Dette blir dyrt

Behovet for lyd, bilde og å være tilgjengelig i ferien, kan koste deg dyrt.

Pluggene avslører deg, du har noe som andre gjerne vil få tak i. Foto: Colourbox.com
Pluggene avslører deg, du har noe som andre gjerne vil få tak i. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns forkjærlighet for kostbar elektronikk er dyrt på flere måter. Det store flertallet av oss reiser med utstyr som PC-er, iPod, mobiltelefoner og kameraer; Alt sammen lett omsettelig gods, som uredelige elementer mer enn gjerne vil rappe foran nesa di. Og unge reisende er spesielt utsatt, siden de tar med seg ekstra mye elektronisk utstyr på ferieturen.

- Ungdom er på nettet under hele ferieturen, og vi ser at vennene nesten er mer oppdaterte enn de håpefulles foreldre på barnas bevegelser, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Alt du trenger å vite om pass, visum og id-kort

Ikke uten min mobil!

Vennesland refererer til funn fra Reiseundersøkelsen 2009, utført av TNS Gallup for Europeiske Reiseforsikring. Den avdekker ikke bare at ungdom tar med seg "hele kontaktnettet" på ferie. Den viser også at hele ni av ti har med kamera eller videokamera på tur, uansett alder, og at hele 97 prosent av oss verken kan eller vil legge igjen mobiltelefonen hjemme.

Tips for å unngå tyveri på reisen:

 • Gjør deg usynlig, prøv å gå i ett med lokalbefolkningen.
 • Ikke vis frem utstyret når du er ute blant folk. Pluggene i øret er for eksempel nok til å si at du har noe spennende i lommen eller vesken.
 • Ikke la verdigjenstander ligge synlig i bilen.
 • Det er bedre å leie bil, enn å reise med egen bil. (Men merk: Ansvarsforsikringen på reiseforsikringen gjelder ikke ved leie av motorkjøretøy, og den obligatoriske forsikringen er ofte begrenset til ansvarsforsikring. Da trenger du en forsikring for ulykke for fører og passasjerer i tillegg.)
 • Legg igjen unødvendig utstyr og verdisaker hjemme.
 • Legg igjen utstyr du ikke trenger på utflukter, i safen på hotellet.
 • Pass spesielt godt på der det er mange mennesker (for eksempel på t-banen).
 • Ikke legg fra deg vesker og annet på kafébord eller heng det over stolen når du spiser/drikker ute.

 • Syv av åtte under 25 år må ha med seg musikk på øret når de er på tur. Men også nær halvparten av reisende nordmenn uansett alder har med musikkspillere når de reiser.

  De som reiser med barn har en tilbøyelighet til å ta med bærbare dataspill eller DVD-spillere. Nær fire av ti sier de tar med slike apparater.

  - Nordmenns behov for å være tilgjengelige øker. Vi er ikke overrasket over at spesielt ungdom har med seg mye teknisk utstyr på reise. Om man er på Hamresanden eller Las Palmas, har man de samme behovene. Når reisende tar med alt dette tekniske utstyret, så ser vi for oss at flere blir bestjålet, og at erstatningsutbetalingene vil øke, sier Vennesland til DinSide.

  - I fremtiden vil dette bare ta ennå mer av. Så tenk deg om! Ikke legg iPhonen på kafébordet, det blir lagt merke til, og så får du tyvene etter deg. Ikke gjør det for lett for dem. Skjul tingene, ikke vis alt frem i all sin prakt, råder Vennesland som håper nordmenn tar inn over seg at de bør sørge for sin egen trygghet og gjøre seg mindre utsatt.

  Hjelpemidler som gjør deg og tingene dine sikrere på reise.

  Vi er opplagte mål

  Reiseundersøkelsen sier dessuten at mer enn hver tredje kvinne ikke får seg til å legge igjen verdifulle smykker hjemme når de skal på tur. Med ørepropper i ørene, kamerabag over skulderen og gull på fingrene, blir dermed rike norske turister opplagte mål.

  Emma Elisabeth Vennesland er assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring. Foto: Europeiske Reiseforsikring
  Emma Elisabeth Vennesland er assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring. Foto: Europeiske Reiseforsikring Vis mer


  - Den norske N-merkingen på bilskiltene gjør oss i tillegg lette å identifisere i Europa, og norske turister er kjent for å ha med mye attraktivt utstyr på ferien, sier Vennesland til DinSide.

  Hun mener vi har noe å lære når det gjelder å tilpasse oss og gli inn i omgivelsene. Unngår man trøbbel, så unngår man også å ødelegge deler av ferien og tiden etter ferien med all organiseringen som kreves for å rydde opp i etterkant av tyverier. Dessuten øker tyverier av identitetskort og pass faren for ID-tyverier.

  Robin Holtedal fra Oslo ble robbet i Barcelona i høst. Foto: Privat
  Robin Holtedal fra Oslo ble robbet i Barcelona i høst. Foto: Privat Vis mer


  - Vi har heldigvis ikke opplevd problemer knyttet til tyveriene av identitetsdokumentene våre, men vi måtte bruke lang tid på politistasjonen, og deretter for å oppsøke det norske konsulatet for å få nødpass. I tillegg fulgte runden med sperring av kort og mobil. Og vel hjemme var det å sette igang med å skaffe nye bankkort, nytt pass, nytt førerkort og andre gjenstander, samt forsøke å rekonstruere dataene fra PCen med backup som ble stjålet. Det forteller Robin Holtedal fra Oslo til DinSide, etter at han ble robbet for en sekk med verdisaker i Barcelona i høst.

  - Det var flere dagers arbeid for å komme i mål, sier Holtedal.

  Se bildet og les historien om Robin Holtedal som ble robbet for elektronisk utstyr for mange tusen kroner, foran åpent kamera i Barcelona

  Flere tyverier i år

  Flere norske reisende blir nå rammet av tyveri i ferien, og tallene for året ser ut til å bli høyere enn fjoråret, selv om vi reiser mindre. Det indikerer i alle fall rapportene fra Europeiske Reiseforsikring.

  Tyverier av verdigjenstander alene har ført til 4,8 millioner kroner i utbetalinger fra Europeiske i første halvår i år, og det før den mest hektiske sommersesongen er igang. Tallene for hele fjoråret var 10,4 millioner.

  - I fjor fikk vi inn 2.310 rapporter om tyveri av verdigjenstander, 2.967 rapporter om tyveri av mobiltelefoner med tilbehør og 2.312 rapporter om tyveri av kamerautstyr fra våre kunder, forteller Vennesland til DinSide.

  Sjekk pristest på reiseforsikringer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer