Hellas

Dette blir dyrere

Så mye må du betale ekstra for ferien din neste år.

TØFFERE TIDER: Hellas vil mer enn doble turistskatten neste år. Foto: Gunnar Lier/NTB
TØFFERE TIDER: Hellas vil mer enn doble turistskatten neste år. Foto: Gunnar Lier/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hellas er et av nordmenns favorittland når det kommer til sol- og sommerferie. Fra neste år må turister som besøker ferielandet belage seg på å betale mer for oppholdet.

Myndighetene har nemlig bestemt seg for å øke turistskatten med rundt 100 prosent.

MUGGVEKST: Mugg i vannflaska er et veldig sikkert tegn på at flaska bør få seg en vask. Men vet du egentlig hvordan den bør vaskes? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kraftige reaksjoner

Nå reagerer hotellbransjen i landet kraftig på regjeringens forslag om å øke den såkalte «overnattingsavgiften», en daglig overnattingsavgift som belastes hotellgjester i landet.

Målet med turistskattøkningen for hotellovernattinger er å opprette et nødfond for naturkatastrofer. Dette kommer i tillegg til skatten som skal kreves inn for overnattinger i Airbnb-leiligheter, som DinSide skrev om tidligere denne uka.

Økningen i avgiften som skal betales av hotellenes gjester ble kunngjort av den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis, skriver det greske reisenettstedet Greek Travel Page (GTP).

Kriseredning

Hellas fikk allerede for nesten seks år siden en avgift som overnattingsgjester måtte betale per natt.

Overnattingsavgiften er for øyeblikket på 50 cent for én- og tostjerners hoteller (8 kroner), 1,50 euro (17 kroner) for trestjerners hoteller, 3,00 euro (35 kroner) for firestjerners hoteller og 4,00 euro (45 kroner) for femstjerners hoteller.


Ikke fornøyde

Overnattingsavgiften ble opprinnelig innført under den økonomiske krisen i Hellas og skulle være en del av en stor redningspakke. Allerede den gangen reagerte turistnæringen negativt.

Den greske Turistkonføderasjonen (SETE), det greske hotellforbundet og flere lokale hotellforeninger over hele landet sendte brev til regjeringen og ba om en dialog om saken.

Og nå skjer det igjen.

Urettferdig

Ifølge GTP frykter reiselivet at økningen vil være et slag mot Hellas' reiselivskonkurranseevne og gjøre landet dyrere for reisende. Mange hotellforeninger hevder at økningen er «urettferdig» siden den pålegger en fast sats på alle hoteller uavhengig av deres beliggenhet. De har bedt om at avgiften vurderes på nytt, om den ikke blir helt avskaffet.

- Vi erkjenner og respekterer behovet for å gjenopprette skadene fra de naturkatastrofene som har rammet landet. Imidlertid kan finansieringen av fondet for naturkatastrofer ikke være ansvaret til bare én sektor i den greske økonomien, mener Turistføderasjonen.

Den store forskjellen

Hotellforeningens president, Andreas Mandrinos er en av dem som mener ordningen er urettferdig:

- En gjest på et femstjerners hotell i Xanthi som tar 80 euro må betale 10 euro, det samme som en gjest på et femstjerners hotell på Mykonos som tar 500 euro per natt. Det handler ikke om destinasjonen, men om prisen per natt. Det bør ikke være samme avgift, raser Mandrionos.

Velger andre reisemål

Hotellsammenslutningen på ferieøya Rhodos mener det samme:

- Vi prøver å komme oss etter naturkatastrofene som rammet øya vår og strever for å fortsette å være en attraktiv destinasjon. Samtidig må vi konkurrere mot andre som har lavere moms og inntektsskatt. Da kommer dette tiltaket til å påvirke økonomien og samfunnet. Den nye skatten vil øke overnattingskostnadene for turister og påvirke muligheten for å forlenge turistsesongen dramatisk.

- Vi er sikre på at statsministeren vet at våre besøkende har mange andre alternativer for ferie og ikke er tvunget til å komme til landet vårt, skriver reiselivsnæringen i sitt brev til regjeringen.

Det nye nivået for turistskatt i Hellas skal etter planen innføres 1. januar 2024.

Har du et tips til meg om turistskatt?

Har du et tips til meg om turistskatt?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om turistskatt og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer