Dette er de typiske påskeskadene

Denne uken må du passe ekstra godt på tingene dine.

MANGE SKITYVERIER: Lås inn skiene når du ikke bruker dem, og ikke la skiene stå ubevoktet i bakken, er rådet fra forsikringsselskapet. Foto: Halvard Alvik / NTB
MANGE SKITYVERIER: Lås inn skiene når du ikke bruker dem, og ikke la skiene stå ubevoktet i bakken, er rådet fra forsikringsselskapet. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Denne uken reiser mange på hytta eller andre steder for å feire påsken. Dermed blir det et hopp i skadestatistikken hos forsikringsselskapene. Det er tre påskedager som skiller seg ut, ifølge Petter Lassen, skadesjef på reise i Frende forsikring.

- Tirsdag, onsdag og skjærtorsdag i påskeuka skiller seg veldig ut i skadestatistikken, sier han i en pressemelding.

Forsikringsselskapet har satt sammen tall fra de fem siste påskeukene, unntatt annerledesåret 2020, og sammenlignet med skadetallene for de tre ukene før høytiden. Tallene er tydelige: Tirsdag, onsdag og torsdag i påskeuka skjer det 15 prosent flere reiseskader.

Skityveri øker mest

Tyveri av ski øker kraftig i påsken, 50 prosent, sammenlignet med ukene før påsken. Lassen råder skiløpere til å låse inn skiene, kjøpe en skilås eller bare sette sammen ulike ski - altså ikke parvis.

- La aldri skiene stå ubevoktet i bakken, sier han.

Forsinket bagasje er en annen klassiker som blir meldt inn til forsikringsselskapene.

- I år blir dette neppe et stort problem, siden de fleste som skal noe sted pakker bagasjen i egen bil.

Mobiler og dyre klær

Nummer to på lista er mobilskader.

- Mobilskader øker med 25 prosent og tyveri av jakker med 20 prosent. Mobiler knuses i skibakken eller stjeles, mens en rekke dyre jakker forsvinner. De er lette å selge videre, sier Frendes reiseskadesjef.

- Spesielt ungdom og unge voksne er utsatt, fordi de har med seg stadig større verdier på tur, sier han.

Vanskeligere å stjele

Pandemien og regler om smittevern har imidlertid gjort det vanskeligere å stjele det siste året.

- Strenge tiltak over befolkningstunge områder gjør det vanskeligere for tyvene. Og uansett holder vi mer avstand overalt og oppholder oss ikke i overfylte varmestuer. Da kan det bli vanskeligere for tyvene å kloa i en merkejakke eller en mobiltelefon. Jeg regner med vi ser litt færre saker denne påsken enn de siste årene, sier Petter Lassen i Frende Forsikring.

Færre bilskader

I påsken 2020 var det mange som droppet reisen og ble hjemme. Det ga blant annet utslag i statistikken over bilskader.

- Bilskader sank med over 20 prosent. Det underbygger en del av bildet fra fjoråret, med at nordmenn holdt seg hjemme. Tallene her er hentet fra Finans Norge, som samler inn fra hele forsikringsbransjen. Antallet bilskader i dagene fra skjærtorsdag til andre påskedag i fjor gikk ned fra 3100 i 2019 til under 2500 i 2020, skriver kommunikasjonsrådgiver i Frende, Marius Solberg Anfinsen, i en e-post til Dinside.

Anfinsen understreker at 2020 var et utypisk år når det gjelder påskeskader.

- I 2021 sitter nordmenn fortsatt med reiseråd i påsken, men uten hytteforbud. Mange skal nok returnere til hytta og påskefjellet. Vi forventer derfor å se utslag av dette i antallet reiseskader og bilskader når vi oppsummerer påsken 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer