Ta med mat på reise

Dette er maten du ikke får lov til å ta med på reise

Hvis du vil ta med deg mat fra utlandet til Norge, eller mat fra Norge til utlandet, er det flere strenge regler å ta hensyn til.

MAT PÅ REISE: Hvilken mat kan du ta med deg hjem fra utlandet? Og hvilken mat får du ta med deg fra Norge til utlandet? Svaret får du i artikkelen under. Foto: Scanpix.
MAT PÅ REISE: Hvilken mat kan du ta med deg hjem fra utlandet? Og hvilken mat får du ta med deg fra Norge til utlandet? Svaret får du i artikkelen under. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

På ferie er det deilig å nyte god mat og drikke, og utenlandsk mat som faller i smak kan være fristende å ta med seg hjem fra turen. Skal du på langtur fra Norge til utlandet, kan det gjerne være fristende å ta med seg norsk mat til reisemålet også.

Men hvilken mat får du egentlig lov til å ta med til inn-og utland?

Maten du kan ta med til Norge

- Fra EU/EØS - land kan alle animalske matvarer innenfor tollkvoten tas med til eget bruk, forutsatt at matvarene er produsert og merket på godkjent virksomhet og innføres i egen bagasje i forbindelse med innreise, eller mottas som pakke.

Malin Elisabeth Florvåg, seksjonssjef ved seksjon eksport og import hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
Malin Elisabeth Florvåg, seksjonssjef ved seksjon eksport og import hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Det forteller Malin Elisabeth Florvåg, seksjonssjef ved seksjon eksport og import hos Mattilsynet.

Her finner du en oversikt over hvilke land som er medlemmer av EU/EØS.

Av maten du får lov til å ta med deg hjem fra reise, er det litt ulike regler i henhold til mengde mat.

For eksempel kan du ta med deg inntil 10 kilo frukt, grønnsaker og bær fra utlandet inn i Norge. Hvis du har med deg større mengder enn dette, må du ha plantesunnhetssertifikat for varene.

Maten du ikke får ta med fra utlandet

Så er det også mat du ikke får lov til å ta med deg hjem fra utlandet:

- Det forbudt for privatpersoner å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra land utenfor EU/EØS. Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser, opplyser Florvåg.

Dette betyr at varer som tas med eller sendes som pakke fra land utenfor EU ikke skal inneholde kjøtt, melk eller produkter av disse.

- Dette gjelder uansett bearbeidingsgrad, også for hermetikk, og uansett mengde. Men forbudet gjelder ikke dersom du kommer fra Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land, sier hun videre.

I tillegg er det innført særskilte beskyttelsestiltak som blir vedtatt dersom det har brutt ut en alvorlig dyresykdom i landet.

- Vi vurderer for eksempel at privat innførsel av ustemplet svinekjøtt fra land i EØS med utbrudd av afrikansk- eller klassisk svinepest gir en økt risiko for introduksjon av smitte. Vi vil derfor kreve dokumentasjon av kjøttets opprinnelse ved privat innførsel av ustemplet svinekjøtt fra land med utbrudd av disse svinesykdommene. Dette gjelder også jegere som etter jakt i utlandet ønsker å ta med seg hjem kjøtt fra villsvin de har felt selv, forklarer Florvåg.

- Hensikten med kravet om opprinnelsesdokumentasjon er at vi ønsker å forsikre oss om at innført svinekjøtt ikke kan introdusere smitte til norske svinebesetninger. Dokumentasjonen skal være på et språk som er forståelig for kontrollpersonalet, legger hun til.

Årsakene til mat-forbudet

I Norge og i resten av EU/EØS-området har vi en veldig god dyrehelsestatus, og mange svært smittsomme og kostbare dyresykdommer som kan være vanlige andre steder i verden finnes ikke hos oss.

Disse sykdommene er ikke nødvendigvis noen risiko for mennesker, men de kan overføres fra matrester til dyr som spiser disse, ifølge Florvåg.

- Da kan de spre seg raskt mellom besetninger, føre til lidelse for dyrene som blir smittet og store økonomiske tap for samfunnet, sier hun.

For eksempel regner man med at munn- og klovsykeutbruddet i Storbritannia og deler av det europeiske kontinentet, oppsto fordi griser på en gård ble fôret med ubehandlede matrester som var ulovlig importert.

- Derfor er det strengt forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter fra tredjestater inn i EU/EØS, understreker Florvåg.

Ta med mat fra Norge til utlandet

Alle land verden rundt har ulike lover og regler i henhold til hvilken mat reisende har lov til å ta med seg inn i det aktuelle landet. Noen land har strengere lov enn andre land, deriblant Australia.

Reglene som går igjen i flere land er at du ikke får lov til å ta med deg kjøtt, melk, egg, fisk og fjærkre, og produkter som inneholder dette - for eksempel buljong og ulike typer av tørrvarer. Hjemmelaget mat er også forbudt å innføre i flere land.

Til mange land er det lov til å ta med seg kommersielt pakket babymat, og i flere tilfeller spesielle matvarer som man behøver av medisinske årsaker.

Det enkleste du kan gjøre hvis du ønsker å ta med deg mat på reise, er å sjekke landets tollregler i forveien før du reiser til landet.

Dette kan du gjøre ved å blant annet søke på landets offisielle nettsider for toll-og grensevern, eventuelt ambassaden i landet eller reiseoperatøren du benytter deg av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer