Reiseforsikring:

Dette blir dyrt

Ikke gjør denne feilen på hjemreisen.

SJEKK DETTE: Hvor legger du verdisakene dine når du skal på reise? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SJEKK DETTE: Hvor legger du verdisakene dine når du skal på reise? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har nok hørt det før: Ikke legg verdisaker i bagasje som skal sjekkes inn på flyreisen.

For glemmer du deg, og allikevel gjør denne feilen, så kan det bli veldig kostbart - for deg.

Når det kommer til reiseforsikringen er det nemlig viktig å huske at det er stor forskjell på forsinket reisegods ut av Norge og på vei til jobb eller ferie, og når en er på vei hjem igjen.

Bilnøkler og husnøkler

Noen legger kanskje bilnøkler og husnøkler på «et lurt sted i kofferten», for ikke å miste dem ut av håndbagasjen på reisen.
Men dersom innsjekket bagasje bli forsinket eller helt borte på hjemreisen så har du skaffet deg et problem.

Da kan du få ekstra kostnad ved at bilen må stå igjen i parkeringshus, du må ta buss eller drosje hjem, bestille låssmed for å komme deg inn hjemme. Og etterhvert: bestille deg nye nøkler og skifte låser.

Med andre ord: En meget kostbar tabbe. Fordi det er lite å hente på reiseforsikringen.

- Vi erstatter verdien av selve bilnøklene hvis de ikke skulle komme til rette igjen. Men, vi dekker ikke merkostnader som følge av at nøkkelen er helt borte/midlertidig borte, for eksempel låsesmed som må dirke seg inn hos deg, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.

Mange vet heller ikke at man kan får mye mer igjen på forsikringen dersom man bruker dette smarte trikset.

- Hvorfor er det slik?

- Dette regnes som følgeskade, som er unntatt fra vilkårene. Vår opplevelse er at de fleste oppbevarer bilnøkler enten på seg eller har de i håndbagasjen. De fleste skjønner at nøkler representerer tilgang til store verdier, og behandler de deretter. Det gjelder både husnøkler og bilnøkler. Når folk er på hjemreise, ønsker de også rask tilgang til nøklene sine, og har de gjerne i lomma eller en innerlomme på svippsekken sin. Reiser man sammen med noen - som par eller familie - vet vi at en del gjerne ta med seg to nøkkelsett i tilfelle noe skulle oppstå på reisen, sier Clementz.

Husk reglene: Sjekk reglene for hva du kan ta med deg inn i flyet. Ellers kan det bli en kostbar overraskelse. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Husk reglene: Sjekk reglene for hva du kan ta med deg inn i flyet. Ellers kan det bli en kostbar overraskelse. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Forskjellige regler

Det er alltid lurt å lese sine egne forsikringsvilkår nøye før du reiser.
Det kan spare deg for mye bry, og også gjøre deg oppmerksom på hva du har rett til og hva du ikke har rett til dersom noe uforutsett skulle skje.

- Reiseforsikringen hos oss har ikke dekning for bilnøkler uansett hva som skjer med disse. Så om disse legges i innsjekket bagasje vil den reisende selv stå igjen med kostnaden både til ny nøkkel og andre merutgifter, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige, og fortsetter:

- Jeg har selv opplevd å komme hjem fra ferie, der noe av reisegodset har vært forsinket. Siden nøkkelen lå i ryggsekken, fikk vi hentet bilen vår og kjørt trygt hjem. Bagasjen ble levert på døren neste dag.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Reiseforsikringen dekker kostnaden for å gjenskaffe ny nøkkel om denne blir borte som følge av tyveri. Kostnad til låssmed eller lignende er ikke omfattet av reiseforsikringen, forklarer Voll.

Dersom bagasjen din kun er forsinket på hjemreise er det i utgangspunktet ikke noen dekning for dette i reiseforsikringen.

Forsikringsselskapene regner med at du har det du trenger av toalettsaker, sko og klær hjemme - så «nødkjøp», som du kan få dekket en god del av ved utreise, får du ikke dekket på samme måte på hjemreise, før det eventuelt er klart at bagasjen er borte for alltid.

- Reiseforsikring har ingen dekning for bagasjeforsinkelse etter at du har kommet hjem til bostedet ditt, sier Sigmund Clementz i Europeiske.

- Men, dersom du får en ufrivillig overnatting underveis på grunn av en flyforsinkelse, og ikke kan få ut bagasjen i transit, så dekker vi kjøp av nødvendige klær og toalettsaker med inntil 1000 kroner per person. Maks 5000 kroner per familie.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer