Dette er sydenperlene

Åtte sydendestinasjoner som anbefales.

Publisert
Sist oppdatert

Reiser du til Kreta hvert eneste år? Eller grøsser du på ryggen bare du hører ordet sydensted?

Syden er mer enn Kreta (selv om dette er nordmenns soleklare favoritt). Og en ferie ved Middelhavet behøver ikke bety resorter fulle av turister og dårlig, overpriset mat.

Åtte av DinSides bereiste stab tipser deg her om sine sydenperler. Her er alt fra storby til øde strender - til sydendestinasjon nummer èn.

Fantastiske klipper og strender venter i Lagos. Foto: Astrid Mannion
Fantastiske klipper og strender venter i Lagos. Foto: Astrid Mannion Vis mer


Lagos, Algarve

Den historiske byen Lagos var en gang Algarvekystens hovedstad, og ligger på en nydelig kyststripe med masse fine strender og fantastiske klipper og grotter som kan utforskes både til fots og med båt.

Den lille byen har et godt utvalg av hoteller, restauranter og barer. Og er du glad i sjømat kommer du garantert ikke til å bli skuffet! Beste fremkomstmiddel hvis du drar hit er kanskje leiebil, men jeg anbefaler også å leie en sykkel i noen dager. Det er kjempefint å sykle rundt og se på de søte, små hvitmalte husene og båtene langs havna. Det er også morsomt å se de flotte villaene som ligger litt mer avskjermet fra byen, mange er som tatt fra MTV Cribs.

Slik kommer du deg dit: Fly til Faro
På nett: Lagos

Astrid Mannion, journalist i DinSide

Lange sandstrender lokker i Terracina.
Foto: Elin Fugelsnes Foto: Elin Fugelsnes
Lange sandstrender lokker i Terracina.
Foto: Elin Fugelsnes Foto: Elin Fugelsnes Vis mer


Terracina, Italia

Jeg må jo si at jeg likte Terracina veldig godt! Men så er jo Italia generelt etter min mening mange hakk over de fleste andre "sydenland" uansett...

Terracina er et sted du drar for å slappe av - ikke for å feste. Terracina er en koselig, liten by; alt er i gangavstand. På de små restaurantene i Gamlebyen får du fantastisk mat - og ro og fred, da mange av restaurantene av en uforklarlig grunn er nesten folketomme. En mulig forklaring kan dog være at det er et lite stykke å gå til Gamlebyen (i bratt oppoverbakke), så mange turister velger nok mer tradisjonelle turistrestauranter nede i byen - de var alltid fulle.

Klimaet er vanligvis stabilt, stranda flott og innbyggerne hyggelige og imøtekommende. Et veldig fint feriested for deg som vil slappe av og ha en romantisk ferie med kjæresten eller en rolig familieferie.

Les også: DinSide dro på restplasstur - og havnet i Terracina

Slik kommer du deg dit: Fly til Roma
På nett: Terracina

Kristin Alsvik, journalist i DinSide

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Biarritz

Skal du reise til en destinasjon som gir deg en annerledes sydenferie med både stil og smak over, reiser du til Biscayabukten. Nærmere bestemt området rundt Biarritz i Frankrike.

Her finner du Europas mest tradisjonsrike og spennende strandliv, mat i verdensklasse og kort vei over til Spania og en ganske annen kultur i seg selv. Dette gir muligheter for et stort spenn i opplevelser for den som bare har en uke på seg til å reise på ferie.

Finner du deg et bosted nærmere Hossegor, en 20 minutters kjøretur nord for Biarritz, er det ideelt for å lære seg å surfe eller å drive med vannsport i sommerferien. I selve Biarritz by er utelivet på høyden hele sommeren gjennom, samtidig som strendene også her er i verdensklasse.

Ønsker du å spise på noen av verdens beste restauranter, kan du kjøre de 30 minuttene det tar over til San Sebastian i Nord-Spania, byen med flest Michelinstjerner i hele verden.

Destinasjonen er nok ikke den rimeligste for en sommerferie, men absolutt en å anbefale. Mer info finner du i saken: Biarritz - Europas hotteste strandliv.

Slik kommer du deg hit: Fly til Biarritz eller San Sebastian (ingen direktefly fra Norge)
På nett: Biarritz

Hans Kristian Krogh-Hanssen, journalist i DinSide

Toscana er stedet for kulinariske nytelser. Foto: Colourbox
Toscana er stedet for kulinariske nytelser. Foto: Colourbox Vis mer


Toscana, Italia

Sitroner og rosebusker smiler i terrakottakrukkene innenfor hageportene, og her og der krøller en katt seg sammen og blunder i skyggen. I Toscana er alt godt, vakkert og muntert, i hvert fall er livet som turist det. Her er aldri langt til en trøstende ostebit, en saftig tortello, en varmende gryte med farro, en slurk vin, en kake. Det er slik det må være i himmelen. Men så snart en sitter på flyet hjem merker en at ens egne skinker opptar et par centimeter mer enn hva de gjorde på veien ned. Men slanke seg kan man gjøre i et annet liv.

Slik kommer du deg dit: Fly til Pisa eller Roma
På nett: Toscana

Inga Ragnhild Holst, journalist i DinSide

Anfi del Mar er perfekt for barnefamilier. Foto: Maren Synnevåg
Anfi del Mar er perfekt for barnefamilier. Foto: Maren Synnevåg Vis mer


Anfi del Mar, Gran Canaria

Dersom du reiser med småbarn er dette stedet perfekt året rundt. Deilige barnevennlige strender, flere bassenger, restauranter og butikker. Ryddig og rent, heis og lite trapper gjør dette til en perfekt liten oase for barnefamilier. Alle leilighetene er velutstyrte med jacuzzi, salong, norsk tv og terasse.

Du kan leie leilighet eller kjøpe medlemskap gjennom Anfi Vacation Club. Høy prisklasse!

Slik kommer du deg dit: Fly til Gran Canaria
På nett: Anfi

Maren Synnevåg, fagredaktør i DinSide Helse

På Vulcano kan du gå opp i vulkankrateret, og bade i svovelgjørme. Foto: Stine Okkelmo
På Vulcano kan du gå opp i vulkankrateret, og bade i svovelgjørme. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


De lipariske øyer, Italia

Midt ute i Middelhavet, nord for Sicilia og vest for Napoli, ligger vulkanøyene som utgjør denne ferieperlen. Her venter svarte strender, hvite strender, et svovelbad, et vulkankrater og en levende vulkan. Her venter hvilepuls, italiensk mat, koselige overnattingssteder - og muligheten til å øyloffe på italiensk.

De lipariske øyer er rolige i juli, mens i august rennes øyene ned av velstående italienere som har feriehus her. Da blir det liv og røre og fest hele natten. Velg selv hva som passer deg.

Les mer her: Øyhopping på italiensk

Slik kommer du deg dit: Fly til Napoli og ta båt over. Eventuelt kan du reise fra Sicilia.
På nett: De lipariske øyer

Stine Okkelmo, fagredaktør i DinSide Reise

Palma er en miniatyrstorby - med fantastiske strender like utenfor. Foto: Karoline Brubæk
Palma er en miniatyrstorby - med fantastiske strender like utenfor. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Palma, Mallorca

Palma på Mallorca er en spansk storby i miniatyr som ikke gir meg følelsen av å løpe unna lommetyver og lurendreiere på gata. I gamlebyen kan du snuble over brostein uten å plages av asfaltdampen i det fjerne, og i handlegatene finner du de samme deilige butikkene som overalt ellers i Spania. Den flotte borgen Castell de Bellver gir utsikt og den gotiske katedralperlen Sa Seu gir innblikk i en annen tids storhet.

Men kanskje aller best for sommerturisten er at ikke langt fra sentrum så kan vi boltre oss på noen av Middelhavets beste strender. Jeg vil spesielt trekke frem Es Trenc som er nesten uten forstyrrende hotellutbygging, og som strekker seg 3,5 kilometer lang og hvit langs kysten en liten biltur øst for Palma.

Mange elsker Mallorca, og mange besøker denne grønne flekken i Middelhavet. Derfor blir det tydelig for alle at turister er en viktig levevei. Men glem likevel irritasjonen over velmenende turisttilbud på pytt i panne, og svorsktalende bartendere, og nyt noe av det beste og morsomste Spania kan tilby.

Slik kommer du deg dit: Det går direktefly til Palma.
På nett: Mallorca

Karoline Brubæk, redaktør i DinSide


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer