Norgesferie:

Dette er Rogalands ti fineste reisemål

Finner du din favoritt på denne topplista?

Trapper opp: DNT ung på tur fra Flørli til Månafossen via Blåfjellenden. Foto: Birk Gjerdrum Vatland
Trapper opp: DNT ung på tur fra Flørli til Månafossen via Blåfjellenden. Foto: Birk Gjerdrum Vatland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

bSommer-Norge har tusenvis av flotte reisemål. Men hvor er de aller fineste? Og hvor bør du dra i sommer?

Vi har plukket ut ti flotte reisemål, fylke for fylke. Først ut er Rogaland.

Derfor skal du reise til Rogaland

Den sørlige delen av Vestlandet har alt du trenger. Det beste av Sørlandet, det beste av fjordene, det beste av kysten og det beste av fjellene.

Dette er de 10 fineste reisemålene i Rogaland. Og er du ikke enig? Da vil vi gjerne høre fra deg. Les mer om det nederst i artikkelen.

Kjerag

Kjerag: Utsikt over Lysefjorden. Foto: Odd Inge Worsøe/DNT
Kjerag: Utsikt over Lysefjorden. Foto: Odd Inge Worsøe/DNT Vis mer

Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Du kan komme deg til dette området via buss, båt eller bil. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Flørlitrappene

Oppover: DNT ung på tur fra Flørli til Månafossen via Blåfjellenden. Foto: Birk Gjerdrum Vatland/DNT
Oppover: DNT ung på tur fra Flørli til Månafossen via Blåfjellenden. Foto: Birk Gjerdrum Vatland/DNT Vis mer

Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden og er siste anløpssted med rutebåten før Lysebotn. Stedet som ligger i ei bratt li, er uten veiforbindelse, så her er båten eneste mulighet. Her kan du gå den gamle trappen er 1470 m lang og går fra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 m. Trappen har 4444 trinn og er en av verdens lengste i sitt slag.

Trappen har blitt en turistattraksjon. Turistforeningen har også merket en kort rundløype som går opp en del av trappen og videre bort til turiststasjonen øverst i bygda. Tilbaketuren følger grusveien gjennom bygda. På denne turen får du med deg ca. 700 trinn. Husk at trappen er svært glatt når den er våt og at du går på eget ansvar.

APP: I denne videoen viser Stiftelsen norsk luftambulanse hvordan du laster ned appen "Hjelp 113". Video: Stiftelsen norsk luftambulanse. Vis mer

Skåpet turisthytte

Design til fjells: De nye turistforeningshyttene er ikke som de gamle og tradisjonelle. Marius Dalseg Sætre/DNT
Design til fjells: De nye turistforeningshyttene er ikke som de gamle og tradisjonelle. Marius Dalseg Sætre/DNT Vis mer

Skåpet er en selvbetjent turistforeningshytte som er helt ulik alle andre over 550 DNT-hyttene. Den spesielle hytta har på kort tid blitt en av de mest populære i turistforeningens system. De spektakulære hyttene er innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden.


Skåpet er dermed også første eller siste hytte på fotturen Lysefjorden Rundt, en sammenhengende ukesvandring rundt hele Lysefjorden som går innom de verdenskjente attraksjonene Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn.

Jærstrendene

Dra til sjøs: De fine strendene ved Jæren venter. Foto: Kristine Tofte/DNT
Dra til sjøs: De fine strendene ved Jæren venter. Foto: Kristine Tofte/DNT Vis mer

Jærstrendene er navnet på det lange og vakre strandområdet fra Tungenes i nord til Sirevåg i sør og har en lengde på hele 70 km.
Her er det 25 km sandstrender, resten er rullesteinstrand og morenekyst.

Et særpreg er at havet står rett på land, og det finnes ikke skjærgård langs Jærkysten, noe som er helt unikt i Norge. Her kan man bade, lete etter skatter langs strendene og surfe. Eller kanskje kjenne naturens krefter hvis man oppsøker strendene i uvær.

Preikestolen

Helt på kanten: Preikestolen ved Lysefjorden. Odd Inge Worsøe/DNT
Helt på kanten: Preikestolen ved Lysefjorden. Odd Inge Worsøe/DNT Vis mer

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer. Målet for alle er utkikksplatået mot fjorden. Og med på kjøpet får du en flott tur i frodig vestlandsterreng. Her er det både idyllisk skogsterreng og flere flotte utkikkspunkter underveis.
Husk gode sko, mat og drikke. Dette er ikke kjapp tur i sandaler.
Preikestolen fikk internasjonal oppmerksomhet da Tom Cruise la deler av innspillingen til Mission Impossible 6. Men i filmen ble den norske attraksjonen flyttet til India.

Gullruta

Lettgåtte og idylliske Gullruta i Etnefjellene tar deg gjennom variert og vakkert vestlandsterreng. Her får du vestlandsnatur på sitt aller vakreste.

Turen fra Seljestad til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier. Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann.

Reinaknuten

Følger du Ryfylkeveien fra Tau, vil du etter 10-15 kilometers kjøring passere noe av den mektigste naturen Rogaland kan by på. Fjellmassivene på begge sider av Tysdalsvatnet gir en imponerende ramme. Denne «Bjørheimskjeften» var i eldre tider et viktig seilingsmerke. På sørsida av vatnet reiser de bratte fjellveggene seg opp til Reinaknuten, 787 moh.
Den merkede turstien til Reinarknuten starter ved parkeringsplassen på veien over Leite mellom Bjørheimsbygd og Jørpeland. Turen har en høydeforskjell på 450 meter, med enkelte bratte parti. Fotturen tar 5 timer t/r. Ved den gamle varden på toppen er det en fantastisk utsikt over Nedre Tysdalsvatnet og store deler av Ryfylkefjordene og Ryfylkeheiene.

Sogndalstrand

En skatt: Sogndalsstrand omtales av flere som Norges fineste sted. Ta turen og se selv. Foto: Knut Bry
En skatt: Sogndalsstrand omtales av flere som Norges fineste sted. Ta turen og se selv. Foto: Knut Bry Vis mer

Vakre Sogndalstrand ligger i Hauge i Dalane og er Norges første tettsted som ble fredet. Sogndalstrand betegnes i dag som et «kyst-tettsted av nasjonal verdi» og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress.

Det lille lite tettsted ligger ved kysten helt sør i Rogaland. Og de gamle husene ligger tett på begge sider av den smale gata som er gågate. Det er laget gjesteparkering til de besøkende som har en fin opplevelse til fots gjennom Strandgaten og ned til sjøen.
Sokndal kommune er den første kommunen i Norge som ble med i Cittaslow bevegelsen. Medlemskapet innebærer at en tar vare på det som særpreger kommunen og satser på det lokale og unike. Hver høst arrangeres «Kjærlighedsvego». Tanken bak denne uka er å vise omsorg og ta godt vare på hverandre.
Her er ingen turister, alle er gjester.

Himakånå

Himakånå er navnet på den spektakulære fjellformasjon som henger ut høyt over Lysevatnet, nær Hinderåvåg. Den blir gjerne kalt for Nedstrands svar på Trolltunga, og er 357 meter over havet.

Fjellfolk vil kanskje påpeke at Himakånå er betydelig mer beskjeden enn Trolltunga, men det er slett ingen ulempe. For turen er mer familievennlig og ikke minst raskere å gå. Turen til toppen tar ca en time og fra toppen kan du nyte panoramautsikt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og gårdene som er omkranset av den frodige skogen.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger, eller Straen som området også kalles, er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Dette er en opplevelse, og benytt gjerne sjansen denne sommeren før området igjen blir overbefolket av cruiseturister.

Dette er den eldre bebyggelsen som ligger i skråningen vest av Vågen i Stavanger og består av hele 173 vernede og restaurerte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og i løpet av 1800-tallet. Man kan bli med på guidet fottur eller segwaytur - eller bare rusle på egen hånd.

Hvor er din favoritt i Rogaland?

Hvor er din favoritt i Rogaland?

Kjenner du til andre steder som bør vøre med på lista over de fineste i Rogaland?
Da kan du legge inn ditt forslag med egne bilder her.
Eller sende ditt tips på epost til orl@thetravelinspector.no

Lista over Rogalands 10 fineste reisemål er laget i samarbeid med Den Norske Turistforening.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer