Reiseråd:

Dette endrer seg i morgen

Fra mandag 5. juli blir flere ferieland grønne. Det vil si at du slipper innreisekarantene etter endt ferie.

GRØNT: Fra mandag kan man reise til flere land uten innreisekarantene ved hjemkomst. Her fra øyen Korfu i Hellas. Foto: Dimitrios Vlassis / Shutterstock / NTB
GRØNT: Fra mandag kan man reise til flere land uten innreisekarantene ved hjemkomst. Her fra øyen Korfu i Hellas. Foto: Dimitrios Vlassis / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 18. juni kom nyheten om at Norge tar utgangspunkt i EU sine regler om innreiserestriksjoner og karanteneregler, fra mandag 5. juli.

Fra og med i morgen blir blant annet ferieland som Hellas og Italia grønne.

– Selv om store deler av Europa nå blir grønt, og flere dermed kan reise inn i landet uten å måtte gå i innreisekarantene, vil vi fortsatt ha regler om innreiseregistrering og testing på grensen for de som kommer fra grønne land. Reglene skal beskytte oss mot importsmitte, skaffe oss oversikt og beskytte oss mot nye virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Innreiserestriksjoner

Felles for flere av ferielandene som blir grønne er at du må fylle ut et digitalt Passenger Locator Form (PLF) skjema før ankomst.

Du må også ha med dokumentasjon på negativ PCR-test utført maksimalt 72 timer før ankomst, eller negativ antigentest utført maksimalt 48 timer før ankomst. Kravet om test gjelder også for barn fra 12 år, skriver regjeringen.

Men! Kravet om negativ covid-19-test bortfaller dersom du er vaksinert eller kan fremlegge bevis på at du har hatt covid-19.

Hvilke restriksjoner har Hellas?

I Hellas er det per nå påbudt å bære munnbind utendørs og innendørs på offentlige steder, og portforbud mellom 00.30 og 05.00, står det på regjeringen sine sider.

Dersom du skal ta ferge eller fly til de greske øyene må du ha med de samme dokumentene som ved innreise i Hellas.

Hva med Italia?

Per nå er det ikke lenger krav om munnbind i Italia, meldte NTB tidligere denne uken. Nå regnes alle regionene i Italia som hvite soner, det vil si at det ikke er noen restriksjoner.

Italia har i utgangspunktet vært inndelt i disse fire sonene:

 • Hvit sone: Ingen restriksjoner.
 • Gul sone: Restauranter og barer kan holde åpent (frem til portforbud kl. 24:00). Kjøpesentre er åpne. Museer, teater og kino kan holde åpent - men med strenge restriksjoner
 • Oransje sone: Verken inn- og utreise fra regionene, eller bevegelser utenfor kommunen man oppholder seg i, er tillatt (kun hvis man har egen fritidsbolig utenfor kommunen). Restauranter og barer stengt, men frisører og butikker kan holde åpent.
 • Rød sone: Generelt portforbud. Inn- og utreise fra regionene ikke tillatt. Kun matbutikker og apotek åpne.

Derfor bør reisende i utgangspunktet følge jevnlig med på informasjon og oppdateringer som fremkommer via media. Man bør også følge eventuelle råd og anvisninger fra lokale myndigheter.

Hva med Spania eller Kypros?

Enkelte land fortsetter å være røde eller oransje. I denne kategorien er populære ferieland som Spania og Kypros.

Slik er reglene for innreisekarantene nå:

 • Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.
 • Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.
 • Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.
 • Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.
 • Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.
 • Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Kjærester slipper inn

Det er ikke bare mange ferieland som blir grønne i morgen, fra mandag slipper også kjærester fra en del tredjeland inn i Norge igjen, skriver regjeringen.

Som en del av de nye innreisereglene ble det åpnet for innreise for utlendinger bosatt i EØS-området eller Storbritannia fra lørdag 19. juni.

Fra 5. juli kan også utlendinger bosatt i et lilla land (tredjeland), og som har følgende relasjon til en person bosatt i Norge, få lov til å reise inn i landet:

 • Voksne, barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn
 • Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn
 • Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Adgangen til innreise for kjærester forutsetter at man har fått forhåndssamtykke. Dette skjer gjennom en søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI), skriver regjeringen på sine sider.

Er du usikker på alle endringene som trer i kraft i morgen? Du kan lese mer om dem her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer