Dette bør du vite om munnbind nå

Nå varsles nye råd om munnbind. Dette bør du vite.

SISTE NYTT: Her kan du se fredagens pressekonferanse med siste nytt om regjeringen og FHIs reise- og smitteråd. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert fredag 7. august:
Statsminister Erna Solberg sier i dag til Dagbladet at vi må forberede oss på at det vil komme en anbefaling om bruk av munnbind i nær fremtid:

- Det blir ikke et påbud om munnbind, men folk må forberede seg på at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind ved kollektivreiser i rushtrafikken, sier statsministeren.

Videre sier hun at dersom man kommer fra et rødt land og skal i karantene, skal man ikke fjerne munnbindet før man er helt hjemme.

Allerede tidligere denne uka varslet helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det ville komme nye råd om munnbind i løpet av få dager, blant annet for reiser med kollektivtransport.

Færre reisende - mindre smittefare

Helsemyndighetene ser dessuten på hvordan man kan få ned antall reisende som reiser samtidig. Det er ønskelig at arbeidsgivere tilrettelegger for at halvparten kan ha hjemmekontor, blant annet for lette trykket på kollektivtrafikken.

Tidligere har Folkehelseinstituttet (FHI) uttalt til Dinside at de har bedt om og fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere i hvilke situasjoner og under hvilke kriterier munnbindbruk kan være et effektivt tiltak, samt hvilken type munnbind som kan være aktuelt å anbefale.

Dette må de levere innen 14. august, som er neste fredag.

- Vi har presset de litt på at det er noen situasjoner der enmetersregelen ikke så lett kan praktiseres, og der er det mer naturlig å bruke munnbind, sier Solberg, som også legger til at smittesporing er vanskelig ved kollektivtransport, fordi det naturlig nok ikke finnes oversikt over hvem som reiser sammen.

- Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt, vil også komme, sier Nakstad.

Dette vet vi foreløpig om munnbind og munnbindbruk i Norge:

1: Derfor er det ikke anbefalt tidligere

FHI har tidligere gjort evalueringer av hvorvidt man bør oppfordre til munnbindbruk i Norge, men har altså landet på å ikke gjøre det.

10. juni konkluderte FHI med at det da, med den epidemiologiske situasjonen i Norge på det tidspunktet, ikke ble anbefalt å bruke munnbind eller ansiktsmasker for å redusere spredningen av coronaviruset.

Dette gjaldt for den generelle befolkningen uten luftveissymptomer og som ikke er i nærkontakt med personer med kjent smitte.

- Anbefalingene kan imidlertid endre seg dersom man ser en økning av smitte i hele eller deler av befolkningen, ifølge FHI.

Det har også vært uttalt en bekymring rundt feil bruk og håndtering av maskene, og at dette kan føre til smitte.

2: Situasjoner eller områder

FHI har også tidligere varslet at endringer i anbefalinger om bruk av munnbind eller ansiktsmasker kan komme dersom de identifiserer geografiske områder, definerte situasjoner eller grupperinger i samfunnet med økt risiko for spredning.

Sist ute er Danmark, der helsemyndighetene fredag gikk ut og anbefalte bruk av munnbind der det er vanskelig å overholde avstandsreglene, som på offentlig transport i rushtiden.

Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler at folk bruker munnbind når de er på steder der det er vanskelig å holde fysisk avstand fra andre.

Overlege Bjørn Iversen i avdeling for global helse i FHI har tidligere uttalt til Dinside at en eventuell anbefaling er særlig aktuelt ved økende smittespredning og i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand.

Det vil i så fall bli snakk om bruk som et supplement til de grunnleggende smittevernrådene.

3: Medisinske munnbind

I konklusjonen fra 10. juni skriver FHI at dersom man anbefaler bruk av ansiktsmasker hos personer uten luftveissymptomer i gitte situasjoner, for eksempel ved offentlig transport eller større arrangementer, bør medisinske munnbind eller kvalitetskontrollerte ikke-medisinske ansiktsmasker med dokumentert filtreringseffekt, brukes.

4: Munnbind vs ansiktsmasker

Som du kanskje skjønner av det vi skriver ovenfor: Det finnes flere ulike typer munnbind.

FHI skiller mellom to typer:

 • Munnbind: Medisinske munnbind produsert for bruk i helsetjenesten, og som innfrir gjeldende standarder.
 • Ansiktsmaske: Hjemmelagde eller fabrikkproduserte ansiktsmasker av tekstiler eller annet materiell. Det er ikke knyttet standarder eller annet lovverk til produksjon av maskene, og filtreringsevnen (beskyttelsesgraden) er ukjent.

Dersom du benytter munnbind, anbefales per i dag medisinsk munnbind klasse I. Dette er merket på pakken.

Ifølge FHIs råd per i dag, bør medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern forbeholdes helsetjenesten.

- Den oppdaterte anbefalingen vil, når den er klar, inneholde aktuell informasjon, presiserer FHI overfor Dinside.

5: Smitteforebygging

Ifølge FHI, er den smitteforebyggende effekten av munnbind godt dokumentert når det brukes korrekt.

Videre er det ifølge FHI slik at forskningen som er gjort så langt, tyder på at det er dårligere effekt av ansiktsmaske enn munnbind, og at det er stor variasjon ut ifra type materiale og passform.

6: Europeisk standard for ikke-medisinske munnbind

I lys av coronautbruddet har den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN utviklet krav til ikke-medisinske munnbind.

Du kan lese standarden her. Der finner du informasjon om hva som kreves for at produktet skal bli godkjent etter standarden. Det er også tips om hvordan du selv kan lage en ansiktsmaske.

SLÅSSKAMP: Det oppsto en slåsskamp ombord et KLM-fly på vei til Ibiza, da to av passasjerene nektet å bruke munnbind. Reporter: Christian Wehus. Video: @michighclub Vis mer

7: Bruk og feilbruk

I rapporten fra 10. juli understreker FHI at en eventuell anbefaling av bruk av munnbind eller ansiktsmasker bør følges opp med opplæringstiltak for å sikre korrekt bruk.

De skriver i konklusjonen at også risiko knyttet til falsk trygghetsfølelse og tilskitning av masker bør formidles.

Nylig har FHI publisert to plakater som viser hvordan man skal bruke munnbind og hvordan man skal bruke ansiktsmasker. Plakatene viser også ydelig hvordan man ikke skal håndtere maskene.

Her er plakaten for medisinske munnbind:

Munnbind
Munnbind Vis mer

Her er plakaten for ansiktsmasker:

Dette bør du vite om munnbind nå

Det er særlig viktig at man vasker hendene både før man tar på masken og etter at man har tatt den av.

8: Smittevernrådene gjelder fremdeles

Selv om du bruker ansiktsmaske eller munnbind, skal du forholde deg til smittevernreglene. Og du bør likevel forsøke å overholde enmetersregelen.

- Munnbind kan ikke erstatte råd som for eksempel avstand mellom personer, men vil til en viss grad kunne kompensere for mindre avstand, sier Iversen til Dinside.

FHI understreket at dette er viktig ved bruk av munnbind eller ansiktsmaske:

 • Bruk av munnbind og ansiktsmaske erstatter ikke andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter.
 • Dersom du benytter munnbind, anbefales medisinsk munnbind klasse I. Medisinsk munnbind klasse II eller IIR og åndedrettsvern bør forbeholdes helsetjenesten.
 • Håndhygiene må gjennomføres før du tar på, og etter at du har tatt av eller berørt munnbindet eller ansiktsmasken.
 • For at munnbindet og ansiktsmasken skal ha optimal effekt, må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake) i hele perioden du bruker det. Ikke ha det nedenfor nesen eller på haken, eller flytt det opp og ned.
 • Munnbind og ansiktsmaske har begrenset effekt og levetid, og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig eller tilsølt eller du tar det av for å spise).
 • Munnbind er til engangsbruk og skal ikke benyttes på nytt dersom en du tatt det av. Det skal kastes i en vanlig søppelkasse etter bruk.
 • Ansiktsmasken skal ikke tas på igjen før den er vasket. Den kan vaskes med annet tøy på minst 60 grader.
 • Munnbind og ansiktsmaske oppleves ofte som ubehagelig å ha på, og som regel vil personer som har munnbind/maske på over tid, hyppig berøre både det og ansiktet for øvrig. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og rengjør hendene dersom du gjør det. Unngå å berøre forsiden på munnbindet/ansiktsmasken og deretter øyne eller ansikt.
 • Vis toleranse rundt munnbindbruk - både overfor de som bruker det og de som ikke gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer