SAS-forbud:

- Dette er en myte

Raser mot SAS-krav.

KREVER BYTTE: SAS mener at munnbindet ikke er gyldig etter fire timers bruk. Det får smittevernekspert til å se rødt. Foto: Shutterstock / NTB
KREVER BYTTE: SAS mener at munnbindet ikke er gyldig etter fire timers bruk. Det får smittevernekspert til å se rødt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først strammet flyselskapet SAS inn kravet for hvilket munnbind passasjerene får bruke om bord. De forbyr bruk av masker laget av stoff.

I tillegg ber de også passasjerene ta med seg flere munnbind for å bytte på lengre reiser - fordi munnbindet ikke kan brukes i mer enn fire timer. Nå slår smitteverneksperter tilbake.

Gyldig i fire timer

SAS skriver dette på sine safe travel-sider: «SAS anbefaler at passasjerer tar med seg flere munnbind for å kunne bytte munnbind under lengre flygninger, siden et munnbind kun er gyldig for fire timer. Det er også viktig å være oppmerksom på at du kanskje må bruke munnbind på destinasjonen din.»

Det er ikke belegg for at munnbind ikke kan brukes mer enn 4 timer, eller at de ikke har effekt etter 4 timer, sier hygienesykepleier Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund ved Regionalt kompetansesenter for smittevern Helse Sør-Øst Oslo universitetssykehus (OUS).

Du trenger ikke bytte

- Biblioteket på Oslo universitetssykehus gjorde søk for oss på munnbind, bruk, varighet, vått etc og kom opp med 330 treff. Alle artiklene var på engelsk. Det var i alt 46 relevante studier som vi har lest i fulltekst. Og konklusjonen er klar: ingen av undersøkelsene, etter 1959 dokumenter, viser at munnbind må skiftes etter 4 timer, sier Borchgrevink-Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer