Bagasjeregler på flyet

Dette er forbudt i flybagasjen

Ikke alt kan pakkes i innsjekket bagasje.

UT Å REISE? Skal du pakke ting i håndbagasje, eller bagasjen du sjekker inn? Og er det lov å ha med på flyet i det hele tatt? Foto: NTB Scanpix
UT Å REISE? Skal du pakke ting i håndbagasje, eller bagasjen du sjekker inn? Og er det lov å ha med på flyet i det hele tatt? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hva du kan ha med deg i bagasjen, og lurer du innimellom på om hårsprayen eller kameraet skal i håndbagasjen eller innsjekket bagasje?

Vi har laget en oversikt som hjelper deg på vei.

EU og EØS har felles bagasjeregler, men flyselskapene og tollmyndigheter i ulike land kan ha andre begrensninger på hva du kan ta med, så sjekk alltid flyselskapet du skal reise med og landet du skal reise til.

Du finner også en rekke regler og veiledninger på Luftfartstilsynets sider.

Flytende

Har du irritert deg over at du må helle ut colaen av flasken før sikkerhetskontrollen, men kan ta med deg selve flasken? Årsaken til dette er en hendelse i 2006, der britisk etteretning oppdaget at terrorister transporterte flytende eksplosiver i brusflasker på fly.

Som hovedregel er det derfor ikke lov å ha med flytende væske gjennom sikkerhetskontrollen. Du kan imidlertid ta med noe væske, forutsatt at beholderne rommer mindre enn 100 milliliter pr stykk, og at beholderne får plasseres i en gjennomsiktig pose på maks 1 liter. Posen kan du ta med hjemmefra, men de finnes også ved sikkerhetskontrollen på de fleste flyplasser.

Eksempler på flytende væske:

 • Vann, brus, vin, smørepålegg, gelé, krem
 • Deodorant, parfyme, lipgloss, mascara
 • Tannkrem, barberskum, spraybokser og gjenstander med lignende konsistenser
 • Beholdere som inneholder væske sammen med noe annet, for eksempel hermetisk frukt i lake, regnes også som væske.

Når det gjelder bagasjen du skal sjekke inn, avhenger reglene av hvilket land du skal til og hvilket selskap du reiser med. Sjekk med flyselskapet du reiser med, ikke alle selskapene tillater flasker i innsjekket bagasje.

Merk at dersom væsken skulle lekke og forårsake skade på bagasjeanlegg, fly eller andres bagasje, er det ditt ansvar.

Mat

Her finnes det også ulike regler for håndbagasje og innsjekket bagasje. I håndbagasjen er det tillatt med frisk frukt, hele egg, kokosnøtt, tørr kakebunn, kjeks, kjøtt, brunost. Kaker som inneholder smørbart fyll er ikke tillatt.

Også barnemat som er nødvendig på reisen kan tas med i håndbagasjen. Dette gjelder både barnemat på glass og morsmelkerstatning, samt annen mat som er nødvendig.

Når det gjelder innsjekket bagasje, kan det meste av mat sendes hvis det er forsvarlig pakket. Men merk at ulike land kan ha innførselsregler. For eksempel har Australia et strengt regelverk på hva som kan innføres. Et tips er å sjekke destinasjonen du skal til.

Medisin

Også medisin som er nødvendig på reisen kan tas med i håndbagasjen. Medisinen må enten være merket med resept fra apoteket, ellers må man ha med en legeattest.

Medisin kan også transporteres i innsjekket bagasje, men Europeiske reiseforsikring anbefaler ikke dette. Årsaken er at dersom kofferten skulle bli forsinket eller borte, vil du stå der uten medisinene dine, som du kanskje trenger der og da.

Elektronikk

Selv om det i fjor var et kortvarig forbud mot elektronikk ombord i fly til og fra USA, ble dette opphevet i fjor sommer. Per i dag er det fullt lovlig å ta med elektriske duppeditter på flyet. Det er imidlertid en begrensning på hvor stort batteriet i disse elektroniske dingsene kan være, dersom det er et Litium-batteri det er snakk om.

I dag brukes det Litium (ikke-oppladbare) eller Litium-ion (oppladbare) batterier i de aller fleste mobiler, nettbrett og PC-er. Litium-batteri kan selvantennes, og branner kan vise seg vanskelige å slukke.

Foreløpig har det ikke vært tilfeller av slike branner ombord i passasjerfly, og for å unngå dette er det satt en begrensning på størrelsen på batteriet.

I følge Luftfartstilsynet kan ikke batteriene overskride 160 Wh (Watt-timer). Hvis batterier overskrider denne grensen, er de å betrakte som farlig gods, og kan utelukkende sendes gjennom godkjente fraktspeditører.

De må også transporteres i kabinen, ikke i lasterommet, slik at en eventuell brann kan slukkes.

Sportsutstyr

Det meste av sportsutstyr er tillatt på fly, selv om ikke alt kan tas med inn i kabinen som håndbagasje.

Men det finnes unntak. Hoverboard, Segway, Solowheel, Balance glider og lignende utstyr kan ikke tas med verken i innsjekket- eller håndbagasje. Det samme gjelder brukte stormkjøkken og primuser.

Enkelte flyselskaper tillater brukte primuser, men dette bør sjekkes opp på forhånd.

Hårspray og lighter

Brennbare stoffer og eksplosiver er ikke lov om bord i fly, verken i innsjekket bagasje, eller håndbagasje. Selv om du kanskje ikke forbinder den lille lighteren i lomma eller hårsprayen med noe farlig, finnes det faktisk restriksjoner på det.

I motsetning til mange andre gjenstander, som må pakkes i innsjekket bagasje dersom det skal sendes, må hårspray og lightere pakkes i håndbagasjen.

Merk at sprayen skal følge de samme reglene som væske, altså maks 100 milliliter i hver beholder, og være plassert i gjennomsiktig pose.

Og det er kun lov til å ha med én lighter per person. Lighteren må være plassert i gjennomsiktig pose gjennom sikkerhetskontrollen, men skal bæres i lommer på klærne en har på seg inn på flyet.

Når det gjelder eksplosiver, så husk at heller ikke imitasjoner av eksplosiver er tillatt, selv om de ikke utgjør noen reell fare.

Kjemiske stoffer

Selv om du bare skulle hatt med deg rottegifta eller bilbatteriet på hytta, så kan du ikke transportere den på flyet - verken i håndbagasje eller innsjekket bagasje. Kjemiske stoffer som kan utgjøre en fare er nemlig helt forbudt om bord i fly.

Følgende gjenstander er ikke lov på fly:

 • Brannslokningsapparat
 • Pepperspray, tåregass
 • Syrer, basiske stoffer (væskefylte batterier)
 • Blekende eller etsende stoffer (kvikksølv, klor, bilbatterier)
 • Giftige eller smittsomme stoffer (rottegift, infisert blod, bakterier, virus)
 • Radioaktivt materiale

Våpen

Du kan ikke reise med våpen i håndbagasjen, men det er fullt lovlig i innsjekket bagasje. Men pass på at du har den riktige dokumentasjonen i orden.

 • Du må reise med våpenkort
 • Dersom du skal reise innenfor EØS, må du også ha med våpenpass,
 • Skal du reise utenfor EØS, eller ikke har våpenpass, må våpenet deklareres i tollen på vei inn og ut av landet.
 • Sjekk landet du reiser til, i tilfelle det finnes spesielle lokale regler for det aktuelle landet.

Merk at elektrosjokkvåpen verken er tillatt i innsjekket bagasje eller håndbagasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer