Reiseforsikring og corona

Dette dekker ikke reiseforsikringen lenger

Utenriksdepartementet (UD) sitt reiseråd og FHI sitt reisekart sammensvarer ikke lenger. Det går utover reiseforsikringen.

REISEFORSIKRING: Etter at UDs reiseråd opphørte dekker ikke reiseforsikringen avbestilling av reiser lenger. Foto: 06photo / Shutterstock / NTB
REISEFORSIKRING: Etter at UDs reiseråd opphørte dekker ikke reiseforsikringen avbestilling av reiser lenger. Foto: 06photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. oktober 2021 ble Utenriksdepartementets (UD) reiseråd opphevet, der de frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenom EU/EØS og Storbritannia – et råd som har vært gjeldende helt siden mars 2020.

Siden endringen har ikke reiserådet og FHIs reisekart sammensvart. Det går ut over reiseforsikringen.

Enkelt forklart vil ikke reiseforsikringen for eksempel dekke avbestilling av reise til et rødt land på FHIs reisekart, som UD ikke advarer mot å reise til. Dersom UD utstedter et offisielt reiseråd for gjeldende land - vil reiseforsikringen dekke en avbestilling.

- Vi ser en tydelig økning i antallet reiserelaterte henvendelser til oss om dagen. Nordmenn er generelt trygghetssøkende, og vil vite hva de har lov til og ikke, og hva forsikringen kan hjelpe til med dersom noe skjer før eller på selve reisen, forteller kommunikajsonsdirektør i If Europeiske reiseforsikring, Andreas Handeland til Dinside.

- Ha litt is i magen

Reisende sliter nå med å skille mellom UDs reiseråd og FHIs reisekart, forklarer Handeland.

- Nå er det globale reiserådet fra UD opphevet, samtidig som FHIs dynamiske reisekart fremdeles prydes av en rikholdig fargepalett. Dette kan forvirre folk, forteller han og fortsetter.

- Vårt mål er å gi kundene våre så mye informajson som mulig, slik at de ikke ender opp med å måtte betale for en reise de ikke får dratt på. Nå anbefaler vi de reiselystne å ha litt is i magen, og vurdere situajsonen nøye før de enten kjøper en reise, eller faktisk reiser.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad forteller til Dinside at de har sluttet å snakke om fargene knyttet til FHIs reisekart.

- Nå snakker vi kun om UDs reiseråd.

Dette dekkes fortsatt

Reiseforsikringen til If dekker fortsatt en rekke coronarelaterte hendelser.

Handeland forklarer at dersom du skulle havne i en myndighetspålagt smittekarantene på reisemålet, som følge av egen eller andres sykdom, dekkes ny overnatting og hjemreisebillett.

Det samme gjelder dersom det blir innført innreisenekt eller karanteneplikt imens du faktisk er på vei til det aktuelle stedet.

- Reiseforsikringens gyldighet går hånd i hånd med UDs reiseråd. Så når det foreligger et reiseråd ønsker vi ikke at kundene skal reise dit hvor myndighetene mener det ikke er trygt for nordmenn å oppholde seg, derfor dekker vi avbestillingskostnader kunden blir sittende igjen med selv. FHIs reisekart går ikke lenger hånd i hånd med UDs reiseråd, og omhandler nå kun karantene ved hjemkost til Norge.

Rysstad forteller at forsikringen vil dekke coronasykdom på samme måte som ved annen akutt sykdom, selv om reisemålet ikke har reiseråd på tidspunktet man reiser.

Det samme bekrefter kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens til Dinside.

- Trygs reiseforsikring gjelder nå som normalt. Det vil si at den gir full dekning til land der det ikke er utstedt reiseråd fra UD.

... Og dette dekkes ikke

Dersom man velger å avbestille en eventuell reise dekkes ikke det av reiseforsikringen.

- Situasjonen er lite forutsigbar slik smittesituasjonen rundt om i verden er nå. Ingen aner hvordan ting ser ut de nærmeste månedene, og en avbestilling grunnet «kalde føtter» er dessverre ikke noe en forsikring dekker. Det er det greit å ha i bakhodet når reiselysten melder seg, sier Handeland.

- Manglende innreisedokumenter og lignende dekkes ikke, det må de som reiser ta ansvar for å ha i orden, forklarer Rysstad.

- Forsikringen dekker ikke restriksjoner knyttet til pandemien, for eksempel tvungen karantene ved innreise. Det er viktig å være klar over at mange land fortsatt kan ha betydelige restriksjoner eller være helt stengt for innreise. Her må den enkelte selv orientere seg om vilkårene i det enkelte land, forklarer Irgens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer