Reiseforsikring

Dette dekker ikke forsikringen

Noen uhell i ferien blir nødvendigvis ikke erstattet.

DEKKES IKKE ALLTID: Hva om du mister solbrillene eller mobilen overbord under båtturen? Dette kan forsikringen dekke, men da må visse omstendigheter inntreffe. Les hvilke i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DEKKES IKKE ALLTID: Hva om du mister solbrillene eller mobilen overbord under båtturen? Dette kan forsikringen dekke, men da må visse omstendigheter inntreffe. Les hvilke i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reiseforsikringen dekker deg uansett om du ferierer i Norge eller utlandet, men det er noen uhell forsikringen ikke nødvendigvis gir deg erstatning for.

Vi har laget noen mulige sommerscenario og spurt et knippe forsikringsselskap om dette er noe de vil dekke.

Som du vil se av svarene vi får, er det stor forskjell mellom forsikringsselskapene.

Del gjerne egne erfaringer med reiseforsikringsdekning i vårt debattforum som du finner nederst i saken.

Mistet og stjålet: Mange gråsoner

Dersom du er uheldig og mister en dyrebar gjenstand, er det stor forskjell mellom forsikringsselskapene om de dekker slike uhell.

I flere tilfeller vil såkalte «super-dekninger» dekke slike hendelser, mens for standard-forsikringene må det være spesielle omstendigheter rundt uhellet for at det skal være omfattet av forsikringen.

Scenario 1: Du går i ei brosteinsbelagt gate og fikler med mobilen da du mister den i bakken og skjermen knuser.

 • Europeiske: Ja. Dekkes med Super-forsikring inntil 40.000 kroner per gjenstand.
 • Fremtind: Nei. Dette er en såkalt «ikke dekningsmessig hendelse», og mobil er unntatt for det vi kallet «annen tilfeldig skade».
 • Gjensidige: Nei, men... Egne uhell er dessverre ikke dekket av reiseforsikringen, mens vår Innbo Pluss-forsikring har uhellsdekning som dekker uhell som beskrevet over.
 • Tryg: Nei.
SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Scenario 2: Du soler deg i båten da ei bølge skaker båten slik at du mister designersolbrillene dine i sjøen - og de synker rett til bunns.

 • Europeiske: Nja. Dette er en typisk gråsone-sak. Vi dekker normalt sett ikke tap av gjenstander, eksempelvis når man mister en ting eller den kommer bort, men i en slik spesiell sak ville vi nok dekket den via Super, fordi vi vet akkurat hvor og når uhellet skjedde. Også her erstatter vi inntil 40.000 kroner per gjenstand. Ved kollisjon/kantring dekkes solbrillene av Standard-forsikringen, da denne forsikringen ofte tar mer alvorlige hendelser, mens Super gjerne tar de litt uheldige/hyppigere hendelsene.
 • Fremtind: Ja. Dette får kunden dekket under annen tilfeldig skade med inntil 2500 kroner.
 • Gjensidige: Nei, men... Samme begrunnelse som under forrige scenario.
 • Tryg: Nei, men... Hadde båten krasjet eller kantret, derimot, ville skade på reisegods vært dekket.

Stjålet: - Som å forlate en bunke tusenlapper uten tilsyn

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige tror mange har en noe urealistisk forventing til hva reiseforsikringen dekker. Når de får tenkt seg litt om etter et «urealistisk» krav, skjønner mange innerst inne hvorfor de får avslag, ifølge ham.

- Flere krav kan gjelde gjenglemt mobil på et uterestaurantbord i en travel handlegate. Folk glemmer at det de gjør egentlig er å legge igjen en bunke tusenlapper på bordet uten tilsyn, sier Voll til Dinside.

Scenario 3: Du er på biltur og parkerer utenfor et kjøpesenter. Mobilen legger du igjen på dashbordet mens du går inn på senteret. Når du kommer ut igjen har noen brutt seg inn i bilen og stjålet mobilen.

 • Europeiske: Ja. Dette dekkes med Standard-forsikringen med inntil 40.000 kroner per gjenstand. Vi har ingen sikkerhetsforskrift på at kunden må ta med mobilen ut av bilen, slik noen andre selskap har, og det har ingenting å si om mobilen ligger synlig eller skjult.
 • Fremtind: Nja. En slik hendelse kan dekkes, men sikkerhetsforskriftene kommer til anvendelse når mobilen ligger synlig framme og «trigger» tyven. Erstatningen blir da helt eller delvis redusert.
 • Gjensidige: Ja, men... Dette er en hendelse som er ansett som tyveri, og tyveri dekkes av forsikringen, men vi har regler for hva du må gjøre for å forebygge skader: Verdigjenstander (se definisjon i forsikringsbeviset) og kontanter etterlatt i motorkjøretøy og lignende skal oppbevares i låst separat oppbevaringsrom uten innsyn. Denne hendelsen ville dermed medført en avkortning.
 • Tryg: Nei. Dette er brudd på sikkerhetsforskriften om at verdisaker ikke skal ligge synlig i parkert bil. Erstatning ved tyveri av skjult gjenstand blir redusert avhengig av hvor lenge bilen sto parkert og hvor lenge. Hvis bilen er forlatt på dagtid og telefonen ligger i låst bagasjerom eller hanskerom (helt skjult) vil det normalt gis dekning. Verdisaker forlatt i bilen over natten dekkes normalt ikke uansett hvordan de er skjult.
GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Scenario 4: Du skal ut og fly. Når du kommer til bestemmelsesstedet oppdager du at gullarmbåndet i din innsjekkede bagasje er borte.

 • Europeiske: Nei. Et gullarmbånd er én av tingene det står oppført i sikkerhetsforskriftene at du som kunde ikke skal legge igjen i innsjekket bagasje.
 • Fremtind: Nja. En slik hendelse kan dekkes, men sikkerhetsforskriftene kommer til anvendelse ved at visse gjenstander ikke skal sendes i innsjekket bagasje. Erstatningen blir da helt eller delvis redusert.
 • Gjensidige: Nei, men... Verdigjenstander skal ikke sendes med ekspedert bagasje. Dette tilfellet ville i beste fall gitt avkortet erstatning.
 • Tryg: Nei.

Ødelagt noe som ikke er ditt

Dersom du leier utstyr i sommer, som er sykkel, kajakk og lignende, er det ikke sikkert reiseforsikringen din dekker eventuelle skader på leieutstyret.

Scenario 5: Du leier sykkel på et feriested, men du kommer ikke langt før du velter i grøfta og skader sykkelen såpass mye at den ikke er brukbar lenger.

 • Europeiske: Ja. Dette dekkes dersom du har Super-forsikring med inntil 40.000 kroner per gjenstand.
 • Fremtind: Nei. Reiseforsikringen vår dekker ikke gjenstander som leies på stedet, som kommer klart fram i forsikringsvilkårene våre.
 • Gjensidige: Ja, men... Reiseforsikringen dekker skader som følge av at du kjører i grøfta utenfor Norge. Vår Innbo Pluss-forsikring dekker skader som oppstår i Norge på sykkel.
 • Tryg: Nei. Det er normalt ikke dekning for gjenstander du leier på feriested.

Andre ting som ikke dekkes

Som det framgår av svarene over, vil de aller fleste saker hvor kunden er uheldig og skader egne eiendeler selv - for eksempel hopper i sjøen med mobilen i lomma, mister eller glemmer ting på offentlig sted - ikke være omfattet av reiseforsikringen.

Men, slike uhellsskader kan være dekket gjennom andre forsikringsprodukter.

Andre ting forsikringsselskapene gjerne ikke dekker er:

 • Flyforsinkelse eller -kansellering på grunn av streik.
 • Behandling av sykdom som var kjent før utreise og som kunden visste ville trenge behandling under reisen.
 • Mange reiseforsikringer har også begrensninger som går på reisens varighet og destinasjon, samt utøvelse av ekstremsport på reisestedet.

Egenandel?

 • Europeiske: Har ingen egenandel på tyveri, sykdom eller forsinkelser i reiseplanen i sin Super-dekning.
 • Fremtind: Har ingen egenandel.
 • Gjensidige: Har ingen egenandel ved skade.
 • Tryg: Ikke egenandel ved skade, bortsett fra ved gjentatte skader på mobiltelefon i Ekstra-dekningen.

For å ikke gå i ei reiseforsikringsfelle bør du derfor lese vilkårene nøye før du tegner forsikring og drar avgårde, og vurdere om du trenger tilleggsdekninger på en bestemt reise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer