Pass

Dette er verdens mest verdifulle pass

Japan har verdens mest verdifulle pass. Det norske passet faller på listene og vi må se oss slått av både Sverige og Danmark.

VERDENS BESTE: Passet som gir deg innreise til flest mulig land uten visum, er verdens mest verdifulle. Og for 2020 er det Japan som går av med seieren, med 191 land. Det norske passet har falt på listene de siste årene, og er nå havnet i en gruppe som er plassert på nivå 8. i rankinglista. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VERDENS BESTE: Passet som gir deg innreise til flest mulig land uten visum, er verdens mest verdifulle. Og for 2020 er det Japan som går av med seieren, med 191 land. Det norske passet har falt på listene de siste årene, og er nå havnet i en gruppe som er plassert på nivå 8. i rankinglista. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange land kan du reise til uten å måtte søke om visum først?

Det er utgangspunktet i den ferske kåringen over verdens mest verdifulle pass. Og selv om det norske passet er inne blant topp 10 på rankinglista, er det veldig mange andre land som kommer bedre ut enn oss.

Japan går av med topp-plasseringen, og har altså verdens sterkeste pass.

Hva er det snakk om?

Det er det britiske selskapet Henley & Partners som står bak rangeringen. Dette har de gjort hvert år siden 2006.

Indeksen bygger i stor grad på informasjon fra IATA (International Air Transport Association), som er en internasjonal organisasjon for flyselskaper.

Den viser alle verdens pass rangert etter antall destinasjoner innehaverne av de ulike passene kan få tilgang til uten å måtte søke om visum.

Merk at dette gjelder antall land med visumfri atkomst, eller land der innehaverne får visum ved ankomst. Dette inkluderer for vår del også land som USA, hvor nordmenn er et av flere land som har visumfritak, men som likevel krever at du søker om Esta-reiseautorisasjon (Electronic System for Travel Authorisation) i forkant av reisen.

Japan best, på tredje året

Japan er som nevnt vinneren av passindeksen 2020, og det er for tredje året på rad.

Med japansk pass kan man besøke 191 land uten å måtte søke om visum.

Singapore beholder rankingen som 2. beste med en score på 190 (land uten visum) - mens Sør-Korea faller og rankes på nivå tre sammen med Tyskland: De kan skilte med visumfri atkomst til 189 land.

Vi må imidlertid ganske langt ned på rankinglista før vi finner det norske passet - som er ranket på nivå åtte, sammen med Belgia, Hellas, USA og Storbritannia, alle med visumfri innreise til 184 land.

Henderson & Partners påpeker i en pressemelding om den ferske pass-indeksen at det for øyeblikket hersker stor usikkerhet om hvordan Brexit vil påvirke mobiliteten mellom EU og Storbritannia.

Storbritannia og USA har i tillegg begge hatt en bratt nedoverbakke på listen, fra 2015 da de to nasjonene delte førsteplassen.

På bunnplasseringen finner vi Afghanistan, hvis innbyggere kun kan reise til 26 land uten å måtte ha visum.

Her er topplista

Her kan du se alle landene som er på topp 10 på rankinglista. Merk at både Sverige og Danmark kommer bedre ut enn Norge.

Norge har falt jevnt på listen de siste åra, fra bestenotering og ranket på nivå tre i 2015, til nivå seks i 2016, nivå fire i 2017, nivå fem i 2018 og nivå seks i 2019. Og nå altså ranket til nivå åtte i 2020.

Ranking Ant. visumfrie land Land
1191Japan
2190Singapore
3189Tyskland
Sør-Korea
4188Finland
Italia
5187Danmark
Luxembourg
Spania
6186Frankrike
Sverige
7185Østerrike
Irland
Nederland
Portugal
Sveits
8184Belgia
Hellas
Norge
USA
Storbritannia
9183Australia
New Zealand
Malta
Canada
Tsjekkia
10181Litauen
Ungarn
Slovakia

Søk svar på hvor du kan reise uten visum

Du kan også bruke indeksen, som du finner her, til å se hvilke land du trenger visum til og hvilke du slipper å søke om visum til.

Du søker ganske enkelt opp nasjonaliteten på passet ditt - og så vil du få en liste med alle land du kan reise uten visum og hvilke som krever visum (også e-visum). For deg med norsk pass betyr det for eksempel at du må ha visum til 42 land, blant annet Cuba, Russland og mange land i Afrika, Asia og Midtøsten.

ALLE: Her kan du se scoren til alle landene i indeksen. Klikk på bildet for å se en større versjon. Foto: Henley&Partners
ALLE: Her kan du se scoren til alle landene i indeksen. Klikk på bildet for å se en større versjon. Foto: Henley&Partners Vis mer

Du kan også søke på ett spesielt land, om det kun er ett land du lurer på om du trenger visum til.

Du finner også informasjon om visum og innreiseregler på det norske Utenriksdepartementets nettsider for reiseinformasjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer