Coronaviruset

Dette bør du vite om du vurderer å reise utenlands nå

Vurderer du å ignorere myndighetenes reiseråd og reise utenlands likevel? Det er flere grunner til at det ikke er så lurt.

UTENLANDSFERIE PÅ TROSS AV REISERÅDENE? Det kan fort bli dyrt dersom du bestemmer deg for å trosse de offisielle reiserådene og dra på utenlandsferie likevel. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
UTENLANDSFERIE PÅ TROSS AV REISERÅDENE? Det kan fort bli dyrt dersom du bestemmer deg for å trosse de offisielle reiserådene og dra på utenlandsferie likevel. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enn så lenge frarådes alle nordmenn fra å reise utenlands og selv om justisminister Monica Mæland (H) har uttalt at regjeringen ønsker å ha fri bevegelse innenfor EØS-området, er det foreløpig restriksjoner, på grunn av ulik smittespredning.

Helseminister Bent Høie (H) har også uttalt at det kan gå både uker og måneder før regjeringen bestemmer seg for å lempe på grensekontrollen mot Sverige.

Nordmenn med hytter i Sverige og Finland har startet en underskriftskampanje med ønske om å tillate bruk av hyttene, med karantenefritak og under spesielle vilkår.

Men slik der er per i dag, gjelder det offisielle reiserådet fra det norske Utenriksdepartementet fortsatt, og det fraråder reiser til alle land:

«Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april men ble 3. april forlenget inntil videre», skriver UD.

Men rent bortsett fra karanteneplikten, kan en overtredelse av det offisielle reiserådet få flere konsekvenser som det er greit å vite om.

Dette gjelder både reiseforsikring og hjelp fra myndighetene dersom dette skulle bli nødvendig.

Ikke hjelp fra myndighetene

Utenriksdepartementets offisielle reiseråd setter føringer både for hva du kan forvente av hjelp fra norske myndigheter og fra forsikringsselskapet, dersom det skulle bli nødvendig.

Når det gjelder eventuell assistanse fra UD, skriver de at norske borgere som reiser utenlands nå, til tross for reiserådet, ikke kan regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge.

Reiseforsikringen gjelder ikke

Dette er av det viktigste å være klar over, dersom du velger å trosse UDs offisielle reiseråd og likevel reise utenlands:

Reiseforsikringen gjelder ikke der det er utstedt offisielt reiseråd.

- Dersom man velger å tross et offisielt reiseråd fra UD, gjelder ikke reiseforsikringen. Det er derfor vi dekker avbestillinger til områder som UD mener det ikke er trygt for norske borgere å reise til. Verken myndighetene eller vi som forsikringsselskap kan garantere for folks sikkerhet i slike områder. Dermed er risikoen er rett og slett for høy, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring.

- Slik situasjonen er nå, grunnet koronapandemien, gjelder dette alle andre land i hele verden. Når norske myndigheter fraråder nordmenn å reise utenlands, skal man lytte til dette og holde seg hjemme, understreker han.

Også skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker:

- Så fremt ikke reisen din er strengt nødvendig så vil ikke reiseforsikringen din gjelde, om du reiser mot reiserådene.

Både Handeland, Nielsen og Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, tror mange ikke er klar over sammenhengen mellom reiseråd og reiseforsikring.

- Det er nok mange som ikke fra tidligere har visst om eller tenkt over sammenhengen mellom reiseforsikringen og offisielle reiseråd. Tradisjonelt har dette vært spesielt urolige områder eller soner, og svært sjelden de populære turistmålene. Generelt er det nok flere som har fått et solid innblikk i reiseforsikringsdekningen sin etter 12. mars, sier Slettemoen.

- Det er nok mange som ikke er klar over hvordan et offisielt reiseråd fra UD påvirker reiseforsikringen, til tross for at dette er beskrevet i vilkårene. Det er enkelt og greit slik at når norske myndigheter fraråder nordmenn å reise til et sted, forholder vi oss til dette. Vi dekker da avbestillinger dit, samtidig som reiseforsikringen ikke gjelder dersom noen trosser rådene og reiser til det aktuelle stedet. Akkurat nå gjelder dette for alle andre land i hele verden, som er en veldig uvanlig situasjon, sier Handeland.

Også Nielsen sier det nok er mange som ikke er klar over sammenhengen mellom offisielt reiseråd og reiseforsikring, men at det kanskje ikke er så mange som før coronasituasjonen traff.

- Vi og de andre forsikringsselskapene har etter beste evne prøvd å formidle til kundene hva som nå gjelder – med tanke på offisielt reiseråd og hva reiseforsikringen dekker. Så vi både tror og håper at flere er klar over denne sammenhengen enn før, sier hun.

Konsekvensen er at du ikke kan regne med å få hjelp dersom noe skulle skje.

- Om det skulle skje deg noe, for eksempel at du skader deg, blir akutt syk eller trenger evakuering, på reiser som går på akkord med offisielt reiseråd, så risikerer du å måtte ordne og betale for dette selv. Legehjelp og evakuering i utlandet kan fort bli skikkelig dyrt, så vi anbefaler folk på det sterkeste å følge reiserådene, sier Nielsen til Dinside.

Dinside har tidligere skrevet om hvor dyrt det faktisk kan bli, dersom du skulle bli syk på reise - som historien om nordmannen som ble akutt syk i USA og hvor regningen endte på 5,5 millioner kroner.

- Dersom man nå reiser utenlands, og trosser UDs reiseråd og samtidig myndighetenes anbefalinger om å holde seg i Norge, gjelder ikke reiseforsikringen - og ergo kan man ikke regne med å få hjelp dersom noe skulle skje, understreker Handeland, og legger til at de har bedriftsforsikringer som fortsatt dekker ansatte som har kritiske oppgaver og dekninger for utstasjonerte medarbeidere:

- Men slik situasjonen er nå, med overfylte sykehus og en uavklart koronapandemi, kan vi ikke garantere for at kundene får tilgang på den behandlingen de trenger dersom de blir akutt syke eller skadet, sier han.

Europeisk helsetrygdkort

Med Europeisk Helsetrygdkort har du alltid krav på helsehjelp på lik linje med borgerne i det EØS-landet du oppholder deg, men Helfo advarer mot at coronasituasjonen har innvirkning på helsetilbudet i utlandet:

- Europeisk helsetrygdkort kan fremdeles benyttes dersom man oppholder seg i utlandet, men vi har fått tilbakemeldinger som tyder på at corona-situasjonen har gjort noe med det offentlige helsetilbudet i noen av landene som er med i ordningen med Europeisk helsetrygdkort. Corona-situasjonen treffer også oppholdslandets faste innbyggere, sier fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester til Dinside.

Hun påpeker at UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land og at reiserådet gjelder inntil videre.

- Om man reiser på ferie i et annet EØS land, selv om det ikke er anbefalt – uten forsikring – må man være forberedt på at noen EØS-land kanskje har et annerledes helsetilbud enn vanlig, på grunn av korona-situasjonen, uttaler Storemyr.

Karanteneplikten

Per i dag må du må i 14 dagers karantene etter retur fra utlandet til Norge.

Med noen spesielle unntak (eksempelvis arbeidstakere med jobb i Sverige/Norge som pendler over grensen) gjelder dette alle, og uansett om du kun har vært en svipptur over grensa.

Politi og Tollvesen overvåker grensene, både de mest trafikkerte og de mindre farbare veiene. De har også kontroller til sjøs.

Forsettlig eller grovt uaktsomme brudd på karantene- eller isolasjonsplikten straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf. smittevernloven § 8-1.

Brudd på karanteneplikten kan straffes med bøter på inntil 20.000 kroner.

Dette er et offisielt reiseråd

Hva er egentlig et «offisielt reiseråd»?

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.

Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon.

Ifølge UD, er ikke et reiseråd et pålegg eller en restriksjon. Reiseråd er kun råd. De understreker at norske myndigheter aldri kan garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre.

«Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig og for de valg som gjøres ved opphold i utlandet. Den enkelte må selv ta nødvendige forholdsregler før og under reisen, blant annet sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelige midler til reise og opphold, pass med tilstrekkelig gyldighetstid og visum der det er nødvendig», skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer