Dette betaler du for dine forurensingssynder

SFT har lansert en ny nettside for privatpersoner og bedrifter som vil kompensere for sine utslipp.

Å reise er moro, men det er ikke bra for miljøet. Betaler du klimakvoter etter hver flyreise? Illustrasjonsfot: Colourbox
Å reise er moro, men det er ikke bra for miljøet. Betaler du klimakvoter etter hver flyreise? Illustrasjonsfot: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du glad i å reise, men bekymret for hvordan det påvirker miljøet?

I dag lanserte Statens forurensingstilsyn et nytt nettsted hvor privatpersoner og virksomheter kan kompensere for klimagassutslippene sine ved å kjøpe klimakvoter.

Ikke så dyrt som du kanskje tror

Klimabilletten er ikke så dyr som du kanskje tror. En flyreise fra Trondheim til Oslo tur retur, for eksempel, gir et utslipp av 115 kilo CO2, og tar man hensyn til den totale påvirkningen reisen har på klimaet, tilsvarer dette et utslipp på 206 kilo. Klimakvoter for 206 kilo CO2 koster faktisk bare 45 kroner. En langdistanseflyvning fra Oslo til Bangkok, kommer på rundt 400 kroner. I tillegg til dette kommer et administrasjonspåslag på 20 kroner.

Ifølge SFT slipper bensindrevne personbiler ut gjennomsnittlig 2.300 kilo CO2 hvert år, mens snittet for dieselbiler er 2.500 kilo. Dette tilsvarer 490 kroner og 532 kroner i klimakvoter hvert år for bilen.

Pengene du betaler for en klimakvote bidrar direkte eller indirekte til å finansiere utslippsreduksjoner.

Lavprisflyene mest miljøvennlige

Mer om klimakvotene

 • Alle klimakvotene som SFT selger gjennom nettstedet, er FN-godkjente.
 • Alle slike kvoter gir rett til å slippe ut ett tonn CO2. For hver kvote man kjøper hos SFT, blir det én utslippsrettighet mindre tilgjengelig for andre.
 • En klimakvote koster om lag 200 kroner. Prisen utgjøres av dagens markedspris og påslag på om lag 20 kroner som skal dekke SFTs utgifter i forbindelse med ordningen.
 • Kjøperne kan velge mellom kvoter fra det felles kvotemarkedet for Norge og EU (EUA-kvoter) og klimakvoter fra prosjekter i utviklingsland (CER-kvoter). Slike private kvotekjøp vil komme i tillegg til det staten sørger for.

 • - Alvorlig trussel

  - Klimaendringene er den alvorligste trusselen menneskeheten står overfor. Det viktigste er selvsagt å redusere de faktiske utslippene. Nettstedet et tilbud til privatpersoner og bedrifter som ønsker å kompensere for utslipp de ikke klarer å unngå, sier SFT-direktør Ellen Hambro, i en pressemelding på SFTs nettsider.

  Nettsiden, www.sft.no/co2, gjør det mulig å kjøpe FN-godkjente klimakvoter. Nettsiden har en enkel måte å regne ut utslipp av klimagasser fra flyreiser, bil, boligen eller annet forbruk, slik at du kan kjøpe en tilsvarende mengde klimakvoter.

  God miljøferie!

  Kvinner og yngre mer positive

  De aller fleste ønsker å kompensere for utslippene fra enten bilkjøring eller flyreiser, og ifølge en spørreundersøkelse Synovate har gjennomført for SFT, viser det seg at 40 prosent av befolkningen er interessert i å kjøpe kvoter.

  - Undersøkelsen viser at kvinner er mer positive enn menn, de yngre er mer positive, og at de med høy utdannelse er mer positive enn de med mindre utdannelse, sier Ellen Hambro til DinSide Reise.

  Ti steder som forsvinner

  Følg regjeringens eksempel

  Hambro sier at det mest effektive bedrifter kan gjøre, er å redusere sine egne utslipp.

  - I tillegg oppfordrer vi bedrifter til å kjøpe kvoter for utslippene fra utslipp de ikke klarer å unngå, deriblant sine flyreiser. Særlig viktig er det å kompensere for utslippene fra internasjonale reiser, siden disse ikke er inkludert i klimaavtalen fra Kyoto, sier hun til DinSide.

  - Regjeringen kjøper kvoter for alle statsansattes flyreiser utenriks. I tillegg har SFT nå kjøpt kvoter for alle sine ansattes flyreiser også innenlands, sammen med kvoter for ansattes bruk av bil i tjenesten og SFTs strømforbruk, fortsetter hun.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer