti jaktmarker
  65. Matadorens siste stikk
  66. Hit reiser du - måned for måned
  67. Slik reiser vi nå
  68. 10 hemmelige perler
  69. Se utrolige Mumbai
  70. Planlegg vinterens ferie
  71. Hva vet du om verdens flotteste byggverk?
  72. Her er underverkene
  73. En bildereise til Grønland
  74. Se eventyrlige bilder fra kysten av Grønland
  75. Digital sightseeing
  76. 10 festivaler du ikke vil på
  77. Norges syv underverk
  78. Gjør det før de forbyr det
  79. Ti strender du aldri har hørt om
  80. Kroatia - finn din drømmeøy
  81. Her er de snille landene
  82. Underverker: Favoritten er 6000 km lang ...
  83. Her ser du den nye romfergen
  84. Her blir det kø i sommer
  85. Tyrkias glemte skatt
  86. De siste ekte mannfolk...
  87. 25 magiske opplevelser
  88. Vått, blått og helt rått
  89. Tre ukjente perler
  90. Praia da Pipa - sexy strandglamour
  91. Verdens råeste fotballkamp
  92. Påske verden rundt
  93. Gjør klar for nakenløp!
  94. Verdens beste undergrunner
  95. Paradisøya du ikke visste om
  96. Tips til jenter på tur
  97. Jorda rundt med buss
  98. Japan - ditt fjerneste ferieland
  99. Vulkanturisme i Norge
  100. Karneval Brasil 2007
  101. Ti attraksjoner du må se nå - for snart er det for sent
  102. Vakre bilder fra Panama
  103. Panama - mer enn en kanal
  104. Verdens beste strender
  105. Verdens rareste statuer
  106. Aloha fra Hawaii
  107. Globetrotterens ti nettfavoritter
  108. Her er verdens 7 nye underverker
  109. Livsviktig ferie
  110. Bilder fra Belize
  111. Oppdag verdens nest største korallrev
  112. BILDESPESIAL: Drømmeøya Tahiti
  113. Få ferie hele året
  114. Fem unike naturopplevelser
  115. Våre favorittstrender
  116. Nyttårsaften gjennom webkamera
  117. Hvor verdensvant er du?
  118. Drømmereisene
  119. Bildespesial: Homo verden rundt
  120. Drømmeferiene for homofile og lesbiske
  121. Storbyguide: Istanbul
  122. Alene i outbacken
  123. Bildespesial: Graffiti verden rundt
  124. Gatekunst eller forsøpling?
  125. Feriebilder på nett - her var jeg!
  126. Verdens ti beste barer
  127. Ferie på kanten
  128. I James Bonds fotspor
  129. Her kan du se utrydningstruede dyrearter.
  130. Feirer uten like
  131. Ekstremcharter: Jorden rundt på 21 dager
  132. Himalaya i bilder
  133. En reisende Mac
  134. Verdens nye underverker
  135. Blogg fra ferien
  136. Ny bok: Hos indianerne i Amazonas
  137. Finn en reisevenn
  138. Enveisbillett til jungelen
  139. Bohemenes Afrika
  140. Geriljaturisme
  141. Sjøulker - de ekte jordomseilerene
  142. Istanbul - en blås for livet
  143. Sommerens beste gjerning
  144. De overlevde skrekkangrepene
  145. BILDER fra favelaene
  146. Slumtur i Rio
  147. Fijiøy søker øyboere
  148. Backpacking i Sør-Afrika
  149. BILDESPESIAL: Tatoveringer fra flere verdenshjørner
  150. De feteste tatoveringene
  151. Brasils paradisøy
  152. Djevelsk dans
  153. Her er lesernes favoritter
  154. Forunderlig ferie
  155. Verdens sju underverker
  156. Klaustrofobisk grottetur
  157. 20 nyttige reisetips
  158. BILDER av verdens høyeste strikkhopp
  159. Verdens høyeste strikkhopp
  160. Jakten på sola
  161. Vann-vittige Auckland
  162. Kilimanjaro blir dyrere
  163. Safari på budsjett
  164. Galapagos: Fortidens paradis
  165. Friårguiden
  166. Jorda rundt på 1-2-3
  167. Melaka i bilder
  168. Sorg for åpne dører
  169. Skatter i helvete
  170. Vil stenge Inkaveien til Machu Picchu
  171. Gjennom Tibet uten tillatelse
  172. Naturens dronning
  173. På åtte hjul gjennom Asia
  174. Tropisk partyland
  175. India i bilder
  176. Nanbrød og sirkus i Bollywood
  177. Blant filmstjerner og kameler
  178. Kaffe - verdt en reise
  179. Fra Kapp til Cape i veteranbiler
  180. Verdens villeste race
  181. Billigst billett jorda rundt
  182. Sabbatsår, ingen umulighet
  183. Ta familiepermisjon
  184. Leie seilbåt?
  185. Spar penger
  186. Jobb deg gjennom sabattsåret
  187. Eventyrere i Karibia
  188. Indisk fargeeksplosjon
  189. Spicy India
  190. Virkelig ut på tur
  191. Kriminelt lekkert
  192. Fotoalbum: Goree
  193. Fotoalbum: Dakar
  194. Dakar - porten til det ekte Afrika
  195. Elefantslektninger og utstoppet struts
  196. Relax
  197. Bilder fra paradiset
  198. Det tapte paradis
  199. Bilder: Xela, Guatemala
  200. Bilder: Mayaenes nyttår
  201. Spanskkurs og salsa i Guatemala
  202. Bilder: Canyon Sumeridad
  203. Viva Las Zapatistas, Viva Leina
  204. Se Lenes mexicobilder
  205. MEEHIKO, ikke Mexico
  206. Cubabilder
  207. Mitt Cuba, bare mitt!
  208. Store bilder fra Lankayan
  209. Paradis med stor P
  210. Dypdykk i Amsterdam
  211. Store bilder fra Sandakan
  212. Ville og eksotiske Borneo
  213. (a)Lene på tur
  214. Burma: Vakkert og brutalt
  215. Gry Gaards Afrika
  216. Drømmejobb blant løvene
  217. Dette koster safaridrømmen
  218. Bli med på MC-tur i Laos
  219. Garden Route i bilder
  220. Finn din safaridrøm
  221. Stor bildespesial
  222. De særeste pakketurene
  223. Med fokus på Vietnam
  224. Globetrotterne vender hjem
  225. Jorden rundt
  226. Bokhjelp for backpackeren
  227. Fotoalbum fra Vietnam
  228. Individualist eller rævdilter?
  229. Tekstilfakta for globetrottere
  230. Slik realiserer du reisedrømmen
  231. Langtidsferietipsene
  232. Verdens styggeste by?
  233. På høye hæler i Amazonas
  234. Til Langtvekkistan med leserne
  235. Sverige – Nepal i en rosa buss
  236. Jentene på tur
  237. Mer enn pyramider
  238. Bilder fra det ukjente Egypt
  239. Vi tester reiseguidene
  240. Jorden rundt for 9.000
  241. Den amerikanske drømmen på Maui
  242. Sand og safari Down Under
  243. Blendende og brutalt i Brasil
  244. Vår neste feriefavoritt
  245. De store severdighetenes land
  246. En praktisk guide til Cuba
  247. Den store Indiaguiden
  248. Jorden rundt for 13.000
  249. Cubareisen - dag for dag
  250. Latinsk kaos, karibisk hete
  251. Tusen landkrabber og en journalist fra DinSide
  252. Til Castros hjemby
  253. Havannas dansekonge!
  254. Cuba: Jakten på salsaen...
  255. Cubareisen: Første dag
  256. Lynsterk chili og jungeltrekking

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer