Dette er reisereglene nå

I dag forsvant coronapasset for Italia. Slik er reisereglene, så langt.

REISE HIT: Nå kan du reise hit, til Venzia i Italia, uten å tenke på hurtigtest eller oppfriskningsdose. Foto: Efired / Shutterstock / NTB
REISE HIT: Nå kan du reise hit, til Venzia i Italia, uten å tenke på hurtigtest eller oppfriskningsdose. Foto: Efired / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror det går i retning av at alle reiserestriksjoner fjernes. Når det gjelder Europa, tror jeg bare det er snakk om uker, sier Gunnar Hasle, lege og leder av Reiseklinikken.

Kaos på flyplassene er likevel en god grunn til å legge sommerferien til Norge, understreker reiselegen.

I dag, onsdag, fjernet Italia alle innreiserestriksjoner for internasjonale reisende. Dette skriver flere internasjonale medier, blant andre Euronews Travel.

Fra og med 1. juni trenger man ikke lenger vise gyldig covid-19-pass for å reise inn i Italia.

Fram til 31. mai måtte alle uvaksinerte turister til Italia ta en test før de besøkte landet. Fra 1. juni opphører denne regelen.

Fjerner munnbind

Italias helsedepartement opplyser at denne regelen ikke vil bli forlenget.

Som en del av gjenåpningen av Italia, ble det allerede i mars kunngjort at det ikke lenger var nødvendig med «grønne pass» for å delta på arrangementer.

Munnbind-påbud ble lettet i Italia for en måned siden, 1. mai. Nå er det ikke lenger nødvendig å bruke munnbind i butikker, restauranter og barer.

Påbud om munnbind på offentlige transport og noen offentlige plasser innendørs gjelder foreløpig ennå i Italia, fram til 15. juni. I tillegg til offentlig transport, må du fortsatt bruke munnbind på steder som teater, kino, konserter og innendørs sportsarrangementer i Italia.

Dette skriver UD på regjeringens sider, oppdatert 31. mai.

I mai opphevet EU munnbindpåbudet på flyreiser.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Følg med

UD (Utenriksdepartementet) opplyser til Dagbladet at de ikke har informasjon om det vil komme liknende lettelser i andre europeiske land. De oppdaterer sin reiseinformasjon fortløpende, og råder til å sjekke reiseinformasjonen for ditt ferieland før avreise.

Preben Aavitsland i FHI uttalte til TV2 i mai at han mener det er på tide å oppheve ordningen med coronasertifikat.

- EU-kommisjonen har bedt landene slutte med coronapass så snart situasjonen tillater det. Vi mener det bør skje snarest, sa overlege Preben Aavitsland til TV2.

Infeksjonslege Gunnar Hasle er enig:

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor de skal holde på restriksjoner lenger nå, sier han til Dagbladet.

Spania: til 15. juni

Spania praktiserer fortsatt coronapass. Spanske myndigheter har tidligere annonsert at de vil forlenge de eksisterende Covid-19-innreisereglene fram til 15. juni.

Slik det er nå, må alle som reiser til Spania enten ha gyldig EU-godkjent coronasertifikat, eller fylle ut et elektronisk helseskjema før avreise med dokumentasjon på om man er fullvaksinert, har negativ test eller har gjennomgått sykdommen.

Fullvaksinert regnes man etter to doser.

Er du fullvaksinert, og det er gått mer enn 270 dager, eller cirka ni måneder, siden siste dose, må du ta en oppfriskningsdose. Negativ test, PCR eller hurtigtest, kan altså erstatte dette. PCR-test kan ikke være eldre enn 72 timer og antigen hurtigtest kan ikke være eldre enn 24 timer før ankomst

På offentlig transport i Spania er det fortsatt påbud om munnbind for dem over seks år.

Danmark – en annen av nordmenns feriefavoritter, har allerede opphevet sine coronarestriksjoner. Fra 11. mai var det ingen coronarestriksjoner for innreise til Danmark. Det var heller ingen innenlands restriksjoner, som munnbindpåbud.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer