Sommeren 2020

Dette er reiserådene som gjelder nå

12. juni kom myndighetene med nye reiseråd. Her får du oversikten!

ÅPNER TIL NORDEN: Men drømmer du om svenske kjøttboller, er det kun Gotland som åpnes. For øvrig kan du reise over hele Norden - så lenge ikke kartet endrer seg. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ÅPNER TIL NORDEN: Men drømmer du om svenske kjøttboller, er det kun Gotland som åpnes. For øvrig kan du reise over hele Norden - så lenge ikke kartet endrer seg. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har hersket stor spenning til de nye reiserådene som skulle legges fram fredag 12. juni, og spesielt om grensene til Sverige skulle åpnes.

Fredag 29. mai annonserte Erna Solberg at det åpnes for ferie- og fritidsreiser til Danmark.

Nå er det klart at myndighetene åpner for at nordmenn kan reise til Danmark, Grønland, Færøyene, Finland, Island - og foreløpig kun til Gotland i Sverige. Dette gjelder fra 15. juni.

- Vi åpner også for reiser til de andre nordiske landene, men bare til regioner med akseptabelt smittenivå, sier Erna Solberg på pressekonferansen 12. juni.

Statsministeren viser til et kart som vil bli oppdatert hver 14. dag, med hvilke områder du kan reise til og hvilke du må unngå.

HIT KAN DU REISE NÅ: Slik ser kartet ut som gjelder for reiser fra 15. juni. Det vil komme en ny vurdering om cirka 14 dager, ifølge myndighetene. Foto: Folkehelseinstituttet
HIT KAN DU REISE NÅ: Slik ser kartet ut som gjelder for reiser fra 15. juni. Det vil komme en ny vurdering om cirka 14 dager, ifølge myndighetene. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Hvilke områder dette gjelder, kan endre seg fortløpende, ifølge Solberg.

- I praksis åpner vi for at nordmenn kan reise til andre områder i Norden uten å måtte gå i karantene - men for Sverige gjelder det for tida bare Gotland, slik det ser ut nå, sier statsministeren.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Reising til andre deler av Sverige frarådes dessverre nå. Dette gjelder også personer med familie eller hytte i Norge, sier Solberg.

Du kan følge med på en oppdatert liste med områder i Norden det er tillat å reise til, hos Folkehelseinstituttet.

For øvrig har myndighetene lenge oppfordret nordmenn til å tilbringe ferien i Norge.

Så hvor kan vi reise og hvordan skal vi forholde oss til ferie- og fritidsreiser framover, både i inn- og utland?

Her kan du se hvilke regler som gjelder nå.

FINLAND: Finland kan også friste med strender. Og hit er det ingen reiserestriksjoner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FINLAND: Finland kan også friste med strender. Og hit er det ingen reiserestriksjoner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Ja, du kan reise til Danmark

Norge og Danmark er enige om å gjenåpne for turistreiser mellom landene fra 15. juni.

Dette gjelder også Færøyene og Grønland.

For danskenes del er det uten andre betingelser enn at de må følge smittevernreglene, men for nordmenn kommer åpningen med noen krav:

#1: Turister må overnatte i minst seks døgn, og de må vise bekreftelse for dette på grensa. Overnattingen kan skje både privat og i leid bolig/båt/campingvogn/telt (her kan du lese mer om hvilken dokumentasjon som kreves og hva som er kravene for privat overnatting.)

#2: Det var først ikke lov å overnatte i København eller Fredriksberg, men nå har danskene snudd - og det er likevel lov.

#3: Du kan bli spurt om å avlegge en corona-test på grensa.

#4: Du kan fint kjøre via Sverige for å komme til Danmark, men vær oppmerksom på at det kan forekomme køer på Øresundsbroen.

Forøvrig må du følge de nasjonale reglene for reiser og smittevern i Danmark. Her kan du se hvilke regler som gjelder og hva som er åpent av restauranter, barer, fornøyelsesparker og annet.

Vær også oppmerksom på at danskene har en egen liste med steder du bes holde deg unna, såkalte «hotspots». Den bør du være oppdatert på.

Det er ingen karanteneplikt ved retur fra Danmark.

Sverige-ferie?

Fra 15. juni åpnes det foreløpig kun for reiser til Gotland i Sverige.

En eventuell utvidelse til andre områder i Sverige vil avhenge av smitteutviklingen.

Både svenske handelsinteresser og nordmenn med svenske hytter presser på for å åpne for reiser til Sverige.

Men foreløpig er sverigereiser til alle andre steder enn Gotland, bundet opp mot det generelle reiserådet som fraråder reiser til alle land.

Finland og Island? Ja

Du kan reise på ferie til Island og Finland, uten begrensninger.

Med forbehold om at ikke smitteutviklingen og kartet over godkjente steder endrer seg, må du ikke i karantene ved retur fra disse landene.

Vedlikehold på hytte i Sverige? Ja

Du kan reise på dagstur for å gjøre «strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn» - men du kan ikke overnatte.

Hvis du krysser grensen mellom Sverige og Norge etter å ha utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på hytter i Sverige, kan du bli unntatt fra karanteneplikten ved retur til Norge.

Men:

Hvis du overnatter i Sverige (andre steder enn Gotland), har nærkontakt (nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter eller direkte kontakt) med andre personer enn i din husstand, eller oppsøker butikker, kjøpesentre eller liknende, får du ikke fritak fra karanteneplikten.

Øvrige Europa vurderes

Regjeringen har lenge meldt at de vil vurdere å åpne for reiser til enkelte andre nærliggende land i Europa med et tilsvarende smittebilde som Norge.

Fredag 12. juni bekrefter Erna Solberg at planen om at det kan komme nye lettelser til flere europeiske land fra 20. juli, fremdeles står.

- For andre europeiske land vil det komme en ny vurdering innen 20 juli, og dette gjelder fortsatt. Vi vil basere oss på objektive kriterier også om vi skal åpne for disse, sier Solberg under pressekonferansen 12. juni.

Når Tyskland tidligere denne uka meldte at de ville åpne grensene for flere land, blant annet Danmark, var ikke Norge et av landene.

Foreløpig sier Regjeringen ingenting om hvilke øvrige land det kan være aktuelt å åpne grensene mot.

Du kan også reise på rundtur med Kiel-ferga, men foreløpig får du ikke lov til å gå i land.

Løsere for besteforeldre - og kortere karantene

Allerede fredag 15. mai meldte regjeringen at det var åpent for å reise i Norge, over hele landet.

Det understrekes fra myndighetene at det samtidig er viktig å unngå å spre smitte - og at man må holde seg hjemme om man er syk.

Innenriks er det åpnet for at besteforeldre kan feriere sammen med barnebarna selv om de er i en lett forhøyet risikogruppe.

Karanteneplikten ble endret 7. mai, til å være 10 døgn. Tidligere var det 14 døgn.

18. mai uttalte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at når det igjen åpnes for reiser til Norden og europeiske land, vil karanteneplikten erstattes med egenovervåking og testing.

Det er i tråd med anbefalingen fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Flere sammen?

Det som kan være interessant å vite i forhold til ferieplanlegging, er flere ting:

 1. Det åpnes for at man kan være 20 stykker samlet, i stedet for fem som var regelen tidligere. Dette åpner for at det kan gå an å planlegge ferie med storfamilien eller vennegjengen. Myndighetene understreker at det likevel er viktig at man følger smittevernreglene om en meters avstand, å vaske hendene og å holde oss hjemme dersom vi er syke.
 2. Fornøyelses- og familieparker kan åpne fra og med 1. juni.
 3. Serveringssteder som ikke selger mat kan åpne fra og med 1. juni, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst én meter. Det skal stilles krav i forskrift om sitteplasser og bordservering.
 4. Fra og med 15. juni kan badeland, spa og svømmehaller åpne for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

12. juni meldte regjeringen at de vil tillate forsamlinger på 200 personer, i motsetning til 50 som nå.

Dette, sammen med at serveringssteder som ikke selger mat kan åpne under forutsetning av at de følger avstandsregelen på en meter, sier næringsministeren er godt nytt for både reiselivsnæringen og forbrukerne:

- Dette er gode nyheter for hoteller, restauranter, og opplevelsesbedrifter som er helt avhengig av drahjelp fra oss forbrukere dersom de skal kunne overleve denne krisen. Og endelig kan folk nyte utepilsen i sommersola, det vet jeg det er flere som har gledet seg til, sier næringsminister Iselin Nybø.

Nedenfor kan du se reglene som gjelder for fritidsreiser nå.

Om kollektivreiser

Tirsdag 5. mai presenterte samferdselsminister Knut Arild Hareide nye smittevernråd for kollektivtransport. Veilederen gjelder for buss, trikk og andre offentlige transportmidler.

Smittevernråd for kollektivtrafikk:

 • Maks 50 prosent av passasjerkapasiteten skal benyttes
 • Passasjerer bør stå eller sitte spredt, for eksempel på annethvert sete
 • De som bor sammen, kan sitte sammen
 • Kontaktløs betaling og billett er anbefalt
 • Det bør legges til rette for reiser over større tidsrom
 • Virksomheter bør sikre gode rutiner for å opprettholde avstand i venterom, i kø og under av- og påstigning
 • I drosjer bør passasjerer sitte i baksetet
 • Godt renhold

Det er også en egen veileder for lufttransport, hvor anbefalingen i utgangspunktet var at det skal være ett tomt sete mellom passasjerene.

Etter at internasjonale organisasjoner har kommet med sine anbefalinger, hvor ledig midtsete ikke har vært anbefalt, er dette justert også i Norge.

- Dette gjør vi under forutsetning av at avstandsanbefalingene og de øvrige grunnleggende smittevernrådene følges overalt ellers under reisen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

De nye anbefalingene sier at det skal være tillatt å bruke alle setene i flyet, men at flyselskapene tilrettelegger for avstand der det er mulig.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt å opprettholde anbefalingen om tomt midtsete, men viser samtidig til at dersom man likevel velger å fylle flyene helt er det viktig å opprettholde avstandsanbefalingen ellers på reisen.

– Bruk av munnbind blir ikke en del av myndighetens råd nå. Det kan flyselskapene avgjøre selv, sier helseminister Bent Høie.

SAS innførte bruk av munnbind fra 18. mai.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Nå er det disse generelle rådene som gjelder, for ferie og reiser:

Det generelle rådet om å redusere ferie- og fritidsreiser i Norge er lettet på og slike reiser kan nå foretas så sant du reiser på en måte som gjør at du unngår å spre smitte og reduserer muligheten for å bli smittet selv.

De samme grunnleggende prinsippene for smittevern er like gjeldende ved fritidsreise som hjemme:

 • Syke personer skal holde seg hjemme
 • God hygiene
 • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste

I tillegg påpeker Folkehelseinstituttet dette:

 • Redusert kontakt mellom personer, ved å holde avstand og unngå større folkemengder, reduserer muligheten for smitte - også før symptomer på sykdom oppstår.
 • Håndhygiene, og spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.
 • Når man planlegger reise, må man altså legge til rette for å kunne følge de samme rådene på reise som man har gjort hjemme, i størst mulig grad.
 • Det er et godt råd å planlegge reiser med tanke på å unngå smittespredning mellom steder, for eksempel ved å begrense reiser hvor det legges opp til nær kontakt med et stort antall mennesker, kanskje på mange forskjellige steder.
 • Reiser der du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør mindre fare for smittespredning.

Utenlandsreiser? Reiserådet står fortsatt

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april, men er forlenget.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides sa 15. mai at Utenriksdepartementet opprettholder reiserådet mot å reise utenlands frem til 20. august - men at det kan komme lettelser for reiser til Norden og EU-land.

Innen 20. juli vil det vurderes om det kan gjøres unntak for reise til enkelte andre nærliggende land i Europa.

Nå er det altså i første omgang gjort lettelser for reiser til Norden.

Inntil det kommer flere lettelser, er det fortsatt dette som gjelder: Det er et offisielt reiseråd mot reiser til alle land, med unntak av til de til enhver tid klarerte områdene i Norden.

Utenriksdepartementet skriver at norske borgere som reiser utenlands nå til tross for dette klare reiserådet, kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge.

Hva er et «offisielt reiseråd»?

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.

Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon.

Reiseråd er ikke et pålegg eller en restriksjon. Reiseråd er kun råd.

Norske myndigheter kan aldri garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre. Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig og for de valg som gjøres ved opphold i utlandet. Den enkelte må selv ta nødvendige forholdsregler før og under reisen, blant annet sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelige midler til reise og opphold, pass med tilstrekkelig gyldighetstid og visum der det er nødvendig. (Kilde: Utenriksdepartementet)

Hva med reiseforsikringen?

I utgangspunktet er det slik at reiseforsikringen ikke dekker reiser til steder det er utstedt et offisielt reiseråd for.

Dette er det også det mange av forsikringsselskapene sier i forbindelse med corona-situasjonen.

Nå er det imidlertid også noen forsikringsselskap som sier at de reiseforsikringen gjelder alt annet enn corona-relaterte hendelser.

Sjekk dette med forsikringsselskapet ditt dersom du vurderer å reise på tross av reiserådet. Ifølge reiseselskapene er det mange nordmenn som fremdeles tenker å reise til Syden i sommer, selv om norske myndigheter fraråder reiser dit.

Reiser mellom EU- og EØS-land?

13. mai la EU fram en plan for å gjenåpne grensene og få reiselivet på fote igjen.

EU-kommisjonen anbefaler Schengen-landene å oppheve reiserestriksjoner seg imellom fra 15. juni og ønsker en gradvis åpning for tredjeland etter 30. juni.

Det er flere land som har sagt at de vil åpne grensene til utvalgte land i sommer, og Norge er på listen til flere av disse landene. Men selv om disse landene gjerne tar imot nordmenn, er det ikke dermed sagt at norske myndigheter anbefaler deg å reise dit.

Som nevnt: Fra norske myndigheters side er det kun åpnet for reiser til Norden - også der med forbehold om smitteutviklingen.

Her kan du se hvilke land som tar imot nordmenn i sommer.

Grensekrysning til Norge

Nordmenn som krysser grensa tilbake til Norge må i karantene i 10 dager, med unntak av reiser fra de til enhver tid godkjente områdene i Norden.

Erna Solberg understreket under pressekonferansen 12. juni at man må være forberedt på at karantene kan bli gjeninnført på kort varsel:

- Om man planlegger for ferie et annet sted enn Norge, må man være oppmerksom på at karantene kan bli gjeninnført på kort varsel, sier Solberg.

Dette settes i sammenheng med det omtalte kartet med godkjente stedene i Norden, som vil være til kontinuerlig vurdering opp mot smitteutviklingen.

Og kan du bevise at du har vært smittet av coronaviruset, slipper du også karantene:

Corona-smitte? Slipper karantene

Har du dokumentasjon på at du har vært smittet med covid-19, slipper du karantene.

Denne lettelsen kom 7. mai, samtidig med at regjeringen åpnet for at man kunne samles 20 personer og ikke bare fem.

Dersom du har fått bekreftet smitte og er friskmeldt, er du fritatt fra karanteneordningen i seks måneder. Det henger sammen med at man etter en infeksjon har dannet antistoffer som gjør at man hverken mottar eller sprer smitte.

Du må imidlertidkunne dokumentere ved godkjent laboratoriemetode at du har gjennomgått covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer