Corona og reiseråd

Dette betyr de nye reiserådene for deg

Det offisielle reiserådet fra Utenriksdepartementet er endret. Se hva reiserådene og anbefalingene fra FHI nå betyr for deg - og for reiser til Sverige, Norden - eller reiser utenfor Europa.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har etterhvert blitt vant med ukentlige oppdateringer i smittekartet - og gule og røde områder og land i Norden og Europa.

Det som ligger i bunnen for de skiftende europeiske reiserådene, er det offisielle, globale reiserådet fra Utenriksdepartementet.

Der heter det at de fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land - og at det er unntak for reiser til nordiske land og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller visse smittekrav.

Det offisielle, globale reiserådet ble først endret fra å gjelde til 20. august - til å gjelde til 1. oktober.

Nå har Utenriksdepartementet endret dette igjen: Nå gjelder det offisielle reiserådet til 15. januar 2021.

Fraråder reiser til 15. januar

- Vi er fortsatt langt unna en normalsituasjon og smittesituasjonen endrer seg raskt. Derfor velger vi å videreføre det globale reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Når det gjelder EØS/Schengen-området, fraråder UD fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for.

- Vi fortsetter å gjøre unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning. Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring til å reise utenlands, understreker Søreide.

Dette betyr det:

Sikkerhetsrisiko

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

Dette er ikke noe nytt i forbindelse med coronapandemien, men blir vanligvis benyttet i situasjoner med krig, krigsliknende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.

Råd - ikke forbud

UDs reiseråd er kun er et råd, ikke et forbud.

I dagens situasjon er det likevel slik at det vil medføre konsekvenser dersom du velger å ikke følge disse rådene.

Karantene - også globalt

Det er hyppig gjentatt hvilke konsekvenser det får dersom du velger å reise til røde land i Europa:

Du må i 10 dagers innreisekarantene.

Husk at karantenereglene også gjelder for reiser til områder utenfor Europa.

Reiseforsikringen gjelder ikke

De fleste forsikringsselskapene praktiserer den regelen at reiseforsikringen ikke gjelder til land eller områder der det er utstedt offisielt reiseråd.

Det er imidlertid noen som sier at reiseforsikringen gjelder alt unntatt coronarelaterte hendelser.

Dersom du vurderer å reise til et rødt land, bør du sjekke hvorvidt forsikringen din gjelder for reiser til røde land.

Det er også noen reiseselskaper og land som gir turister coronaforsikring dersom de velger å komme, som for eksempel TUI og Kanariøyene.

Reiseforsikringen: Dette skjer med avbestillinger

Vi har spurt forsikringsselskapene hvorvidt det forlengede offisielle globale reiserådet har innvirkning på avbestillinger som kan være dekket i reiseforsikringen.

Gjennomgående er svaret at man uansett må vente til det er 14 dager eller mindre til avreise, før man kan avbestille dersom man ønsker å ha dette dekket av reiseforsikringen.

Dette gjelder selv om det globale, offisielle reiserådet nå gjelder til 15. januar.

De understreker at reiseforsikringen dekker det du ellers ikke får dekket av reisearrangøren.

  • Fremtind:

- Det er kun det globale reiserådet som nå gjelder fram til 15. januar, og det medfører ingen stor endring med tanke på hva vi dekker og ikke dekker. For reiser utenfor EØS/Schengen dekker vi nå avbestilling av alle reiser med avreisedato til og med 22 .01.21. For reiser til EØS/Schengen dekker vi kun avbestilling til røde land, og landet må være rødt på avreisetidspunktet, sier Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind forsikring.

Han understreker at kundene må vente til det er 14 dager eller mindre før de avbestiller.

- De vil få avslag hos oss om de avbestiller og melder inn sak til oss før det. Reiserådet gjelder for 14 dager om gangen, og vi vet ikke hvordan situasjonen er da. Det er en forutsetning at landet er rødt ved avreisetidspunkt for å få dekket avbestilling under reiseforsikringen. Avbestiller de før dette vil de ta hele risikoen selv, og eventuelt dekke tapet selv. Vi minner også om at kundene først skal kontakte reiseoperatøren sin – før de melder sak til oss, sier Rudi.

  • Frende forsikring:

- Vi dekker avbestilling til land som er røde fram til 15. januar. Norske myndigheter har løpende vurdering av smittesituasjonen i det enkelte land, og i henhold til retningslinjer fra myndighetene tas det først stilling til endelig reiseråd 14 dager før avreise. Dette gjelder selv om det på nåværende tidspunkt, foreligger et «generelt reiseråd» fram til 15. januar, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende forsikring.

Hun understreker at reisemålet må det ha vært grønt/gult på bestillings- og betalingstidspunkt for at de skal dekke avbestilling til et rødt land. De dekker avbestilling til land som er gult på avreisetidspunkt, og hvor det er meldt endring til rødt i løpet av reisens varighet.

  • Storebrand:

Stian Falk, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand, sier til Dinside at det er reiserådet på avreisetidspunktet som er avgjørende for om de dekker en avbestilling.

- Reiseforsikringen dekker kun avbestilling for reiser til land som er merket røde på avreisetidspunktet. Dette gjelder også for reiser som går fra gult til rødt ved avreisetidspunktet, men forsikringen dekker ikke hvis reisen er bestilt mens landet er rødt, sier Falk.

Betingelsene vil nå gjelde fram til 15. januar eller så lenge det foreligger reiseråd.

- Vi ber alltid kundene våre om å vente med å avbestille reisen sin til avreisedato. Situasjonen kan endre seg slik at UD opphever reiserådet, og kundene kan reise som normalt. Ofte er det også først etter avreisedato at kundene vet hvilken refusjon de kan få fra flyselskap og reisearrangører, sier Falk.

  • Europeiske:

- Vi i If og Europeiske har hele tiden sagt at vi skal forholde oss til myndighetenes råd, og det skal vi fortsette med. UDs reiseråd legger premissene for hvor reiseforsikringen er gyldig på reise og ikke. Er et land eller område rødt, og med det er omfattet av reiserådet, dekker vi avbestillinger når det er 14 dager eller mindre fram til avreisetidspunkt, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske og If.

Kunder må vente til det er 14 dager eller mindre igjen til avreise, før de kan avbestille dersom de ønsker dette dekket via reiseforsikringen (og reisen ble kjøpt imens landet var grønt eller gult).

Dette er annerledes i forhold til praksis tidlig i pandemien:

- Gjennom de første månedene av pandemien gikk vi utenfor vilkårene våre og lot kundene få dekket avbestillinger uavhengig av framtidig avreisetidspunkt – rett og slett fordi situasjonen var uoversiktlig og uavklart. Nå er det slik at man kan søke om å få dekket avbestillingskostnader man sitter igjen med selv, når et land er rødt når det er 14 dager eller mindre fram til avreise. Men det er viktig at kunden alltid tar kontakt med fly- eller reiseselskapet sitt først, slik at vi vet hvilke utgifter vedkommende sitter igjen med, sier Handeland.

Europeiske dekker ikke avbestilling til gule land. men Handeland understreker at forsikringen vil gjelde til man kommer hjem dersom et land bli rødt underveis på reisen.

- Det inkluderer også Covid-19-relaterte hendelser, samt blant annet evakuering hjem til Norge dersom norske myndigheter skulle beordre det.

Risikerer å ikke få hjelp

Som alltid når myndighetene har utstedt et offisielt reiseråd - som også gjelder i en normalsituasjon der verden ikke er preget av coronapandemi:

Ifølge UD kan du risikere at de ikke kan hjelpe deg dersom du befinner deg i et land med reiseråd og du skulle få behov for hjelp fra konsulatet.

Usikre forhold på reisemålet

Dette er noe både forsikringsselskaper, myndigheter og fagfolk minner om:

Endringer i både smitteutbredelse og lokale restriksjoner kan endre seg raskt og gjør situasjonen på reisemålet uforutsigbar.

Skulle du bli syk og trenge helsehjelp, må du være forberedt på at situasjonen på helseinstitusjonen kan være presset.

Husk også at det er veldig mange land som har veldig mange flere lokale restriksjoner med tanke på smitteverntiltak enn det vi har her i Norge.

Nye, røde land

Fra midnatt natt til lørdag 26. september er det følgende endringer i Norden- og Europa-kartet:

Island, Litauen, regionen Västerbotten i Sverige og regionene Mellersta Finland (Keski-Suomi) og Päijänne-Tavastland (Päijät Häme) i Finland går fra gult til rødt.

Fra og med lørdag er det dermed kun disse landene og områdene som er gule, og hvor du kan returnere til Norge uten å måtte i innreisekarantene:

  • Kypros, Liechtenstein, Latvia, Grønland.
  • Sverige: Blekinge, Gotland, Kalmar, Norrbotten, Södermanland, Värmland, Västernorrland.
  • Finland: Hele Finland med unntak av Etelä-Savo Hospital District, South Savo, Mellersta Finland (Keski-Suomi) og Päijänne-Tavastland (Päijät Häme).
  • Åland.

Hele Danmark er for øvrig fremdeles rødt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer