Sommerferien 2019

Dette er de beste kjøpene i utlandet denne sommeren

Hvor du reiser på sommerferie i år, avgjør hvilke varer og tjenester du bør bruke penger på. Vi gir deg ekspertenes beste shoppingtips til de mest populære ferielandene.

LØNNSOM LÆR: I flere populære ferieland, som Spania, Italia og Hellas, kan du finne flotte og solide lærprodukter til en god pris. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LØNNSOM LÆR: I flere populære ferieland, som Spania, Italia og Hellas, kan du finne flotte og solide lærprodukter til en god pris. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du har kanskje ruget på billettene i flere måneder, og nå er endelig feriereisen like om hjørnet. Da blir det deilig med sol, strand, snorkling, hotellopphold eller hva enn du skal bedrive ferieukene med.

Skal du utenlands, planlegger du kanskje å gjøre unna noe shopping også.

Men, i år som i fjor, er den norske krona ikke så sterk som den en gang var, som igjen fører til at vi får mindre igjen for pengene våre enn det vi gjorde for noen år siden. Alt er rett og slett ikke billigere i utlandet lenger, og det er ikke uvanlig at noen ting faktisk koster mer enn de gjør i Norge.

Derfor har Dinside snakket med et knippe eksperter og samlet deres beste råd til hva det lønner seg å kjøpe i hvilke ferieland.

Hit reiser vi i sommer

Og, hvor reiser vi helst? Ifølge Finn.no er dette de landene flest nordmenn har bestillt flybilletter til i juli, men flere av de samme landene er representert på juni- og august-statistikken også:

 1. Spania
 2. Norge
 3. USA
 4. Tyrkia
 5. Italia
 6. Thailand
 7. Kroatia
 8. Storbritannia
 9. Frankrike
 10. Hellas

Som du ser er norgesferie høyt oppe på listen sammen Spania og USA.

Italia, Tyrkia og Storbritannia, hovedsakelig London, er andre populære feriedestinasjoner i sommer. På pakkereiser er det nok en gang Spania og Hellas som er destinasjonene flest nordmenn besøker i sommer: Samlet står disse to landene for nesten 60 prosent av alle pakkereisebestillingene, ifølge Finn.no.

Ta harryhandelen ett land lenger

Det er til Sverige nordmenn flest drar for å harryhandle, og her er det mye å spare på flere varer, så lenge du passer deg for svenske-fellene.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener imidlertid det er interessant å merke seg at mens nordmenn drar til Sverige og gjerne Danmark for å gjøre en god handel, drar svenskene og danskene på harryhandel til Tyskland. Og tyskerne, jo de drar til Polen, mens de polske igjen tar turen til Ukraina.

- Mange nordmenn er på bilferie nedover Europa om sommeren, og på vei hjem kjører de gjerne gjennom Tyskland, Danmark og Sverige. Kanskje det kan lønne å droppe svenske- og danskehandel og kjøpe alt i Tyskland? Sjekk prisene, sier Gundersen til Dinside.no.

Huskeregler før og under utenlandshandelen

Ta høyde for svingninger i valutakursene og memorisér disse tre tommelfingerreglene:

 • 1 euro = 10 kroner
 • 100 SEK = 95 kroner
 • 100 danske kroner = 135 kroner (legg på cirka en tredel)

Sjekk prisene hjemme i Norge før du handler i utlandet, spesielt på mat, klær, sko og andre forbruksartikler. Disse varene bør være en del billigere hvis du skal handle i utlandet, siden mulighetene for å bytte eller reklamere er mer begrenset eller tungvint sammenlignet med i Norge.

Kilde: Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1

Dette er Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, enig i. Skal du kjøre gjennom Tyskland i sommer, kan du blant annet kjøpe bildeler som er dyrere i Norge, og godteri er også rimelig her, ifølge henne.

I Tyskland er Flensburg og Puttgarden typiske grensebyer hvor mange svenske og dansker, og til og med nordmenn, drar for å få med seg gode tilbud, særlig på alkohol. Her er det store supermarkeder og outlets med meget lave priser.

Mat og vin

Om du skal på harryhandel til Sverige eller feriere langs Middelhavet, er alkohol og tobakk ofte langt billigere så snart du passerer norskegrensen, men husk på kvotereglene.

I Frankrike, Spania og Italia kan du finne mye god vin, av og til kan du til og med handle direkte fra vingården.

- Dette gir deg en god historie med på kjøpet mens du skjenker vinen til gjestene dine hjemme i Norge, sier Gundersen i Sparebank 1.

Når det gjelder mat, kan du som sagt spare noen kroner på harryhandel i Sverige, Danmark og Tyskland, men også på reiser lenger sør, kan du finne mange gode skinker og diverse tørrprodukter, eksempelvis i Spania og Italia.

- Det er likevel viktig at du velger tørre matvarer som tåler frakt. Kjøle-, fryse- og ferksvarer som har tint eller blitt oppvarmet på vei hjem, og dermed er skjemt eller ødelagt, er det ikke mye å spare på, understreker Gundersen.

Sjekk også med tollen hva det er greit å ha med inn i Norge, og husk at du må betale 15 prosent merverdiavgift (MVA) på mat og drikke, utenom alkohol, som har 25 prosent.

Tannbehandling kan lønne seg

Dersom du skal fråtse i billig mat, vin og godteri i ferien, er det desto viktige å tenke på tennene.

«Tannturisme» har blitt et eget begrep, som går ut på at mange nordmenn reiser sør- eller østover for å gå til tannlegen og spare penger i samme slengen. Ifølge Forbrukerrådet kan det, imidlertid, være like mye å spare ved å sjekke prisene hos tannleger i Norge.

- Tannbehandling sør og øst i Europa kan være billigere, men ved komplikasjoner eller reklamasjon blir det fort dyrt og tidkrevende. I tillegg advarer helsevesenet mot multiresistente bakterier som kan bety at man nektes behandling ved norske sykehus inntil infeksjonen er behandlet, advarte kommunikasjonsrådgiver Henrik Ebne overfor Dinside i fjor.

Han legger til at tannbehandling utenfor EU og EØS frarådes, for da har du ingen klagemuligheter i det hele tatt. Hos Forbruker Europa finner du flere tips hvis du vurderer en tannsjekk når du er bortreist i sommer.

Er du glad i spa og velvære kan du få slike behandlinger rimeligere sør- og østover i Europa, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstand i Danske Bank.

Merkeklær i opprinnelsesland

Mange vil handle merkeklær når de er på utenlandsreise i håp om at de sparer mye sammenlignet med prisene hjemme. Her er det, derimot, ikke sikkert at prisforskjellene er så store som du tror. Derfor kan det være lurt å sjekke prisene før du drar kortet.

- Mye avhenger nemlig av merkets opprinnelsesland. Chanel koster minst i Frankrike, Prada i Italia og Nike i USA. Ofte er det store outlets i utlandet, spesielt i USA, hvor du får kjøpt merkeklær for en rimeligere penge, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

Kjøper du varer fra kjeder som har opprinnelse i landet du besøker, er det rimeligere å handle på disse når du er i et land som har euro som valuta, tillegger Tvetenstrand. Selv handler hun alltid klær til barna på Zara når hun er i Spania, det blir helt andre priser enn om hun handler her hjemme.

Velger du å handle klær og sko i utlandet denne sommeren, er det viktig at du husker å kreve tilbake momsen, selv om det kan virke litt styrete. Du kan nemlig få tilbake inntil 25 prosent av det du har betalt for varene.

Slik får du momsen tilbake:

 • Ta med passet ditt når du handler og sjekk at butikken har en taxfree-ordning som refunderer momsen.
 • Butikken vil ofte se passet ditt, og et refusjonsskjema fylles ut med stempel og signatur fra dem.
 • På flyplassen oppsøker du refusjonsskranken. Ha varene tilgjengelig for fremvisning.

Ikke handle dette

Til sist lurer du kanskje på hva du kan spare penger på å kjøpe i Norge?

Gundersen i Sparebank 1 trekker fram forbrukerelektronikk som et rimelig, norsk alternativ. Det blir også lettere å bytte og reklamere hvis du handler dette innenlands.

Sist oppdatert 27.7.2019

Oppsummering av gode kjøp i ferieland

 • Sverige, Danmark og Tyskland: «harryhandel» av brus, alkohol, tobakk, snus, snop, melkeprodukter, ost, egg, kjøtt, apotekvarer og merkevarer
 • Spania: spanske skinker, vin, sko og merkevarer
 • Portugal: portvin, vin og keramikk
 • Hellas: keramikk, hudpleie og olivenolje
 • Italia: vin, pasta, kaffe, skinke, skinnvarer, gullsmedvarer og merkevarer
 • Kroatia: vin, olivenolje, lavendel og broderier
 • USA: merkevarer, som Levis og Nike, amerikansk hudpleie og kosmetikk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer