Rasteplasser

Dette er minstekravet

Dårlige forhold ved rasteplassen? Da kan du melde fra.

RASTEPLASS: Det er Statens vegvesen som drifter og vedlikeholder rasteplassene langs riks- og europaveiene. Her fra E6 i Troms. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen
RASTEPLASS: Det er Statens vegvesen som drifter og vedlikeholder rasteplassene langs riks- og europaveiene. Her fra E6 i Troms. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien nærmer seg med stormskritt, men mange har allerede gått i ferie. Selv om regjeringen og myndighetene i andre land har som smått begynt å åpne landegrensene med færre begrensninger, er det en god del nordmenn som belager seg på norgesferie også denne sommeren.

For mange er den ultimate ferien å reise og utforske Norge med bilen, og når man kjører lengre turer er det viktig med gode pauser underveis. I Norge finnes det hundrevis av rasteplasser som tar imot bilister som trenger en dopause, et sted å nyte nista eller strekke litt på beina.

Liv Østedal, sjefingeniør i Statens vegvesen transport og samfunn, forteller til Dinside at rasteplassene er tilrettelagt for dem som trenger en pause og ikke for å campe over lengre tid.

Driftes av Statens vegvesen

I Norge er det Statens vegvesen som har ansvar for å drifte og vedlikeholde riks- og europaveiene. Det inkluderer generell renhold av rasteplassene, tømming av avfall og renhold av toalettene, forteller Jørn Steinar Simonsen, seniorrådgiver i Drift og vedlikehold i Statens vegvesen, til Dinside.

- Renhold av selve rasteplassene (asfalten) inngår i som en del av driftskontraktene som Statens vegvesen har med utførende entreprenører. Disse rengjøres sommerstid ved behov og da spesielt om våren hvor sand/grus etter vintervedlikehold fjernes.

Når det gjelder toaletter, blir de rengjort minst én gang per døgn.

- Toalettanlegg lokalisert langs høyt trafikkerte veistrekninger og/eller i deler av landet med høyt nivå av covid-19-smitte, rengjøres med kortere intervaller, 2-3 ganger per døgn, forteller Simonsen.

Skulle du komme over en rasteplass eller et toalettanlegg som tydelig mangler renhold, kan du melde det inn til Statens vegvesen. Enten ved å bruke vegvesenets Langs veien-portal på deres nettsider, eller kontakte Vegtrafikksentralen på telefonnummer 175.

– Statens vegvesen har i løpet av 2020 og 21 oppgradert eksisterende og etablert nye toalettanlegg ved flere eksisterende rasteplasser langs riksveiene. Disse tiltakene gjør det også mulig å holde toalettanleggene åpent og tilgjengelig for trafikantene hele året gjennom.

Færre, men bedre standard

I desember i fjor la regjeringen fram Nasjonal transportplan (2022–2023) med en ny rasteplasstrategi som innebærer færre rasteplasser, men standarden skal være høyere.

Som en del av planen skal det være maksimalt én time mellom hver hovedrasteplass.

Strategien legger opp til at det er behov for rundt 45 nye hovedrasteplasser, samt oppgradering av om lag 60 eksisterende.

Toalett, utemøbler og avfallshåndtering blir minimumskrav, mens noen rasteplasser skal være enda bedre utstyrt.

- For å få mest mulig igjen for pengene har vi gått inn for at minimumskravene skal være hovedregelen for standardvalg. Økt standard skal bare velges der hvor det er mye trafikk og dette gir mye igjen for pengene vi bruker, uttalte samferdselsminister Knut Arild Hareide i forbindelse med framleggingen i fjor.

Ved etablering eller oppgradering av døgnhvileplasser og hovedrasteplasser, kan det også bli aktuelt med infrastruktur for lading av elbil og fyllestasjoner for hydrogenbiler.

Regjeringen har ikke satt en tidsfrist når dette skal være ferdig, men at det skal skje innenfor rammene til nevnte Nasjonal transportplan.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer