Trafikkulykker i sommerferien

Dette er verstingene i trafikken

Trygg Trafikk: - Det største problemet på veiene er at de fleste tror at vi er «verdensmestere».

AGGRESSIV KJØRING: Det er én sjåførgruppe som tar flere farlige sjanser i trafikken enn andre grupper, ifølge Trygg Trafikk. Foto: NTB Scanpix.
AGGRESSIV KJØRING: Det er én sjåførgruppe som tar flere farlige sjanser i trafikken enn andre grupper, ifølge Trygg Trafikk. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er to ting som er ganske sikkert for årets sommerferie her hjemme: Det vil knapt komme turister fra andre land til Norge, men det blir en økning av nordmenn på norske veier.

- Flere folk på veiene øker risikoen for flere ulykker, sier Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk.

De vanligste årsakene til ulykker på veiene er høy fart og uoppmerksomhet. Her er det ifølge Trømborg én gruppe sjåfører som troner på versting-toppen.

Kritiserer andre - grisekjører selv

- Den typiske «verstingen» er trolig en middelaldrende mann med relativt ny bil som skal på fritidstur til hytta eller båten, og som lar utålmodigheten ta overhånd, sier kommunikasjonssjefen.

- Det største problemet på veiene er nok at de fleste av oss tror vi er «verdensmestere». Og ofte kritiserer vi heller andre trafikanter for deres håpløse kjøring, legger hun til.

Å være utålmodig på veien, resulterer gjerne i at man tar risikable valg, mener Trømborg.

- I en 70-sone er det mange som tenker at her kunne det vært 80- eller 90-grense. Men årsaken til at fartsgrensa er 70 km/t, er nettopp at sjansen for å overleve en frontkollisjon i 70 km/t er veldig mye større enn om farten økes til 80 km eller 90 km. Menneskets tåleevne er den samme selv om bilene er blitt mer kollisjonssikre, understreker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer