Dette blodtørstige kreket elsker Norge

Stadig mer reising har skylden.

Vegglusen drikker blodet ditt om natten. Foto: Wikipedia
Vegglusen drikker blodet ditt om natten. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den blodsugende vegglusen gjør nå et skikkelig inntog i Norge. Reiselystne nordmenn og flere turister fra utlandet gjør det lett for kreket å erobre oss.

Det er særlig overnattingssteder som campingplasser og hoteller som blir rammet, fordi hit kommer folk fra alle kanter, og mange har med seg vegglusen som blindpassasjer i kofferten.

- Det er de som er hovedkundene hos oss, i hvert fall, sier Arne Olav Solberg fra Rentokil, et firma som driver med skadedyrkontroll og -bekjempelse.

- Det er en stor økning av vegglus i Norge, og det som er litt skremmende, er at de ser ut til å ha utviklet en viss resistens mot giftmidlene som brukes til å ta knekken på dem, sier Solberg.

Bjørn Arne Rukke, forsker ved avdeling for skadedyr hos Folkehelseinstituttet, forteller at vi i Norge ikke har ført noen statistikk over tilfeller av vegglus, eller veggedyr, som de også kalles. Men i fjor ble det opprettet en skadedyrstatistikk der de fleste skadedyrfirmaene i Norge innrapporterer skadedyrbekjempelsene de gjennomfører.

- I fjor fikk vi innrapportert 420 veggedyrbekjempelser. Og de skadedyrfirmaene vi prater med, sier at det er en økende trend.

Bytt hodepute!

Øker i flere land

Det er ikke bare i Norge vi opplever at forekomsten av veggedyr øker. Fra England er det rapportert om en økning, og det samme gjelder i USA og Australia.

- I Australia har de fra 1999 til 2006 opplevd en 45 gangers økning i antall veggedyrbekjempelser i året. Fra New York rapporteres det om at antall veggedyrbekjempelser økte fra to i 2002 til nesten 7.000 i 2006, sier Rukke.

- Stemmer det at veggedyra har blitt mer resistente mot giftstoffene vi bruker for å bli kvitt dem?

- En studie i Danmark undersøkte forskjellige veggedyrstammers resistens mot pesticider. Et av midlene, permetrin, var omtrent alle stammene resistente mot. De testet også resistens mot klorpyrifos, som har vært vanlig å bruke i Norge, og det tålte veggedyrene mye dårligere, sier Rukke.

Klorpyrifos tillates imidlertid ikke lenger brukt i Norge, da middelet ikke er innrapportert til EUs biociddirektiv, og dermed ikke har vært i gjennom en nødvendig godkjenningsprosess.

Plage for hoteller

Som nevnt er det særlig på overnattingssteder at vegglusen etablerer seg. Men det er fort gjort å dra dem med seg videre hjem til din egen bolig, hvis du er gjest på et sted som har vegglus.

- De er vanskelig å bli kvitt, særlig hvis de har spredd seg til flere rom. Det er viktig å oppdage dem tidlig, sier Rukke.

Les også: Disse deler du hotellseng med - se video av vegglusa

- Man bør følge med, og sjekke etter mørke flekker med avføring, for eksempel i sengerammen og under madrassen.

- Klarer man å bli kvitt en veggedyrinvasjon på egenhånd?

- Er det en kraftig infestasjon, er det vanskelig å bli kvitt dem uten hjelp og man bør alliere seg med et skadedyrfirma. Vi er dessuten opptatt av at man ikke bare pøser på med gift under en bekjempelse - det bør være en integrert skadedyrbekjempelse. Med det menes at man kombinerer bruk av insektsmiddel med flere metoder under bekjempelsen: rydder vekk rot, støvsuger og rengjør skikkelig, tetter sprekker og hulrom der veggedyrene kan oppholde seg, fryser ned eller varmer opp sengetøy og annet inventar.

Rukke forklarer at det er viktig at det som fryses ned/varmes opp blir skikkelig gjennomfrossent/gjennomvarmt. Skal du fryse ned, bør tingene bli kaldere enn -18 grader. Skal du varme gjenstandene, legg dem i en badstu. Temperaturen må over 45 grader for at veggedyret skal dø. Flere metoder gjør sjansen for å bli kvitt kreket større.

- Dessuten er etterkontroll veldig viktig for å finne ut om bekjempelsen har vært vellykket. Undersøk med flere skadedyrfirmaer før du velger hvem som skal hjelpe deg med å bli kvitt veggedyr. Velg et skadedyrfirma som har satt opp en nøye plan som inneholder en skikkelig etterkontroll.

- Veggedyr kan overleve i over ett år uten et blodmåltid. Kanskje tror du at du er kvitt problemet, men så er det noen som har overlevd, og bare venter på å komme ut og forsyne seg av ditt blod.

- En sjarmerende skapning, dette veggedyret.

- Ja, veldig sjarmerende, ikke sant?

Verdens verste hoteller

Om veggdyret

Veggdyr finnes i varme strøk over hele verden. I Norge og andre steder med en kald vinter er den avhengig av å leve innendørs. Før i tiden var veggdyret et stort problem i Norge. Bedre renhold har gjort problemet mindre, men den stadig økende reiseaktiviteten har ført til at veggdyr fra utlandet kommer med som blindpassasjerer.

Det voksne veggdyret er omtrent 4-5 millimeter lang og 3 millimeter bred. Fargen er rødbrun, men når veggedyret nylig har sugd blod, blir kroppen mørk på farge.

Veggdyret sitter om dagen bortgjemt i sprekker, ofte flere sammen, men kommer om kvelden og natten frem for å finne seg et blodmåltid. Den kravler raskt avsted på jakt etter en sovende person eller et gjemmested. For at hunnen skal kunne legge egg kreves det et blodmåltid, og eggene (200-500 pr. hunn) limes fast til underlaget på dyrets gjemmesteder. Utviklingstiden fra egg til voksent insekt tar 2 til 12 måneder, avhengig av temperatur og tilgangen på blod. De voksne dyrene kan greie seg i flere måneder uten blod.

Når veggdyret suger blod, stikker den en tynn lansett inn i huden. Et voksent veggdyr bruker 3-5 minutter på å bli mett, og bakkroppen svulmer da opp. Når vi blir bitt, reagerer noen med å få et kraftig kløende flekk, mens andre ikke merker noe i det hele tatt.

Veggdyret kan spres ved flytting av gamle møbler, reisebagasje o.l. Har du mistanke om at det finnes veggdyr på soveværelset, er det viktig å sjekke baksiden av skap og bilder, sprekker i panel og lister ved gulv, tak, dører og vinduer. Disse er typiske gjemmesteder. Når du leter etter veggdyr kan du bruke insektgift på sprayboks som vil jage krypene frem fra gjemmestedet, og også ta liv av dem. Finner du noen, bør du også ta en skikkelig rengjøring av boligen, støvsuge og vaske godt, og fryse ned sengetøy. Ved mer omfattende angrep bør du kontakte et skadedyrsfirma.

Se Folkehelseinstituttets tips om anskaffelse av skadedyrbekjempelse her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer