SAS-forbud:

- Dette er en myte

Raser mot SAS-krav.

KREVER BYTTE: SAS mener at munnbindet ikke er gyldig etter fire timers bruk. Det får smittevernekspert til å se rødt. Foto: Shutterstock / NTB
KREVER BYTTE: SAS mener at munnbindet ikke er gyldig etter fire timers bruk. Det får smittevernekspert til å se rødt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først strammet flyselskapet SAS inn kravet for hvilket munnbind passasjerene får bruke om bord. De forbyr bruk av masker laget av stoff.

I tillegg ber de også passasjerene ta med seg flere munnbind for å bytte på lengre reiser - fordi munnbindet ikke kan brukes i mer enn fire timer. Nå slår smitteverneksperter tilbake.

Gyldig i fire timer

SAS skriver dette på sine safe travel-sider: «SAS anbefaler at passasjerer tar med seg flere munnbind for å kunne bytte munnbind under lengre flygninger, siden et munnbind kun er gyldig for fire timer. Det er også viktig å være oppmerksom på at du kanskje må bruke munnbind på destinasjonen din.»

Må man ta med seg et knippe munnbind når man skal ut og fly med SAS? Foto: Odd Road Lange
Må man ta med seg et knippe munnbind når man skal ut og fly med SAS? Foto: Odd Road Lange Vis mer

Det er ikke belegg for at munnbind ikke kan brukes mer enn 4 timer, eller at de ikke har effekt etter 4 timer, sier hygienesykepleier Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund ved Regionalt kompetansesenter for smittevern Helse Sør-Øst Oslo universitetssykehus (OUS).

Du trenger ikke bytte

- Biblioteket på Oslo universitetssykehus gjorde søk for oss på munnbind, bruk, varighet, vått etc og kom opp med 330 treff. Alle artiklene var på engelsk. Det var i alt 46 relevante studier som vi har lest i fulltekst. Og konklusjonen er klar: ingen av undersøkelsene, etter 1959 dokumenter, viser at munnbind må skiftes etter 4 timer, sier Borchgrevink-Lund.

APP: I denne videoen viser Stiftelsen norsk luftambulanse hvordan du laster ned appen "Hjelp 113". Video: Stiftelsen norsk luftambulanse. Vis mer

Advarer mot SAS-advarsel

- Mange guidelines skriver at man ikke skal bruke maske mer enn fire timer. Men ingen av disse refererer til undersøkelser. Munnbind skal skiftes hvis tilsølt eller blir våte da de ofte da blir tettere, tyngre å puste gjennom og det oppstår større lekkasje til sidene. Men SAS har ikke grunnlag, dokumentasjon eller belegg til å forlange dette fra passasjerene. Hvor har de dette fra?, spør Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund og fortsetter:

-Vi har virkelig brukt mye tid på dette, og myten om fire timer er tull.

Myte eller sannhet? SAS ber passasjerene bytte maske etter fire timer. Smitteverneksperter avviser at det er nødvendig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Myte eller sannhet? SAS ber passasjerene bytte maske etter fire timer. Smitteverneksperter avviser at det er nødvendig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Gammel forskning

- Vi har gjennomgått nærmere 200 undersøkelser om hvor lenge munnbind kan brukes, og holder på med en artikkel til legetidsskriftet om munnbind. I tillegg har vi også hatt foredrag om dette for smittevernpersonell i Helse Sør-Øst. Konklusjonen er at det kan brukes lenge og i mange timer. Og det er ikke belegg for å si at effekten avtar etter fire timer. Undersøkelser er ikke blitt gjort etter 1960, og man støtter seg til undersøkelser med munnbind av forskjellige typer tøy stoff gjort rundt 1918 og på 1930-tallet.
Det er ikke faglig belegg for SAS-kravet. Fiiretimersgrensen er trolig kopiert fra andre nettsider, sier Carl-Fredrik Borchgrevink-Lund .

Forbudt: SAS nekter passasjerer å bruke munnbind av stoff. Foto: Shutterstock / NTB
Forbudt: SAS nekter passasjerer å bruke munnbind av stoff. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Dette sier SAS

Flyselskapet SAS har imidlertid ingen planer om å endre sin praksis forløpig.

- Vi følger anbefalingene fra den europeiske luftfartsorganisasjonen EASA og praksisen i flybransjen. Vi anbefaler derfor å bytte ansiktsmaske etter fire timer, sier pressesjef Freja Annamatz i SAS.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer