Nye Oslo lufthavn:

Dette blir nytt

Slik blir den nye hovedflyplassen før sommerferietrafikken.

NY TAX-FREE: Den nye og ombygde taxfree-butikken er åpnet. Bakerst i dette bildet kommer det nye torget. Foto: Odd Roar Lange
NY TAX-FREE: Den nye og ombygde taxfree-butikken er åpnet. Bakerst i dette bildet kommer det nye torget. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22,4 millioner flypassasjerer reiste til eller fra Oslo Lufthavn i løpet av 2022. Norge har dermed den mest trafikkerte flyplassen i Skandinavia for tredje året på rad.

København, som gjerne skulle hatt ledertrøya hadde 22,1 millioner passasjerer gjennom Kastrup i løpet av fjoråret.

Tørr ende på agurken er ikke digg. Heldigvis har vi tannpirkere som kan løse det problemet! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programlede og klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og nå legger Avinor innsats i å bli enda større i 2023.

Bagasje på løpende både

DinSide har fortalt om gigantprosjektet, som er nytt bagasjeanlegg, som skal gjøres ferdig i løpet av sommeren.

- Oslo Lufthavn vil når dette er ferdig få et av verdens mest moderne bagasjeanlegg. Passasjerene kan sjekke inn i god tid i forveien, mens bagasjen går til et «hotell» der den oppbevares fram til avreise, sier kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn til DinSide.

SCENE: Den nye flyplassdelen får egen scene for konserter og mye annet. Illustrasjon: Avinor
SCENE: Den nye flyplassdelen får egen scene for konserter og mye annet. Illustrasjon: Avinor Vis mer

Flere butikker

Norges hovedflyplass, Oslo Lufthavn, gjennomgår også andre store ombygginger i disse dager.

Før sommertrafikken starter for alvor skal flyplassen ha på plass satsingen på kortreist mat, bakeri og glassmagasin – for å nevne noe.

Dersom alt går etter planen vil den nye åpningen kunne gjennomføres i løpet av mai. Og da er det en rekke nyheter som venter alle som reiser utenlands fra Oslo Lufthavn, eller gjester som ankommer fra utlandet.

To helt nyoppussede taxfreebutikker og et stort torg med popup-butikker, eventplass med scene og to store serveringssteder, skal komme på plass.

Bedre opplevelse

- Målet med å bygge dette torget er å gi passasjerene en bedre opplevelse når de skal reise utenlands. Vi ønsker å ha et stort og åpent område med muligheter til å spise godt, shoppe eller bare slappe av i fine omgivelser mens du venter på flyet ditt, forteller lufthavndirektør på Oslo Lufthavn, Stine Ramstad Westby.

NYTT DESIGN: Slik blir nye Oslo Lufthavn. Illustrasjon: Avinor
NYTT DESIGN: Slik blir nye Oslo Lufthavn. Illustrasjon: Avinor Vis mer

Konserter

En eventplass, som vil være på selve torget, gir også økt mulighet til å ha spennende aktiviteter i løpet av året. Dette skal gjøre ventetida på flyplassen mer interessant for reisende.

Slike aktiviteter kan være konserter, matsmaking, boksignering eller promotering av nye konsepter og produkter.

- Mulighetene er mange, og vi ønsker at passasjerene våre skal oppleve flyplassen som et sted der det stadig vekk skjer noe interessant, sier Ramstad Westby til DinSide.

Norsk satsing

Ett av de nye hovedkonseptene på torget er restauranten «Lett», som åpnet sin første restaurant i Oslo i 2014, og har siden vokst til å bli totalt 18 restauranter i Skandinavia.

ØYRIKE: Oslo Lufthavn får mange nye sitteplasser. Illustrasjon: Avinor
ØYRIKE: Oslo Lufthavn får mange nye sitteplasser. Illustrasjon: Avinor Vis mer

Restaurantkjeden fra Oslo fokuserer på kortreiste og sesongbaserte råvarer i maten sin.

Konseptet er enkelt: Gjøre det lettere for folk å velge ekte, grønn, næringsrik mat.

- At «Lett» nå åpner på Oslo Lufthavn mener vi er en stor dag for alle reisende. Vi gleder oss til å servere grønne, næringsrike, klimavennlige retter til reisende ved Oslo Lufthavn, sier daglig leder Knut Berg.

Utvider matuniverset

«Lett» satser på sånn som salater, wraps, smoothies, rawfood og diverse kald drikke. På Oslo Lufthavn utvide sitt matunivers med flere kategorier: Brødmat, bakverk og vegansk is – i tillegg til en rekke nye matretter.

– Hver eneste rett du finner hos oss, har et klimaavtrykk som er under FNs mål på 0,5 kg CO₂. Vi velger konsekvent varer som er kortreiste og skånsomme for miljøet, og håper flere aktører vil følge i våre fotspor, sier Knut Berg

Kiosk og bakeri slås sammen

Kioskkjeden WHSmith har inngått et samarbeid med det norske konseptet Backstube.

- Vi gleder oss til å introdusere et helt nytt konsept i Norge, med landets raskest voksende bakeri: Backstube. Vi slår dermed sammen WHSmith sin globale erfaring med kioskdrift og et norsk produkt og deres kunnskap om norske forhold, sier WHSmith i en uttalelse.

- Vi ser fram til og gleder oss veldig til åpning av Backstube-utsalgsstedene på Oslo Lufthavn. Sammen med WHSmith skal vi utfordre markedet med et konsept som kombinerer ferske produkter av beste kvalitet til en rimelig pris, sier Matthias Bresser, en av grunnleggerne i Backstube.

Glassmagasin

For folk på jakt etter shopping har det, i tillegg til dagens tilbud fra butikkene, kommet en helt ny aktør inn på flyplassen:

Christiania Glasmagasin, som allerede har åpnet i utenlandsterminalen ved gatene merket D.

DET BYGGES: I ytterligere tå måneder vil deler av Oslo lufthavn være en byggeplass. Foto: Odd Roar Lange
DET BYGGES: I ytterligere tå måneder vil deler av Oslo lufthavn være en byggeplass. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Inn kommer også bokhandelen Ark kommer i ny drakt på torget. Med en helt nyrenovert butikk på innland, i området mellom gate A2, rulletrappa til pir nord og inngangen til utenlandsterminalen. Butikken skal ha en ekstra satsing på barn og leker.

El-vinner

Elektronikk får også en ny aktør, etter at kjeden Capi-Lux vant elektronikk-kategorien i tilbudskonkurransen på Oslo Lufthavn.

Avinor utvider elektronikk-kategorien fra to til tre butikker på Oslo Lufthavn. De reisende vil dermed finne elektronikkbutikker i hver pir.

SJEKK DETTE: Det nye innsjekkingsområdet får dette utseende. Illustrasjon: Avinor
SJEKK DETTE: Det nye innsjekkingsområdet får dette utseende. Illustrasjon: Avinor Vis mer

Nyrenovert taxfree

Taxfree butikkene i utenlandsterminalen er oppgradert med fleksibel butikkinnredning som lettere skal kunne tilpasses passasjerflyten i terminalen.

Utvalget av lokale og nasjonale produkter skal økes, og de blir mer synlig og lettere tilgjengelig fra det nye torget.

Også taxfreebutikken for ankomst fra utlandet oppgraderes i disse dager.

– Alt i alt er dette konsepter og en utvikling på Norges hovedflyplass som vi gleder oss stort til å få på plass før sommertrafikken 2023 starter for alvor. For oss er det viktig å legge til rette for en god reiseopplevelse allerede på flyplassen, avslutter Stine Ramstad Westby.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer