Dette er bare for tøffinger

Disse konkurransene er ikke noe for pyser.

Publisert
Sist oppdatert

Er du en hardhaus? Da kan du fylle sommeren med utfordringer.

Det arrangeres nemlig massevis av løp, ritt og triatlon rundt omkring i Norge i sommer. Har du lyst til å utfordre deg selv, og sjekke hvor sterk du egentlig er (både fysisk og psykisk), er det bare å begynne å planlegge.

Vi har funnet frem til et utvalg av de flotteste og mest utfordrende arrangementene i sommer, og listet dem opp etter dato. Noen er beintøffe, noen er moderate, og noen gir deg fantastiske naturopplevelser på kjøpet.

Det er bare å begynne å trene!

Her passerer syklistene i Nibberittet 270-graders svingen ved Knuten. De har bare kommet fem km ut i løypa. Foto: Terje Drege Rusten/Frå fjord til fjell
Her passerer syklistene i Nibberittet 270-graders svingen ved Knuten. De har bare kommet fem km ut i løypa. Foto: Terje Drege Rusten/Frå fjord til fjell Vis mer
Her peser deltakerne seg opp Flåa, nesten oppe ved Dalsnibba. Foto: Knut Arild Maråk/Frå fjord til fjell
Her peser deltakerne seg opp Flåa, nesten oppe ved Dalsnibba. Foto: Knut Arild Maråk/Frå fjord til fjell Vis mer


Nibberittet og Geiranger Halvmaraton, 15. juni

Geiranger Halvmaraton går fra Geirangerfjorden og opp til Dalsnibba, 1.500 moh. Løpet er 21 km langt. Første del av løpet har en stigningsgrad på 1:12, mens siste har en stigning på 1:8. Her gjelder det å tåle melkesyre.

Nibberittet er et terrengritt for syklister. Det går også fra Geirangerfjorden og opp til Dalsnibba, 1.500 moh. Løypa har 35 svinger på 180 grader, pluss én sving, Knuten, som er 270 grader.

Du kan også melde deg på Geirangermarsjen, der du går opp til Dalsnibba.

På nett: Nibberittet og Geiranger Halvmaraton

Lofoten Insomnia Race, 20. juni

Dette sykkelrittet er splitter nytt, og antageligvis et av verdens mest spektakulære. Det lar seg nemlig endelig gjøre å arrangere sykkelritt som går Lofoten på langs etter at den nye broforbindelsen Lofast åpnet i vinter.

Rittet går om natten, i midnattssola, og den 15, 30 eller 60 km lange løypa er ganske flat. Det er klasser både for mosjonister, lag, tandemsykler, liggesykler og de hardbarka som skal sykle på tid.

På nett: Lofoten Insomnia Race

Les også: Maraton for de gærne

Midnight Sun Marathon, 21. juni

Løp over 42 kilometer i midnattsola i Tromsø. Det er 19. gang dette maratonet arrangeres.

På nett: Midnight Sun Marathon

Styrkeprøven, 20.-22. juni

Den store styrkeprøven er et 540 kilometer langt sykkelritt mellom Trondheim og Oslo. Dette er 41. året rittet arrangeres. Kjappeste tid er 13 timer 28 minutter og 48 sekunder. Det gir en gjennomsnittsfart på 40,1 km/t. Her er det bare å begynne å trene.

På nett: Styrkeprøven

Saudahornet rett opp, 2. august

Dette er et ganske heftig motbakkeløp. På 5,5 km løper man opp 1.303 høydemeter. Løpet starter i Ørsta, og ender på Saudahornet, en av de flotte toppene i Sunnmørsalpene.

På nett: Saudahornet rett opp

Norseman Xtreme Triathlon, 9. august

Dette er nok det mest ekstreme sportsarrangementet i sommer, men det er allerede fullbooket (kanskje like greit ...). Noresman Xtreme Triathlon begynner i Eidfjord, der deltakerne skal svømme 3,8 km i Hardangerfjorden, før de skal kaste seg på sykkelen og sykle 180 km opp Måbudalen, over Hardangervidda, ned Numedal og over i Tessingdalen og til Austbygde. Derfra skal det løpes 42,2 km via Rjukan og opp til toppen av Gaustatoppen, 1.850 moh. Totalt skal deltakerne forsere 226 km.

På nett: Norseman Xtreme Triathlon

Holmenkollrittet, 16. august

Holmenkollrittet er et forholdsvis nytt konkurranseritt, og arrangeres for 8. gang i Holmenkollen i sommer. Løypa er cirka 42 km lang, og har start og mål i Holmenkollen riksanlegg. Rittet går i delvis ny trase på grus og stier gjennom noen av de fineste delene av Marka.

På nett: Holmenkollrittet

Skåla Opp, 16. august

Enda et motbakkeløp, denne gangen 1.848 meter rett opp til Skåla i Loen. Skåla er regnet som Norges høyeste fjelltopp som har foten i sjøen og er ellers kjent for fantastisk overnatting i Skålatårnet.

På nett: Skåla Opp

Stavanger Maraton, 18. august

I år er denne 42,2 kilometer lange maratonen lagt til en ny løype. Nå skal det løpes fra Stavanger stadion, via «Sverd i fjell», Hinna, Jåttåvågen, Gandsfjordruta og tilbake til byen.

På nett: Stavanger Maraton

MSM Ekstremløp, 23. august

Dette løpet er kort og brutalt. Det er om å gjøre å komme seg opp fra Skihuset i Tromsdalen og opp til toppen av Fjellheisen. Løypa er 2,7 km lang, og har en stinging på 415 høydemeter.

På nett: MSM Ekstremløp

Birkebeinerrittet, 30. august

Dette sykkelrittet utgjør en tredjedel av Birkebeinertrippelen - sykling, løping og langrenn. Birkebeinerrittet er ekstremt populært, og det er allerede fullt, hvis du ikke er såpass sprek at du kan stille i eliteklassene. Du har imidlertid fortsatt sjansen, ved å delta i Fredagsbirken, som arrangeres dagen før selve rittet, 29. august. Løypa er den samme som for selve Birkebeinerrittet. Men du bør kjappe deg for å få meldt deg på. Birkebeinerrittet er 91 km langt, med start på Rena og mål ved Håkons Hall, Lillehammer.

På nett: Birkebeinerrittet

Birkebeinerløpet, 20. september

Løpsdelen av Birkebeinertrippelen er en 22 kilometer lang løype i variert terreng. Løpet starter på skistadion ved Sjusjøen, og har målgang på Stampesletta, Lillehammer.

På nett: Birkebeinerløpet

Oslo Maraton, 28. september

42.195 meter er mange løpesteg, men det er ikke flere enn at du klarer det hvis du vil. Et besøk i hovedstaden kan i dette tilfellet gjøre deg sliten, men alle kan løpe maraton mener arrangørene. Her får man med seg byens severdigheter, samtidig som du brenner ufattelig mange kalorier. En tredjedel av Oslo-trippelen, som også inkluderer Holmenkollen skimaraton og Holmenkollrittet.

Merk at dette ikke er noen fullstendig oversikt over alle løp og sykkelritt som arrangeres i sommer. Større oversikt finner du på nettsiden Kondis.no. Vet du noen som er verdt å nevne, så skriv om det i debattforumet under.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer