Passregler:

Dette betyr fargen på passet

Trodde du Norge bare hadde én felles farge på alle pass?

PASSKONTROLL FOR FLERE FARGER: Nordmenn har flere ulike passtyper. Men passkontrollen er felles for dem alle. Foto: Odd Roar Lange
PASSKONTROLL FOR FLERE FARGER: Nordmenn har flere ulike passtyper. Men passkontrollen er felles for dem alle. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har gått gjennom passkontrollen i Norge eller utlandet så har du sikkert lagt merke til at det er ulike farger på forsiden på passene. Og nå skifter fargen også på nødpasset i Norge.

Mens det vanlige røde passet skiftet farge fra den dyprøde fargen til en mer «lakserød» farge i 2020.

Fargeskiftet

De fleste passene i verden er enten blå eller røde. Men du kan selvsagt velge en annen farge på beskyttelsesomslag som du kjøper i reiseutstyrsbutikker og på flyplasser. Du må nemlig være klar over at et skadet pass regnes som et ugyldig pass!

Norge er ikke det eneste landet som har byttet farger på passene gjennom åra. USA byttet fra grønt til blått i 1976, mens Norge byttet fra knallrødt til burgunderrødt da de reduserte størrelsen på passet til dagens litt mer hendige størrelse.

Hvor stor er den?

Dette er den samme som også er standardstørrelsen for resten av verden. Men nå er det altså det «lakserøde» omslaget som dekker nye pass, mens de gamle er gyldige ut utløpsdatoen som står inne i passet.

Mange muslimske land har grønne pass, mens en lang rekke av de afrikanske landene har svart for- og bakside.

UTNYTT KULDA: Visste du at du kan bruke kulda for å rengjøre dyner, puter og pledd? Metoden vil også bidra til å ta livet av midden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nye pass

19. oktober 2020 fikk alle de norske passene, med unntak av nødpasset, ny design og en litt mer lakserød farge enn de tidligere passene. Mens nødpasset endret design fra 1. januar 2022 og fargen ble endret fra oransje til hvit.

Visste du at vi også i Norge opererer med flere ulike farger på passene?

Det hvite passet

Dette er det vi kjenner som nødpass og som tidligere var oransje. Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i noen tilfeller få utstedt nødpass hos politiet.

NY FARGE: Slik ble de nye nødpassene fra sist nyttår.
NY FARGE: Slik ble de nye nødpassene fra sist nyttår. Vis mer

Fra nyttår er det en rekke politistasjoner som ikke lenger utsteder nødpass. Sjekk lista her. Eller søk på politiet.no for å få opp liste over steder som utsteder nødpass.

Vær også klar over at nødpass ikke utstedes av politistasjonene i helger og på kveldstid.

– Dersom du skal reise en av de nærmeste dagene og ikke finner igjen det røde passet ditt så kan nødpasset være – ja akkurat det: en nødløsning, sier Tore Rossland i Politidirektoratet.

Nødpasset kan erstattes med et ekspresslevert ordinært pass om reisen ikke skal foregå med en gang.

For barn og voksne

– Nødpass utstedes både til voksne og barn. For å få nødpass må du ha bestilt en utenlandsreise og vise billetter/reisedokumenter til denne reisen.

Du får ikke utstedt nødpass hvis reiser fra Tromsø til Oslo og tenker at det kan være kjekt å ha et nødpass i tilfelle du komme på å ta en svipptur til København. Da må du i så fall kjøpe billetter til danmarksturen først.

Det blå

Det blå passet er egentlig ikke et pass, men et reisebevis som gis til personer som har flyktningstatus i Norge.

REISEBEVIS: Dette er egentlig ikke et vanlig pass, men et dokument man kan bruke på reise.
REISEBEVIS: Dette er egentlig ikke et vanlig pass, men et dokument man kan bruke på reise. Vis mer

Dette gis til personer som av ulike grunner ikke kan få søkt om pass i sitt hjemland. Dette er egentlig et reisedokument, og ikke et fullkomment pass. Gyldigheten er begrenset.

Det grå passet

SPESIALPASS: Dette passet er et utlendingspass.
SPESIALPASS: Dette passet er et utlendingspass. Vis mer

Dette er et utlendingspass og det kan ha gyldighetstid i inntil 5 år. Hvis du har oppholdstillatelse i Norge, og du plutselig må reise på en viktig tur til utlandet, kan du søke om norsk utlendingspass også for enkeltreise. Det kan ikke være mulig for deg å skaffe pass fra hjemlandet ditt i tide før du skal reise.

Det røde passet

VANLIG PASS: Slik ser det mest vanlige passet ut. Foto: Odd Roar Lange
VANLIG PASS: Slik ser det mest vanlige passet ut. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dette er det ordinære passet som du får når du søker pass på vanlig måte. Fra du søker pass til du får det levert i posten kan det gå inntil ti arbeidsdager. Men siden produksjonen skjer gjennom spesielle passkiosker går det vanligvis noe raskere.

Turkis farge

Diplomatic passport har turkis farge (før 19. oktober 2020 var det rødt). Et diplomatpass er et pass som benyttes av et lands diplomater eller medlemmer av statsledelsen. Dette er passet også som kongefamilien bruker på sine utenlandsreiser.

FOR KONGER OG DIPLOMATER: Et slikt pass er det ikke så mange som får.
FOR KONGER OG DIPLOMATER: Et slikt pass er det ikke så mange som får. Vis mer

Servicepassport og special passport har turkis farge utstedes av UD til personer som reiser på oppdrag for den norske stat.

Så lenge er passet gyldig

Pass som er utstedt til personer over 16 år er vanligvis gyldig i 10 år. Men for barn er det kortere gyldighetstid for passene. Og husk at selv et rødt pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet. Siden barn forandrer seg raskt gjelder disse tidsgrensene:

0–5 år: to år
5–10 år: tre år
10–16 år: fem år

Sjekk datoen

Vær klar over at enkelte land krever at passet er gyldig en periode etter utreise fra landet du har besøkt. Dette finner du oppdatert informasjon om på Utenriksdepartementets (UDs) landsider som blant annet inneholder informasjon om inn- og utreisebestemmelser for de ulike land. Sjekk gyldighetstid for pass etter utreise.

Pass for alle

Alle barn skal ha eget pass, uansett alder. Og selv om norske borgere kan reise uten pass i Norden er det et godt reiseråd er å ta det med likevel. Fordi en del overnattingssteder, flyselskap etc. krever pass.

Og det kan innføres ekstra id-kontroll på grensa på kort varsel.

Les også: Disse 7 tingene skal du ikke kjøpe på flyplassen

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer