Dette er ekstrakostnadene til flyselskapene

Vi har sjekket Norges tre største, og SAS er best i klassen.

Foto: SAS
Foto: SAS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi flypassasjerer har vent oss til at det påløper en rekke ekstrakostnader når vi er ute og flyr. Det er nesten slik at vi går ut fra det når vi skal bestille flybilletter.

Men det er store forskjeller på de tre største flyselskapene i Norge. Det overrasker ingen at vi kan rangere dem på følgende måte (der nummer én har færrest ekstrakostnader):

1. SAS
2. Norwegian
3. Ryanair

Generelt sett er det fortsatt slik at mens lavprisselskapene har en rekke ekstrakostnader, har de større flyselskapene (som SAS, BA, KLM og Lufthansa) så godt som ingen. Men ekstrakostnader eller ei - det som er viktigst for de fleste flypassasjerer er summen de må betale totalt. Dersom Ryanairs londonbillett er billigere enn SAS' selv når ørten ekstrakostnader er lagt til, da velger mange Ryanair.

Uansett, her er oversikten over de tre selskepenes ekstrakostnader:

Den eneste ekstrakostnaden SAS har er 30 kr i servicehonorar. Foto: SAS
Den eneste ekstrakostnaden SAS har er 30 kr i servicehonorar. Foto: SAS Vis mer


SAS

SAS holder stand mot ekstrakostnader, og har fortsatt innsjekket bagasje inkludert i billettprisen. Den eneste ekstrakostnaden du betaler er et servicehonorar på 30 kroner. Denne kostnaden er forøvrig inkludert i billettprisene SAS bruker i reklamer.

Bjørn Kjos' selskap har noen ekstrakosntader, men disse kan du unngå helt om du reiser med håndbagasje og betaler med debitkort. Foto: Norwegian
Bjørn Kjos' selskap har noen ekstrakosntader, men disse kan du unngå helt om du reiser med håndbagasje og betaler med debitkort. Foto: Norwegian Vis mer

  • Servicehonorar (samme beløp, uansett om du bestiller tur/returbillett, eller enveis) - 30 kr

Norwegian

Norwegian har etterhvert introdusert en god del ekstrautgifter. Imidlertid KAN du unngå alle disse ekstrakostnadene dersom du kun flyr med håndbagasje (maks 8 kg), dropper setereservering, og betaler med et bankkort som trekker pengene direkte fra kontoen din (vanlig visakort, for eksempel).

  • Bagasjeavgift for innsjekket bagasje per reisevei - 50 kr innenlands, 60 kr storby, 80 kr Sør-Europa eller langdistanse*
  • Setereservasjon** - 60 kr per reisevei
  • Kortavgift*** - 40 kr per betaling

*bagasjeavgiftene dobler seg om du betaler dette på flyplassen.
**dersom du ikke velger setereservasjon får du tildelt et vilkårlig sete når du sjekker inn.
***ingen kortavgift om du betaler med kort fra Bank Norwegian, Visa Debit eller Mastercard/Eurocard Debit

Ryanairsjef Michael O'Leary er glad i ekstrakostnader - men trass i dette er totalkostnaden på billettene ofte lavere enn konkurrentenes. Foto: Per Ervland
Ryanairsjef Michael O'Leary er glad i ekstrakostnader - men trass i dette er totalkostnaden på billettene ofte lavere enn konkurrentenes. Foto: Per Ervland Vis mer


Ryanair

Ryanair er "verstingen" når det kommer til ekstrakostnader. Her er det omtrent naivt å tro at prisen selskapet reklamerer med er den du faktisk må betale når det er på tide å plotte inn kortnummeret. Det verste er den stive prisen for innsjekket bagasje, som koster mer enn dobbelt så mye som hos Norwegian. Riktognok kan du ta med 10 kg håndbagasje gratis når du flyr med Ryanair.

  • Innsjekking på nett (bakes automatisk inn) - 50 kr per reisevei
  • Bagasjeavgift 15 kg (per reisevei) - 150 kr (200 kr i juli og august)
  • Bagasjeavgift 20 kg (per reisevei) - 200 kr (300 kr i juli og august)
  • Prioritert ombordstigning* - 40 kr per reisevei
  • SMS-bekreftelse av bestilling - 10 kr
  • Kortavgift** (kalles administrasjonsavgift) - 50 kr per reisevei
*Ryanair har ikke seteplassering. Det er valgfritt å kjøpe prioritert ombordstigning. Det betyr at du får gå ombord først. Men det er ikke noe tak på hvor mange som kan kjøpe prioritert ombordstigning, så teoretisk sett kan hele flyet gjøre det, og da er poenget borte.
**Du slipper unna kortavgiften om du betaler med Mastercard Prepaid.

Flybilletter

Hva er viktigst for deg når du skal bestille? (Avsluttet)
1 - pris, 2 - tidspunkt/reiselengde, 3 - service(37%)
1 - tidspunkt/reiselengde, 2 - pris, 3 - service(22%)
1 - pris, 2 - service, 3 - tidspunkt/reiselengde(15%)
1 - tidspunkt/reiselengde, 2 - service, 3 - pris(11%)
1 - service, 2 - pris, 3 - tidspunkt/reiselengde(8%)
1 - service, 2 - tidspunkt/reiselengde, 3 - pris(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer