Passregler:

Dette betyr fargen på passet

Trodde du Norge bare hadde én felles farge på alle pass?

PASSKONTROLL FOR FLERE FARGER: Nordmenn har flere ulike passtyper. Men passkontrollen er felles for dem alle. Foto: Odd Roar Lange
PASSKONTROLL FOR FLERE FARGER: Nordmenn har flere ulike passtyper. Men passkontrollen er felles for dem alle. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har gått gjennom passkontrollen i Norge eller utlandet så har du sikkert lagt merke til at det er ulike farger på forsiden på passene. Og nå skifter fargen også på nødpasset i Norge.

Mens det vanlige røde passet skiftet farge fra den dyprøde fargen til en mer «lakserød» farge i 2020.

Fargeskiftet

De fleste passene i verden er enten blå eller røde. Men du kan selvsagt velge en annen farge på beskyttelsesomslag som du kjøper i reiseutstyrsbutikker og på flyplasser. Du må nemlig være klar over at et skadet pass regnes som et ugyldig pass!

Norge er ikke det eneste landet som har byttet farger på passene gjennom åra. USA byttet fra grønt til blått i 1976, mens Norge byttet fra knallrødt til burgunderrødt da de reduserte størrelsen på passet til dagens litt mer hendige størrelse.

Hvor stor er den?

Dette er den samme som også er standardstørrelsen for resten av verden. Men nå er det altså det «lakserøde» omslaget som dekker nye pass, mens de gamle er gyldige ut utløpsdatoen som står inne i passet.

Mange muslimske land har grønne pass, mens en lang rekke av de afrikanske landene har svart for- og bakside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer