Dette er munnbind-rådene

Myndighetene anbefaler munnbind på offentlig kommunikasjon med økende smitte, der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

MUNNBIND: Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye snakk om munnbind og hvorvidt dette skal anbefales på for eksempel kollektivtrafikken, de siste ukene.

Flere har etterlyst en nasjonal anbefaling fra myndighetene. Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har uttalt at befolkningen bør forberede seg på anbefalinger om bruk av munnbind i kollektivtrafikken der det er vanskelig å holde den anbefalte avstanden til andre.

Og nå er rådene klare.

Helseminister Bent Høie presenterte de nye anbefalingene på en pressekonferanse fredag 14. august.

Slik er munnbind-rådene

Dette er rådene:

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen:

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

Anbefalingen om bruk av munnbind ved trengsel på offentlig transport i Oslo kommune og i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold gjelder i første omgang fra mandag 17. august og to uker fremover.

– Bruk av munnbind erstatter ikke rådet om å holde minst en meter avstand til andre. Avstand beskytter mye bedre enn munnbind. Vi anbefaler munnbind som en ekstra beskyttelse når det er vanskelig å holde en meter avstand på kollektivtransport, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. – De grunnleggende smittevernrådene om å holde seg hjemme når man er syk, vaske hendene godt og teste seg hvis man har symptomer er fortsatt like viktige, sier Høie.

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

- Du kan bruke engangsmunnbind eller tøymunnbind, enten hjemmesydde eller kjøpte. Tøymunnbind kan vaskes og brukes flere ganger, og vil være et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ enn medisinske munnbind som må kastes etter en gangs bruk, sier Høie.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, påpeker han.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Helsedirektoratets anbefalinger om munnbind:

 • Helsedirektoratet anbefaler på bakgrunn av den nåværende smittesituasjonen i landet at det for en tidsbegrenset periode på 14 dager, fra og med mandag 17. august 2020, benyttes munnbind på kollektivreiser i, til og fra Oslo kommune samt i Indre Østfold bo- og arbeidsmarkedsregion.
 • Anbefalingen gjelder situasjoner der den reisende ikke kan opprettholde minst én meter avstand til andre passasjerer.
 • Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind.
 • Munnbind bør være av typen kirurgisk munnbind, eller tøymunnbind som tilfredsstiller kravene til Standard Norge for munnbind til bruk i det offentlige rom.
 • Personer som er smittet eller har symptomer på covid-19 og må bryte sin selvisolasjon for å transporteres til og fra helseinstitusjon eller teststasjon.
 • Ved reiser fra flyplasser til hjemmet etter reiser som medfører karanteneplikt.
 • For pårørende som ikke kan holde minst en meter avstand til en person med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom ved behov for pleie eller omsorg.
 • I jobbsammenheng der nær kontakt ansikt til ansikt ikke kan unngås

- Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Det understrekes at det er viktig å huske at bruk av munnbind ikke er i stedet for de øvrige smittevernreglene - men som et supplement, i tillegg til:

- Det er også viktig å presisere at god avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har. Nye forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Hvis vi bruker munnbind riktig kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i transportsituasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Ulike typer munnbind

Det finnes mange ulike typer munnbind, som Dinside har skrevet mer detaljert om i denne artikkelen.

I myndighetenes anbefalinger skiller de mellom to ulike typer: Medisinske munnbind og tøy-munnbind.

Hovedforskjellen er at medisinske munnbind er laget for medisinsk bruk, med de kravene som stilles for det når det kommer til blant annet filtreringsevne.

Ifølge Helsedirektoratets pressemelding fredag formiddag, er tøymunnbind er et godt alternativ til kirurgiske/medisinske munnbind.

 • Medisinske munnbind må oppfylle kravene i en egen standard, NS-EN 14683. Der skilles det mellom type I, type II og type IIR. Disse har litt ulike type bakteriell filtreringseffektivitet. Type II og type IIR er de med høyeste krav og skal brukes i for eksempel operasjonssal hvor det er høye krav til sikkerhet. Det er type I som anbefales til den generelle befolkningen ved bruk av medisinske munnbind. Type II og type IIR skal forbeholdes helsepersonell. Medisinske munnbind skal være merket med NS-EN 14683.
 • Tøymunnbind kan være hjemmelagde eller fabrikkproduserte, av tekstiler eller andre vaskbare stoff. Det er nylig utarbeidet en europeisk standard for tøymunnbind til bruk i det offentlige rom, inkludert veiledning om minstekrav og prøvingsmetoder. Tøymunnbind laget etter denne standarden skal merkes med CWA 17533.

Helsedirektoratet understreker i sine anbefalinger at tøymunnbind bør tilfredsstille den europeiske standarden for munnbind til bruk i det offentlige rom.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Folkehelsemyndighetene understreker på sine nettsider at den smitteforebyggende effekten av munnbind er godt dokumentert når det brukes korrekt og at forskningen som er gjort så langt, tyder på at det er dårligere effekt av tøymunnbind enn munnbind, og at det er stor variasjon ut ifra type materiale og passform.

Munnbind i Europa

 • Stadig flere land i Europa har i løpet av juli innført påbud om bruk av munnbind i butikker, banker, postkontor og på andre offentlig steder.
 • Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU anbefaler bruk av munnbind i flere sammenhenger.
 • EU har siden slutten av juli anbefalt bruk av munnbind på tog og annen kollektivtransport.
 • WHO anbefaler at folk bruker munnbind når det er vanskelig å holde fysisk avstand til andre.
 • Danmarks myndigheter kom med rådet om bruk av munnbind i kollektivtrafikken og på steder der det er trengsel og vanskelig å holde avstand til andre, 31. juli.
 • Finland gikk i går, torsdag 13. august, ut med en anbefaling om at alle over 15 år bør bruke munnbind på steder der det er vanskelig å holde avstand, som på kollektivtrafikken og i butikker.
 • Sverige har foreløpig ingen nasjonale anbefalinger om bruk av munnbind for den generelle befolkningen i det offentlige rom.

Anbefaling fra FHI

Anbefalingen om munnbind på fulle busser, tog og trikker når det ikke er mulig å holde én meter avstand er basert på råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. De har gått gjennom oppdatert forskning på munnbind. Munnbind hindrer først og fremst at smittsomme personer uten symptomer smitter andre.

– Mange bruker ikke munnbind og tøymunnbind riktig. Derfor vil Helsedirektoratet gå ut med informasjon til befolkningen om riktig bruk. De har også lagt ut en oppskrift på hvordan man kan sy munnbind selv, sier Høie.

Anbefalingen om bruk av munnbind ved trengsel på offentlig transport i Oslo kommune og i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold gjelder i første omgang fra mandag 17. august og to uker fremover.

– Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold (Indre Østfold kommune, Rakkestad kommune, Skiptvet kommune og Marker kommune) er på vei til å bli kategorisert til å ha økende smittepress hvis ikke situasjonen der raskt kommer under kontroll, sier Høie.

Oppfordringen om hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid for å redusere faren for smittespredning i rushtiden gjelder fortsatt.

– Dette er også viktig for å gi plass til dem som er helt avhengig av kollektivtransport for å komme seg på skole eller jobb. Jeg er glad for at mange arbeidsgivere og arbeidstakere følger oppfordringen.

Det har vært store prisforskjeller på munnbind, som Dinside viste i en pristest forrige uke. Og både apotek og andre forhandlere har meldt om en enorm etterspørsel etter munnbind de siste ukene og apotekene har sagt at de har godt med munnbind på lager og har oppfordrer folk til å ikke hamstre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer