Buss for tog

Dette gjør togselskapene i sommer

En ekstra spesiell situasjon krever ekstra tiltak.

BUSS FOR TOG: Skal du reise kollektivt sørover fra Asker i sommer, må du belage deg på å stå i kø for buss for tog. Foto: Vy
BUSS FOR TOG: Skal du reise kollektivt sørover fra Asker i sommer, må du belage deg på å stå i kø for buss for tog. Foto: Vy Vis mer
Publisert

Ny sommer, ny runde med buss for tog. Det må du i hvert fall belage deg på minst 12 somre til hvis du pendler med tog sørover fra Oslo. Helt nederst i saken kan du se hvilke toglinjer som rammes når i sommer.

Det som gjør denne sommeren ekstra utfordrende er coronasituasjonen vi er oppe i, som betyr at vi blant annet blir anbefalt å holde minst én meter avstand til andre. Men hvordan skal dette gå når togreisende må gå av i Asker for så å stille seg i busskø som tar dem videre nedover mot Drammen og lengre sør i landet?

Vi har snakket med Vy, Go-Ahead og Flytoget om deres planer og tiltak i sommer.

Vy

Overfor Dinside forteller kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz, at de vil følge alle regler og retningslinjer som er satt rundt smittevern.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Vy-ansatte er på plass for å bistå de reisende, og vi ønsker å løse det på en god måte med tanke på både transport og rundt smittevern, forteller Gina.

Scholz sier at Bane Nor i år starter arbeidet i Lieråstunnelen én uke tidligere enn arbeidet på Østfoldbanen, som hun tror kan lette litt på trykket i starten på den tiden da mange går ut i fellesferie.

Vy er også tydelig på at det er viktig å være ute med informasjon slik at de reisende vet hvilke transportmuligheter de har i sommer. Og at de husker at arbeidene også vil vare til ut i august.

- Det er en spesiell sommer med store arbeider på jernbanen. Selv om det er færre som reiser, er det fortsatt viktig at de vet hvilke muligheter som er der, sier Vys kommunikasjonssjef.

I år som i fjor setter Vy opp skilt som skal gjøre det enkelt for reisende å stille seg i riktig kø- Foto: Vy
I år som i fjor setter Vy opp skilt som skal gjøre det enkelt for reisende å stille seg i riktig kø- Foto: Vy Vis mer

Hun legger til:

- Skal du egentlig reise kollektivt, er det ikke sikkert at bil er det beste alternativet. Derfor oppfordrer vi de som kan til å enten reise på andre tider på døgnet eller fortsatt ha hjemmekontor, slik også helsemyndighetene anbefaler.

For det er ikke bare Østfoldbanen og Lieråsentunnelen mellom Asker og Drammen som skal rustes opp i sommer; Oslo sporveier planlegger også arbeid som betyr buss for både trikk og t-bane, som, sammen med buss for tog, fører til flere busser i bybildet rundt Oslo sentrum. I tillegg skal det gjennomføres arbeid på flere veistrekninger i Oslo.

Vys seks reiseråd for buss og tog i sommer:

 1. Er du syk eller kan være smittet, skal du ikke reise
 2. Unngå å reise på tidspunkter med mye trafikk (rushtid)
 3. Hold god avstand
 4. Kjøp billett før du går om bord
 5. Ha god hoste- og håndhygiene
 6. Vis hensyn til andre reisende og vårt personale

Kilde: Vy.no

Dropper busstilbud

Et tilbud som reisende nordover fra Drammen ikke kan benytte seg av i år, er Brakars rute Drammen-Oslo-Drammen. Busselskapet satte i fjor opp en rute tur retur Oslo, men den droppes i år.

Overfor Dinside forteller salgs- og markedssjef i Brakar, Kjersti D. Nordgård, at det er det to grunner til:

- Det var relativt få påstigende i fjor, og med enda færre påstigninger nå som følge av corona, ser vi ikke behovet. Med stort inntektstap har vi heller ikke anledning til å utvide antall avganger i sommer. De ressursene vi har må benyttes til å kjøre det vanlige tilbudet.

Flytoget

Elisabeth Gjestland, kommunikasjonsrådgiver i Flytoget, forteller til Dinside at det er Bane Nor som har hovedansvaret for selve stasjonene, informasjon og merking der.

- Vi jernbaneaktørene samarbeider om sommerens avvik, og alle andre planlagte avvik, i et arbeid som koordineres av Bane Nor. Vi har en god dialog og møtes jevnlig gjennom hele året for å sikre at avvikene gjennomføres på best mulig måte for de reisende.

Asker stasjon er spesielt rammet da reisende både sørover og nordover må gå av og bytte til enten tog eller buss her, alt etter hvilken retning de skal videre.

Flytoget har innført smitteverntiltak på togene sine. Foto: Flytoget
Flytoget har innført smitteverntiltak på togene sine. Foto: Flytoget Vis mer

Her forteller Gjestland at Bane Nor blant annet vil sørge for ny skilting, egen informasjon over høyttalere og på skjermer.

- For å ivareta smittevern og få til en best mulig spredning av passasjerene er det oppgradert med ny skilting på stasjonen, blant annet med flere alternative ruter til bussene, slik at passasjerene får flere valg om hvor de skal gå, forteller hun.

Når det gjelder spesifikt Flytoget, eller buss for flytog, vil disse merkes etter gjeldende krav til smittevern.

- Det er satt tak på maksimalt antall passasjerer på hver buss, og vi har reservebusser tilgjengelig i tilfelle det skulle være nødvendig, forteller Gjestland.

Flytoget vil også representanter til stede på Asker stasjon for å:

 • hjelpe til med bagasje ved behov
 • vise vei til heis og alternative ruter til bussene
 • minne om smittevernreglene

- Vi sørger også for egen merking så våre reisende finner veien til/fra buss. Kan også nevne at vi fortsetter med ekstra renhold også i sommer, og vi har eget mannskap som reiser rundt på stasjonene for å vaske billettutstyret vårt, legger hun til.

Go-Ahead

Go-Ahead går inn i sin første sommer med buss for tog i Norge, men reisende på det som tidligere ble kalt sørlandsbanen vil ikke merke noen store endringer fra tidligere år med buss for tog.

Sørtoget snur i Kongsberg og Go-Ahead vil kjøre busspendel mellom Kongsberg og Oslo, som også har vært Vys løsning foregående år.

Når det gjelder tiltak relatert til coronapandemien, sier Go-Ahead til Dinside at de følger retningslinjene fra myndighetene. Per nå betyr det 50 prosent belegg på togene.

- Vi planlegger å ha 20-25 passasjerer på bussene, avhengig av størrelse på bussene, sier Go-Aheads pressevakt og legger til at de har bestilt opp flere busser for å sørge for at de er godt forberedt og at smitteverntiltakene overholdes.

Disse linjene og veistrekningene rammes i sommer

Jernbanen:

 • Asker-Drammen fra og med 20. juni til og med 2. august (oppstart natt til 3. august)
 • Sandvika- Asker fra om med 27. juni til og med 2. august. Gjelder kun L1
 • Asker – Spikkestad fra og med 20. juli til og med 23. juli (oppstart natt til 24. juli)
 • Drammen - Gulskogen og Drammen – Sande fredag kveld 17. juli til mandag morgen 20. juli
 • Oslo S – Rygge og Oslo S – Mysen/Rakkestad frå og med 27. juni til og med august (oppstart natt til 10. august)
 • De første dagene etter at arbeidene er avsluttet vil togene kjøre med redusert hastighet. Det kan i tillegg komme innstillinger.

Det går tog Asker-Oslo-Asker. Skal du sørover eller nordover fra Asker, må du altså bytte til buss på Asker stasjon.

For mer informasjon om hvordan du reiser når det er stengt mellom Asker og Drammen, anbefaler vi at du sjekker Vys detaljerte oversikt.

Trikk og T-bane i Oslo:

 • T-banen har stengt Brynseng – Tveita/Godlia 26. juni – 28. juni
 • T-banen har stengt Lambertseter – Bergkrystallen og Østerås – Smedstad 27. juli – 2. august
 • Trikk 11, 12, 13 og 19 kjører ikke Majorstuen og Grünerløkka fra 18. mai

Veiene rundt Oslo:

 • Festningstunnelen 5. juli – 20. juli: Ett felt stengt i østgående løp på dagtid og hele østgående løp stengt på natt
 • Hjortneslokket/ Festningstunnelen 21.juli – 15.august: Venstre felt i begge retninger stengt på dagtid
 • Vålerengtunnelen fra 8. juni – mars 2021: Ett løp stengt – toveistrafikk i motsatt løp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer